Peter Greenaway e un nume emblematic în cinema-ul contemporan, unul dintre cei mai ambiţioşi şi controversaţi cineaşti ai prezentului. Influenţate de studiile sale de pictură, de teoria structuralismului lingvistic, etnografie şi filozofie, filmele lui Peter Greenaway traversează adesea teritorii neexplorate, provocând consecvent limitele şi canoanele limbajului cinematografic. Greenaway respinge structurile narative convenţionale în favoarea unui univers vizual fascinant, a unui erotismul provocator şi a unei tensiuni emoţionale captivante.
Nominalizat cu regularitate la festivaluri prestigioase, precum Cannes, Veneţia sau Berlin, Greenaway este autorul unei opere impresionante: 12 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă.
http://www.petergreenaway.info
Peter Greenaway ne va conduce personal în universul său fascinant în cadrul unui masterclass pe tema Cinema is Dead, Long Live the Cinema, adresat atât studenţilor de la şcoli de film şi arte vizuale, cât si publicului larg. Masterclass-ul se va desfăşura tot la Cinema Scala, pe 24 noiembrie 2010.
"Fascinant de la început şi până la sfârşit, Rembrandt's J'Accuse...! combină toate preocupările cinematografice şi artistice ale lui Greenaway... O călătorie unică prin istoria artei." (Screen Daily)
"Rembrandt's J'Accuse...! este o docudramă captivantă cu teorii ale conspiraţiei picante şi investigaţii judiciare demne de serialele poliţiste de cea mai buna calitate." (Variety)
"Nu e necesar să preţuieşti arta ca să îţi placă Rembrandt's J'Accuse...!." (The Hollywood Reporter)
Acestea sunt doar câteva dintre reacţiile extrem de pozitive de care s-a bucurat în unele dintre cele mai prestigioase publicaţii ale criticii de specialitate. Prezentat în prestigioase festivaluri internaţionale de film precum IDFA Amsterdam 2008, HOT DOCS Toronto 2009, Rome 2008, Pusan 2008, San Francisco 2009, Seattle 2009, Hong Kong 2009 şi multe altele, Rembrandt's J'Accuse...! este o docu-dramă eseistică, o demonstraţie abilă a forţei de manipulare a imaginii. Critica acidă a lui Greenaway la adresa analfabetismul vizual din ziua de astăzi se manifestă printr-o investigaţie a celebrei picturi a lui Rembrandt, Rondul de noapte. Greenaway explică fundalul, contextul, conspiraţia, crima şi motivele tuturor celor 34 de personaje pictate care au conspirat să ucidă pentru scopuri personale; arată privitorului diverse "dovezi" care pot fi găsite în Rondul de noapte, dar pe care nimeni nu le-a mai observat vreodată. Ca şi în apreciatul serial american CSI (Crime Scene Investigation), Greenaway ştie cum să facă credibile dovezile în sprijinul crimei, bazându-şi deducţiile pe fapte: surse istorice, comparaţii cu alte opere de artă care conţin mesaje secrete şi în special prin sublinierea a numeroase detalii din pictură care nu au mai fost observate până acum sau care pur şi simplu nu au fost corect interpretate. Filmul este o critică la adresa oligarhiei şi plutocratiei din Amsterdamul Epocii de Aur şi în acelaşi timp o meditaţie pe tema puterii manipulatoare a imaginii.
Rembrandt's J'Accuse...! este o lucrare complementară proiectului Nightwatching, un ambiţios proiect multimedia realizat de Peter Greenaway cu ocazia sărbătoririi a 400 de ani de la naşterea lui Rembrandt în 2006. Proiectul cuprinde lungmetrajul Nightwatching, o expoziţie / instalaţie la Rijksmuseum şi o piesă de teatru. Proiectul Nightwatching a fost primul dintr-o serie iniţiată de Greenaway şi numită Nouă picturi clasice revizitate care până acum include o investigaţie a picturii Cina cea de taină a lui Leonardo da Vinci şi, în cadrul Bienalei de la Veneţia 2009, a Nunţii din Cana a lui Paolo Veronese.
Mai multe informaţii pe website-ul filmului: http://rembrandt.submarine.nl/
Festivalul Internaţional de Film Experimental, Bucureşti, 2010 este organizat de Fundaţia Culturală Art-Promo şi susţinut de UNATC, UNArte, York University, Institutul Cultural Român, British Council, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Austriac, Ambasada Suediei, Persona-brands for culture, DesignForge
Sponsori: JTI, TNT, Everest Tipografie, Dacia, Kodak CineLabs Romania, Hotel Moxa, Novotel, Cafeneua Lente, La Mama, Crama Rotenberg, Shift, Club Control, Kulturhaus
Parteneri media: Adevărul, Adevărul literar şi artistic, Dilema veche, Academia Caţavencu, TVR2, 24FUN, Radio Guerrilla, port.ro, anzisoft, OOPS Media, Cinemarx, Modernism.ro, Cinemagia, Zoom, Filmreporter, Metropotam, Cinefan, HBO, Feeder, Videofil, Apropo.ro