noiembrie 2010
Periferic
Lungmetrajul Periferic, debutul regizorului Bogdan George Apetri, a primit premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Viena (21 octombrie - 3 noiembrie 2010). Distribuţia lungmetrajului îi reuneşte pe Ana Ularu, Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora şi Timotei Duma. Ana Ularu a primit Premiul FIPRESCI pentru Periferic, pe scena de la Viena, în numele întregii echipe. În 2010, filmele Viennalei au fost urmărite de 96.300 de spectatori, un nou record.
 
"Filmul transformă povestea unei comunităţi într-o poveste universală despre luptă pentru supravieţuire", spune motivaţia juriului Vienalei. "În centrul său se află o femeie tenace, interpretată excelent de carismatica actriţă principală", Ana Ularu. Din juriu au făcut parte în 2010 Peter Keough (SUA), Anjelika Arthyuk (Rusia), Roman Scheiber (Austria) şi Müge Tüfenk (Turcia).
 
Scenariul lungmetrajului scris de Bogdan George Apetri şi Tudor Voican porneşte de la o povestire scrisă de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru. Periferic este povestea Matildei, în interpretarea Anei Ularu. Eliberată din închisoare pentru 24 ore, Matilda plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu un trecut dureros - familia care a respins-o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna doar de o alegere.
 
Premiul FIPRESCI de la Viennale continuă succesul de public şi de critică de care filmul s-a bucurat odată cu premiera internaţională din cadrul Competiţiei Festivalului de film de la Locarno (4 - 14 august 2010), unde Ana Ularu a primit premiul criticii eleveţiene pentru cea mai bună actriţă, "Prix Boccalino de la Presse", urmat de Premiul special pentru cel mai bun scenariu şi Menţiunea specială acordată actriţei Ana Ularu, din partea Juriului Competiţiei, precum şi premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) şi Menţiunea specială a juriului ecumenic, patru distincţii acordate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia (8-17 octombrie 2010).
 
Până acum, Periferic a fost selecţionat în cadrul festivalurilor internaţionale de film de la Locarno, Toronto, Namur Varşovia şi Vinenale, urmând ca festivalurile confirmate oficial, deocamdată, la care lungmetrajul lui Bogdan George Apetri va fi prezent mai departe în 2010 să fie 2 in 1 festival of contemporary cinema, Moscova (22 - 25 octombrie 2010) şi Cottbus Film Festival (2 - 7 noiembrie 2010).
 
FIPRESCI a fost fondată în 1930. Pe lângă promovarea eticii şi apărarea intereselor profesionale ale  membrilor săi, obiectivul principal al organizaţiei  este de a susţine puternic dezvoltarea filmului de cultură pe plan internaţional, filmul fiind definit de FIPRESCI ca formă de expresie artistic şi de educaţie culturală.
 
Produs de Saga Film, Periferic este debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri. Tânărul regizor a absolvit Universitatea Columbia din New York, cu specializare în regie de film şi imagine, şi a fost nominalizat la Student Academy Awards în 2006 ("Oscar-ul studenţesc"). Scurtmetrajele regizate de Bogdan au fost selecţionate şi au rulat cu succes la multe festivaluri de film din întreaga lume (Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal). Bogdan Apetri a co-produs recent filmul american 3 Backyards, regizat de Eric Mendelsohn, care a câştigat premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Sundance (2010).
 
Încă din perioada dezvoltării scenariului, lungmetrajul s-a făcut remarcat în cadrul mai multor festivaluri, în secţiunile dedicate proiectelor în dezvoltare, precum Berlinale Co-producţion market, Paris Project, Cinelink Sarajevo, Centeast Warsaw Film Festival sau Agora Work in Progress din cadrul Festivalului de Film de la Salonic.

Periferic este o co-producţie româno-austriacă, co-producătorul Josef Aichholzer (Aichholzer Filmproduktion) fiind deţinătorul unui premiu Oscar pentru cel mai bun film străin: Die Falscher/ Falsificatorii (2007). Filmul este distribuit pe plan internaţional de MK2, unul dintre cei mai mari distribuitori internaţionali de film.


Regia: Bogdan George Apetri Cu: Ana Ularu, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus