martie 2011
Periferic
Unul dintre cele mai aşteptate filme din 2011, Periferic, în regia lui Bogdan George Apetri, marchează o premieră în industria românească de cinema: va fi lansat, simultan, în cinematografe şi pe Internet. Pe 1 aprilie 2011, Periferic va inaugura proiectul WEBKINO.RO, care va permite vizionarea filmelor româneşti în sistem pay-per-view, prin video-streaming, la o calitate HD excelentă.
 
Proiectul este realizat cu suportul casei de distribuţie Voodoo Films şi al companiei de marketing şi vânzări online Q2M, lansată de Dragoş Stanca.
 
În prima fază, Periferic va putea fi vizionat pe WEBKINO.RO cu prioritate în localităţile care nu dispun de săli de cinema, urmând ca de la 1 mai să poată fi urmărit din orice colţ al ţării. WEBKINO.RO este, dincolo de un experiment inedit, un proiect cultural, fiind prima alternativă legală de vizionare în timp real a filmelor româneşti pe Internet, o dată cu lansarea lor în cinematografe, cu prioritate în zonele în care nu există săli de cinema.


Periferic este prima dintr-o serie de producţii româneşti ale anului 2011 care vor fi lansate şi pe platforma online susţinută de Voodoo Films, după o idee Q2M.
 
"Ideea acestui experiment care, sper eu, va evolua într-un proiect amplu, e cât se poate de simplă şi a pornit de la un paradox pe care l-am constatat discutând cu mai mulţi regizori şi producători: publicul de film românesc, tot mai numeros, nu are acces la premiere şi nu poate viziona filmul în timp real dintr-un motiv banal, şi anume acela că foarte multe oraşe din România nu dispun de săli de cinema. În plus, acest public este unul educat şi, credem noi, deloc încântat de ideea vizionării ilegale. Mă bucur că am găsit deschiderea necesară punerii în practică a ideii şi sper că Webkino va fi un proiect care va deschide pentru cinematografia românească un nou canal de distribuţie demn de luat în considerare", spune Dragoş Stanca, fondatorul Q2M.
 
Detaliile despre modalitatea de plată şi costul vizionării pe WEBKINO.RO vor fi anunţate în zilele următoare.
 
Periferic în cinematografe
 
Lungmetrajul de debut al lui Bogdan George Apetri va avea premiera de gală pe 31 martie 2011, la Cinema Studio din Capitală, în prezenţa actorilor şi a echipei.
Filmul va rula în avanpremieră, tot pe 31 martie 2011, şi la Movieplex Plaza România
În prima săptămână din aprilie, filmul va putea fi vizionat la Bucureşti (Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Movieplex, Studio, The Light Cinema, Noul Cinematograf al Regizorului Român), Cluj (Cinema City), Iaşi (Cinema Victoria) şi Arad (Cinema City)
 
Scenariul peliculei Periferic, a cărei protagonistă este actriţa Ana Ularu, este scris de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri.
 
În cele 24 de ore cât primeşte învoire pentru a merge la înmormântarea mamei sale, Matilda plănuieşte să-şi ia fiul şi să fugă împreună din ţară. Înainte de ajunge însă la copilul pe care l-a lăsat în urmă, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o şi cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna de o simplă alegere.
 
Distribuţia e întregită de Timotei Duma, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora, Ion Sapdaru, Ingrid Bişu. Imaginea este semnată de Marius Panduru.
 
Periferic este unul dintre cele mai premiate filme din 2010. Şi-a început traseul la Locarno, unde Ana Ularu a fost premiată pentru interpretare, şi a continuat la Toronto, Namur, Varşovia, Viena, Moscova, Cairo, Cottbus, Salonic, Rotterdam sau Göteborg. La Viennale, pelicula a fost distinsă cu Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), iar la Varşovia a obţinut patru distincţii (Cel mai bun scenariu, Menţiune specială acordată Anei Ularu, din partea juriului competiţiei, Premiul FIPRESCI şi Menţiunea specială a juriului ecumenic). La Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, Periferic şi-a adjudecat Trofeul Golden Alexander, Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Ana Ularu) şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Grecia.
 
Bogdan George Apetri a studiat Dreptul în România şi a profesat doi ani ca avocat, înainte de a se stabili în Statele Unite, unde a absolvit dubla specializare Regie de film şi Imagine la Columbia University din New York. Scurtmetrajele sale au rulat în festivaluri precum Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal, iar A Very Small Trilogy About Loneliness a fost nominalizat la Student Academy Awards 2006 - "Oscarul studenţesc". Apetri a co-produs filmul american 3 Backyards, regizat de Eric Mendelsohn, care a câştigat premiul pentru regie la Festivalul Sundance (2010).
 
Periferic este o coproducţie Saga Film (România) şi Aichholzer Filmproduktion (Austria), realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Coproducătorul Josef Aichholzer are în palmares un Oscar pentru cel mai bun film străin: Die Falscher/ Falsificatorii (2007).
 
Filmul este distribuit pe plan internaţional de MK2, iar în România de Voodoo Films.
 
Pe site-ul periferic.ro puteţi găsi informaţii detaliate despre film şi o galerie foto. Filmul are şi propria pagină de Facebook, unde vă ţinem la curent cu ultimele noutăţi.

Regia: Bogdan George Apetri Cu: Ana Ularu, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus