Dilema Veche / decembrie 2010

Asphalt Grün e o poveste cu mulţi brazi şi mult Berlin. Instalaţia e construită pentru Plattenvereinigung, o instituţie cu o altă poveste adăpostită într-o hală industrială uriaşă, Peter-Behrens-Halle. În 2011, Plattenvereinigung va fi amplasată în spaţiul public berlinez. De o analogie frumoasă cu un brad de Crăciun. Cum a început povestea? În ianuarie 2007 am observat pentru prima dată brazii de Crăciun abandonaţi pe străzile Berlinului. Pe toate străzile. Aşa s-au născut trei concepte. Poezie. Spectacolul liric al brazilor abandonaţi m-a inspirat. Dintr-odată, o temă comună într-un oraş fragmentat, cu tot atîtea centre cîte cartiere - din Prenzlauerberg pînă în Neukoelln, din Spandau pînă în Marzahn. Ignoranţa. Din centrul atenţiei brazii devin invizibili; deşi împînzesc oraşul, sînt străvezii, deveniţi inutili pentru locuitorii oraşului. Curiozitate. Unde se îndreaptă aceşti pomi?
 

Berliner Stadtreinigung, agenţia berlineză de colectare a deşeurilor, menţionează faptul că două mari categorii de persoane contactează instituţia pentru a se interesa de soarta brazilor: cei care se plîng de lentoarea procesului de colectare, şi şcolile, unde învăţătoarele nu ştiu ce să le răspundă copiilor curioşi.
 

Aşa au început iernile mele, cele patru, de filmări în Berlin. Instalaţia e construită pe elemente de poezie, poveste şi efecte de teatru epic şi răspunde contextului arhitectural şi simbolic al spaţiului. Asemenea clădirii Plattenvereinigung, construită din plăci de beton provenite din estul şi vestul Germaniei, instalaţia redă imagini filmate în cartierele estice şi vestice ale Berlinului, şi este sugestivă pentru tema unităţii Berlinului.
 

Unii brazi nevînduţi sînt trimişi grădinilor zoologice pe post de specialitate culinară pentru cămile, elefanţi şi girafe. Berliner Stadtreinigung colectează în jur de 400.000 de copaci în fiecare lună ianuarie, care sînt transformaţi în 2700 de tone de rumeguş destinate arderii. Astfel se economisesc 2000 de tone de cărbuni şi se evită producerea a 3000 de tone de CO2. Energia astfel rezultată asigură căldura şi energia electrică în 700 de gospodării din capitala Germaniei.
 

Natalia Irina Roman este artist vizual. Pregăteşte expoziţia Asphalt Grün la Plattenvereinigung, Berlin.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus