februarie 2011
În derivă
HBO România va difuza duminică, 27 februarie 2011, maratonul În derivă dedicat cuplului Tudor şi Ruxandra.

Acesta va fi alcătuit din episoadele care urmăresc cazul celor doi soţi, pacienţii doctorului Poenaru în şedinţele care au avut loc la HBO în fiecare seară de joi, timp de 9 săptămâni.

Cei doi vin la terapie pentru a hotărî dacă să păstreze sau nu o sarcină. Însă dezbaterea lor în legătură cu avortul e doar introducerea într-o relaţie extrem de volatilă şi de nocivă.

Căsnicia lor "cu năbădăi" se alimentează, deseori, dintr-un conflict permanent. Deşi mai simt încă pasiune unul pentru celălalt, terapia pare a le exacerba diferenţele şi a-i face să conştientizeze nivelul înalt de toxicitate cu care şi-au contaminat existenţele.

Cei doi sunt împreună de 8 ani şi au un copil, pe Ştefan, de 7 ani.

Actriţa Andreea Bibiri o interpretează pe Ruxandra, iar actorul Bogdan Dumitrache (Boogie) joacă rolul lui Tudor.

Andreea Bibiri este absolventă a UNATC Bucureşti şi a putut fi văzută atât pe scena teatrului, cât şi pe marele ecran, în filme precum Offset, Damen Tango, Stare de fapt.

Bogdan Dumitrache a absolvit UNATC Bucureşti şi a avut roluri în scurt şi lungmetraje, dintre care amintim: Trafic, Moartea domnului Lăzărescu, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii sau Captivi de Crăciun.

Cazul "Tudor şi Ruxandra" va fi redifuzat integral duminică, 27 februarie 2011, pentru aproximativ 4 ore, începând cu ora 15:40.

Interviu cu Andreea Bibiri

Care au fost etapele selecţiei în castingul serialului În Derivă?
Andreea Bibiri: Eu nu am dat castig. Am avut nişte întâlniri plăcute cu regizori, actori şi producători. E drept că unele erau filmate.

Ce reprezintă HBO pentru tine?
A.B.: Un canal de televiziune, cu filme şi seriale bune, fără publicitate.

Descrie-mi, te rog, o zi de platou.
A.B.: Maşina mă ia de acasă pe la ora 7. La 7:30 ajung la studio. Imediat intru la machiaj. Mănânc un sandvişşi beau o cafea în timp ce se lucrează la faţa şi la părul meu. Îmi pun costumul. La 8:30 merg la repetiţia unde citim şi modificăm textul. La 9 începe filmarea. La 13:30 - pauza de masă în care încerc să mănânc rapid ca să mă pot odihni puţin. La 14:30 începem din nou să filmăm până la ora 19. Uneori terminăm mai devreme şi atunci toată lumea e fericită şi mulţumită.

Ce ai simţit când s-au încheiat filmările?
A.B.: Că nu mai pot schimba nimic şi că de acum nimic nu mai depinde de mine.

Cât de mult te-ai regăsit în personaj? De ce?
A.B.: Nu m-am prea regăsit pentru că nu m-am prea căutat, ca dovadă că uneori mi se pare că am "jucat" cam mult. Eu am încercat să construiesc un personaj cât mai diferit de mine. Prefer să nu mă joc pe mine şi să nu fac ceva ce deja am făcut. Cred că ce vroiau ceilalţi nu prea a corespuns cu ce era în capul meu. Eram şi eu tare curioasă să văd ce a ieşit.

Crezi în psihoterapie? De ce?
A.B.: Ca în orice alt domeniu, în psihoterapie există multă impostură. De aceea trebuie să caşti bine ochii, să pricepi şi să judeci cu capul tău dacă ceva e cu adevărat bun pentru tine sau nu. Tendinţa generală faţă de psihoterapie e de respingere. E natural să-ţi fie teamă de ceva nou şi necunoscut. Lipsa de discernământ, uşurinţa cu care oamenii rumegă produsele artistice de duzina şi demagogia religioasă, mă împiedică să recomand necondiţionat această formă de educare. Eu cred că la noi psihoterapia ar trebui să fie în primul rând o formă de corectare a educaţiei precare pe care o avem.

Cum ţi s-au părut filmările? Cât au durat filmările pentru personajul tău? Care era programul tău? Mai apucai să faci şi altceva în timpul filmărilor?
A.B.: Pentru mine, atât repetiţiile, cât şi fimările au fost extrem de relaxate. Filmam patru zile pe lună iar pentru fiecare două zile de filmare aveam 2 ore de repetiţie. Mai relaxat de atât nu cred că se poate. Am avut timp să repet la teatru, să joc spectacole, să plec în turnee şi să-mi văd liniştită de viaţă.

Ce proiecte ai în vedere acum? Lucrezi la ceva? (legat de film şi nu numai)
A.B.: Am multe proiecte la care lucrez, în acest moment cel care mă pasionează cel mai mult este un atelier de teatru pe care l-am iniţiat anul trecut.

Cum îţi petreci timpul liber?
Timpulmeu liber nu există sau nu-l percep eu ca fiind liber.

Transmite-le ceva celor care te-au vazut la HBO În Derivă:)
A.B.: E ficţiune, aşa că "do not do this at home".

Interviu cu Bogdan Dumitrache

Care au fost etapele selecţiei în castingul serialului În Derivă?
Bogdan Dumitrache: Au fost 3 etape de casting din câte îmi aduc aminte, pe durata cărora m-am simţit cam aşa: încrezător, mirat+neîncrezător şi apoi ales şi fericit. Încrezător simţind că mă potrivesc în viziunea regizori/producători în faza de probe; apoi la sfârşitul acestora am auzit un "zvon" conform căruia aş fi fost ales, dar pe un alt rol (cel al soldatului) pentru care eu nu dădusem probe şi m-am mirat. În final "zvonul" s-a confirmat în parte: am fost ales, dar personajul pe care urma sa-l joc era "Tudor", cel pe care dădusem probe şi cu care simţeam că mă potrivesc şi m-am bucurat.

Ce reprezintă HBO pentru tine?
B.D.: O oportunitate. Am urmărit mai multe producţii/seriale HBO şi am remarcat o apropiere de cinema în sens calitativ, chiar dacă timpul de realizare este mult mai scurt. Am sperat să găsesc acelaşi lucru şi aici şi aşa a fost.

Descrie-mi, te rog, o zi de platou.
B.D.: Muncă multă, cu folos.

Ce ai simţit când s-au încheiat filmările?
Sunt emoţii amestecate. Dacă ar fi mâncare, ar fi dulce-amărui. Bucurie, întrucât terminarea filmărilor înseamă apropierea difuzării şi a realizării produsului finit (filmul), că oboseala are şi ea un cuvânt de spus. Tristeţe, căci te desparţi de o echipă cu care ai petrecut 12 ore/zi şi de care ajungi să te apropii şi să te ataşezi şi că s-a terminat ceva ce-mi place cel mai tare să fac. Să filmez.

Cât de mult te-ai regăsit în personaj? De ce?
B.D.: Greu de spus. Viaţa mea, alegerile pe care le fac şi situaţiile în care ajung voluntar sau involuntar, nu corespund total cu parcursul unui personaj scris şi gândit de altcineva. Comparând traseul lui cu al meu, adopt părţile comune şi încerc să înţeleg şi să justific diferenţele. În orice cuplu există momente divergente/tensionate şi ele au constituit punctul de plecare în construcţie.

Crezi în psihoterapie? De ce?
B.D.: Cred că oamenii care fac terapie sunt derutaţi/confuzi, nu bolnavi şi se folosesc de aceasta ca să se poată înţelege mai bine. Atâta timp cât terapeutul nu te învaţă ce să crezi ci te ajută să-ţi descoperi propriile tale păreri, cred că este constructivă.

Cum ţi s-au părut filmarile? Cât au durat filmările pentru personajul tău? Care era programul tau? Mai apucai să faci şi altceva în timpul filmărilor?
B.D.: Filmările s-au întins pe 5 luni, în care cel mai dificil a fost pentru cei care au fost prezenţi zi de zi: domnul Marcel Iureş şi echipa. Programul meu, 2 zile de filmare la fiecare 2 săptămâni, mi-a permis să mai fac şi alte lucruri şi să repet suficient între episoade.

Ce proiecte ai în vedere acum? Lucrezi la ceva? (legat de film şi nu numai)
B.D.: În urma proiectului HBO, am continuat colaborarea cu regizorul Adrian Sitaru cu care am încheiat filmările la lung metrajul său Din dragoste cu cele mai bune intenţii. Am început filmările cu Cătălin Mitulesc la Loverboy unde joc un poliţist pe numele său Dumitrache. În plus, mai conduc o agenţie de casting, ExitFilms2002, unde invit colegii actori să ne întâlnim şi am şi un mic bar la parterul aceleiaşi case cu agenţia.

Mi-ar plăcea ca anul viitor să fac o piesă de teatru la care lucrez deja şi un film, dar aici aştept oferte.

Cum iţi petreci timpul liber?
B.D.: Cu soţia şi cu fetiţa noastră, Mara.

Transmite-le ceva celor care te-au văzut la HBO În Derivă:)
B.D.: Ne vedem în fiecare joi la HBO.

Regia: Adrian Sitaru, Titus Muntean / Constantin Popescu Cu: Marcel Iureş, Maria Dinulescu, Vlad Zamfirescu, Maria Mitu, Bogdan Dumitrache, Andreea Bibiri, Tamara Creţulescu, Gabriela Butuc / Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Bogdan Dumitrache, Andreea Bibiri, Dan Hurduc, Liliana Tofan, Raluca Aprodu, Tamara Creţulescu, Crina Semciuc