noiembrie 2010
Festivalul Internaţional de Film Experimental EXPIFF, Bucureşti, 2010
Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti EXPIFF, 2010 este extrem de onorat de a avea alături pentru această ediţie unul dintre cele mai importante festivaluri din zona filmului experimental - Festivalul Internaţional de Film Rotterdam, recunoscut în întreaga lume pentru sprijinul constant acordat creaţiei radical-inovatoare în cinema şi arte vizuale. Acum, la cea de-a 40-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film Rotterdam este considerat a fi unul dintre cele mai importante 5 festivaluri de film europene, alături de Cannes, Veneţia, Berlin şi Locarno. Este o combinaţie unică între o selecţie de înaltă calitate de filme inovative şi experimentale din întreaga lume, expoziţii de arte vizuale şi live preformance-uri pe teme legate de cinema. În acelaşi timp, reuşeşte să atragă o audienţă impresionantă: în fiecare an, aproximativ 350.000 de oameni vizitează IFFR, dintre care un număr impresionant de profesionişti (peste 3.000 de jurnalişti şi reprezentanţi ai industriei cinematografice).

Curatorul Peter Van Hoof - Directorul Departamentului de Scurtmetraj al Festivalului Internaţional de Film Rotterdam - va prezenta publicului cinefil o selecţie Carte blanche - parte componentă a Competiţiei Internaţionale de Scurtmetraj - compusă din titluri-cheie ale programelor pe care le-a conceput în ultimii ani. Filme unice, inovatoare, care provoacă limitele limbajului cinematografic, majoritatea premiere în România, filme multipremiate şi expuse în galerii şi muzee prestigioase în întreaga lume.

Colaborarea dintre EXPIFF şi Festivalul Internaţional de Film Rotterdam este posibilă datorită sprijinului generos acordat de Ambasada Olandei în România.

I. Titluri cheie din Carte blanche Festivalul Internaţional de Film Rotterdam:

Bernadette (38', UK, 2008) - câştigător al Marelui Premiu (Tiger Award) pentru scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film Rotterdam 2009 şi al Menţiunii Speciale la Indielisboa 2009, recompensat cu Premiul ARTE şi Premiul FIPRESCI la Oberhausen 2009, proiectat si premiat la festivaluri prestigioase precum Buenos Aires BAFICI 2009, Nouveau Cinéma Montreal, Rio de Janeiro, FIDMARSEILLE, Viennale, Gijon, Valdivia, Transmediale Berlin etc.

În premieră în România, Bernadette - al artistului vizual britanic Duncan Campbell - alternează în mod neconvenţional imaginile de arhivă, animaţia şi voice-over-ul ficţionalizat, fiind preocupat de fuziunea documentarului cu ficţiunea atât la nivel de conţinut cât şi de formă, pentru a realiza un portret subiectiv fascinant şi profund emoţionant al disidentei şi activistei politice irlandeze Bernadette Devlin.

Running Sushi (29', Austria, 2008) - câştigător al Innovative Cinema Award la Diagonale Austria 2008, al Honorable Mention of the Jury la Oberhausen 2008, al Audience Award la Stuttgart 2009, proiectat la Centre Pompidou Paris 2009, Rotterdam 2009, Festival du Nouveau Cinéma Montreal 2008, Semana de Cine Experimental Madrid 2008, Hamburg 2009 şi multe altele.

În premieră în România, Running Sushi este un exemplu extrem de original de cinema experimental coregrafic. Explorează breşa profundă dintre viaţa interioară şi exterioară a Adamilor şi Evelor contemporane. Un cuplu într-un restaurant running sushi. Conversaţia explodează curând într-o lume paralelă a gândurilor şi emoţiilor nerostite ale protagoniştilor, o lume în care corpurile spun mai mult şi uneori lucruri total diferite faţă de cuvinte.

Un nou rezultat al inspiratei colaborări dintre artista vizuală Mara Mattuschka, una dintre cele mai interesante figuri ale filmului experimental austriac, şi multipremiatul coregraf Chris Haring, director artistic al companiei de dans Liquid Soft, al cărei Posing Project B (Art of Seduction) a câştigat Leul de Aur la Bienala de la Veneţia 2007.

Out of Love (29', Danemarca, 2009) - Nominalizare la European Film Awards a Festivalului Internaţional de Film Rotterdam 2010 şi câştigător al unei Menţiuni Speciale la Berlinale 2010, la Melbourne 2010 si Odense 2010, proiectat la Los Angeles, Oscar Nomination Screening 2010/ Stockholm 2010/ CPH:DOX 2009/ Indielisboa 2010/ Sarajevo 2010/ ZagrebDox 2010 etc.

În premieră în România, Out of Love e un film inedit care scapă oricărei posibile încadrări într-un anumit gen, având la bază o metodă inovativă de realizare. Aflat la graniţa dintre documentar şi ficţiune, descrie vieţile unor copii care încearcă să supravieţuiască după terminarea războiului din Kosovo, vânzând ţigări pe străzile devastate ale oraşului Pristina. Prin intermediul monologurilor ficţionale rostite de copii pe fundalul sumbrelor decoruri post-comuniste, într-un registru semi-oniric, filmul ne introduce în povestea lor sfâşietoare, o poveste despre memorie, moarte şi frică.

Next Floor (12', Canada, 2008) - Câştigător al Premiului Canal+ la Semaine de la Critique, Cannes 2008, premiat la Toronto, Odense, Montreal, Barcelona, Austin, Calgary, Sitges, câştigător a peste 50 de premii internaţionale şi selectat în peste 200 de festivaluri de film.

Suprarealistul Next Floor este o critică socială necruţătoare la adresa consumerismului, camuflată într-un stil vizual impresionant şi un sarcasm acid. Parte coşmar, parte poveste moralizatoare, filmul face o serie de trimiteri către referinţe din cinema şi teatru: tablourile viscerale excentrice asociate cu Peter Greenaway, estetica grotescă din satira lui Marco Ferreri La grande bouffe (1973), banchetele halucinante ale Romei antice din Satyriconul lui Fellini, absurdul şi violenţa din teatrul absurd al lui Ionesco sau Beckett.

II

Consecvent cu misiunea sa de a promova zona de graniţă dintre cinema şi arta vizuală Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti - EXPIFF prezintă publicului cinefil creaţii ale unor artişti vizuali care se bucură de recunoaştere internaţională atât în festivaluri de film cât şi în circuitul muzeelor şi galeriilor de artă.

EXPIFF acordă o atenţie specială artistului vizual de origine română Mihai Grecu. Lucrările sale multi-premiate sunt o combinaţie unică de artă video, cinema şi animaţie 3D care creează peisaje suprarealiste amintind de pictura metafizică a lui De Chirico sau de simbolismul psihanalitic al lui Dali. EXPIFF prezintă în Competiţia Internaţională cele mai recente două filme ale sale:

Coagulate (6', Franţa, 2008), o viziune inedită în care personajul principal este apa, creând conceptul paradoxal de "sculptură lichidă". Premii / selecţii - Special Mention Videoformes Clermont-Ferrand 2009/ Best Video Award - Oslo Screen Festival 2008/ Rotterdam 2009/ Tampere 2009/ Festival du Nouveau Cinéma, Montreal 2009/ Split 2009/ Mediawave 2009/ WRO Media Art Biennale Wroclaw 2009/ Transmediale, Berlin 2009/ Saint Petersburg 2008/ Kassel 2008 etc.

Centipede Sun (10', Franţa, 2010), un poem video fascinant despre peisaje în schimbare, o metaforă a izolării şi un comentariu la adresa efectelor încălzirii globale. Câştigător al Best Experimental Video Award la Festivalul Internaţional de Film şi Video Alternativ Bogota 2010/ SCAM Award pentru Best Digital Art Work 2010, Explora Award - Festival Curtocircuito, Santiago de Compostela, Spain, Rotterdam 2010, Vila do Conde 2010 etc.

Alte titluri remarcabile din această zonă:

Multipremiatul Kempinski (14', Franţa, 2007), al artistului vizual Neil Beloufa - o combinaţie originală între science fiction şi documentar. Câştigător al Marelui Premiu la Indielisboa 2009, Premiul ARTE la Oberhausen 2008, Prix Videoforme Clermont Ferrand 2009, Grand Prix, Hamburg 2008, "Dialogpreis" of the German Ministry of Foreign Affairs, EMAF, Osnabruck 2008, Rencontres internationales Paris/Berlin/Madrid 2007 şi multe altele, proiectat în muzee şi galerii de artă din întreaga lume.

For Cultural Purpose Only (9', UK, 2009) - prezentat la Tate Modern Museum Londra şi BAM Cinematek New York, nominalizat la Tiger Award Rotterdam 2010 - este o combinaţie inedită de animaţie şi documentar, un eseu experimental ce investighează importanţa culturală a cinema-ului.

Restul surprizelor din Competiţia Internaţională a EXPIFF vor fi dezvăluite în următoarele zile. Proiecţiile Competiţiei Internaţionale au loc la Cinema Scala între 25 şi 27 noiembrie 2010. Mai multe informaţii pe http://www.expiff.ro

Festivalul Internaţional de Film Experimental, Bucureşti, 2010 este organizat de Fundaţia Culturală Art-Promo şi susţinut de UNATC, UNArte, York University, Institutul Cultural Român, British Council, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Austriac, Ambasada Suediei, Persona-brands for culture, DesignForge.
Sponsori: JTI, TNT, Everest Tipografie, Dacia, Kodak CineLabs Romania, Hotel Moxa, Novotel, Cafeneua Lente, La Mama, Crama Rotenberg, Shift, Club Control, Kulturhaus
Parteneri media: Adevărul, Adevărul literar şi artistic, Dilema veche, Academia Caţavencu, TVR2, 24FUN, Radio Guerrilla, port.ro, anzisoft, OOPS Media, Cinemarx, Modernism.ro, Cinemagia, Zoom, Filmreporter, Metropotam, Cinefan, HBO, Feeder, Videofil, Apropo.ro.