martie 2011
Periferic
Unul dintre cele mai premiate filme româneşti din 2010 şi unul dintre cele mai aşteptate din 2011, Periferic, în regia lui Bogdan George Apetri, ajunge în cinematografele din România pe 1 aprilie 2011. Premiera de gală va avea loc pe 31 martie, la Cinema Studio din Capitală, în prezenţa actorilor şi a echipei. În primele săptămâni din aprilie 2011, filmul va putea fi vizionat la Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Braşov, Constanţa, Craiova, Arad, Vaslui şi Oradea.
 
O dramă cu accente de thriller, lungmetrajul de debut al unui regizor şcolit la Columbia University din New York are la bază o povestire scrisă de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru şi dezvoltată într-un scenariu de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri. Actriţa Ana Ularu construieşte un rol dificil, al unei deţinute care iese din închisoare pentru o zi şi încearcă, în acest răstimp, să-şi pună viaţa în ordine. În cele 24 de ore cât primeşte învoire pentru a merge la înmormântarea mamei sale, Matilda plănuieşte să-şi ia fiul şi să fugă împreună din ţară. Înainte de ajunge însă la copilul pe care l-a lăsat în urmă, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o şi cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna de o simplă alegere.
 
Distribuţia e întregită de Timotei Duma, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora, Ion Sapdaru, Ingrid Bisu. Imaginea este semnată de Marius Panduru.

 


"Pe tot parcursul procesului de rescriere a acestui film, am fost captivat nu numai de personaje, ci şi de constrângerile pe care ţi le impune intervalul de timp al acţiunii, de 24 de ore. În mod natural, asta limitează şi căile prin care poţi face audienţa să descopere şi să înţeleagă personajele. Întotdeauna m-au atras poveştile cu un personaj puternic, proeminent şi, fără nici o îndoială, Matilda e centrul filmului Periferic. Dar cât de multe poţi afla despre o persoană într-o singură zi? Şi, cel mai important, cum?", e provocarea pe care şi-a asumat-o regizorul Bogdan George Apetri şi pe care a dus-o la bun sfârşit, după cum o demonstrează premiile, cronicile şi spectatorii care au epuizat biletele în festivaluri.
 
Periferic şi-a început traseul la Locarno, unde Ana Ularu a fost premiată pentru interpretare, şi a continuat la Toronto, Namur, Varşovia, Viena, Moscova, Cairo, Cottbus, Salonic, Rotterdam sau Göteborg. La Viennale, pelicula a fost distinsă cu Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), iar la Varşovia a obţinut patru distincţii (Cel mai bun scenariu, Menţiune specială acordată Anei Ularu, din partea juriului competiţiei, Premiul FIPRESCI şi Menţiunea specială a juriului ecumenic). La Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, Periferic şi-a adjudecat Trofeul Golden Alexander, Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Ana Ularu) şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Grecia.
 
Bogdan George Apetri a studiat dreptul în România şi a profesat doi ani ca avocat, înainte de a se stabili în Statele Unite, unde a absolvit dubla specializare Regie de film şi Imagine la Columbia University din New York. Scurtmetrajele sale au rulat în festivaluri precum Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal, iar A Very Small Trilogy About Loneliness a fost nominalizat la Student Academy Awards 2006 - Oscarul studenţesc. Apetri a co-produs filmul american 3 Backyards, regizat de Eric Mendelsohn, care a câştigat premiul pentru regie la Festivalul Sundance, 2010.
 
Periferic este o coproducţie Saga Film (România) şi Aichholzer Filmproduktion (Austria), realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Coproducătorul Josef Aichholzer are în palmares un Oscar pentru cel mai bun film străin: Die Falscher  / Falsificatorii (2007). Filmul este distribuit pe plan internaţional de MK2, iar în România de Voodoo Films.
 
Pe site-ul www.periferic.ro puteţi găsi informaţii detaliate despre film şi o galerie foto. Filmul are şi propria pagină de Facebook, unde vă ţinem la curent cu ultimele noutăţi.

Contact: [email protected], telefon 021 6664827.

Regia: Bogdan George Apetri Cu: Ana Ularu, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus