În seria spectacolelor Clasic e Fantastic, la 20 martie 2011, orchestra Filarmonicii George Enescu dirijată de Ilarion Ionescu-Galaţi a realizat un nou concert educativ pentru tineri, având ca tematică Muzica şi Dansul. Ca o noutate, câţiva copii dansatori, aparţinând Şcolii de dans ArtTeam Dance, conduşi de Arina Urziceanu, au înviorat atmosfera sălii Ateneului Român. Este îmbucurător faptul că prin aceste acţiuni atractive se are în vedere formarea unui public şi pentru muzica clasică.
Înainte de a începe muzica şi dansul, Ilarion Ionescu-Galaţi, amintind de Leonard Bernstein, a rostit câteva cuvinte în care explica publicului format din copii noţiuni despre melodie şi despre acompaniament. Maestrul a cerut unor instrumentişti din ansamblul orchestral să exemplifice cele spuse de el, arătând cât de simplu de înţeles este muzica: doar două note, din care iată ce a construit Mozart! A răsunat mai întâi motivul melodic, apoi figuraţia de acompaniament şi în fine suprapunerea acestora. Era debutul Simfoniei în sol minor, aparţinând geniului vienez. Aşa au constatat copiii imediat, că melodia trebuie să fie frumoasă, uşor de reţinut şi repetitivă.
Prima lucrare interpretată în întregime a fost Uvertura din Pomp and Circumstance Marches op. 39 de Edward Elgar. Spiritul festiv al sonorităţilor unor instrumente amintind de fanfară - trompete, tubă, cinele, tobă mare - a umplut de bucurie sufletele micilor ascultători. Au mai fost interpretate lucrări precum Gavota din Simfonia Clasică de Serghei Prokofiev, Bourrée din Suita orchestrală nr. 2 de Johann Sebastian Bach, Menuetul din Simfonia nr. 40 în sol minor de Wolfang Amadeus Mozart, Tarantella din Suita Prin Munţii Apuseni de Marţian Negrea, Hora staccato de Grigoraş Dinicu.
Ilarion Ionescu-Galaţi le-a mai amintit tinerilor şi despre noţiunea de dans. Astfel, copiii au aflat că dansul exprimă stări sufleteşti cunoscute - veselie, exuberanţă, tristeţe, sau dor -, însă el, dansul, are nevoie de un suport melodico-ritmic. Ca mijloc de exprimare, dansul utilizează atât mişcările corpului, cât şi relaţia dintre braţe, trunchi şi picioare. Apoi, prezentatorul le-a mai spus că printre dansuri se pot deosebi câteva tipuri precum: dansul de salon, dansul de caracter ori dansul folcloric. Totul era formulat în termeni uşor de priceput, fără a obosi cu prea multe detalii şi cu gesturi oratorice convingătoare.
Uimirea a apărut pe feţele publicului la apariţia dansatorilor pe scenă. În faţa orchestrei care cânta polci, valsuri şi tangouri, perechile, având o vestimentaţie coregrafică fascinantă, ofereau prin paşii lor triumfali, un aer de sărbătoare. Pe muzica lui Johann Strauss Fiul sau a lui Leroy Anderson, ei pluteau parcă cu mişcări graţioase, dar sigure, demonstrându-şi talentul. Era ceva molipsitor în verva lor. La un moment dat, din cauza îngustimii scenei, copiii şi-au adaptat paşii de dans, evitând diagonalele. Aşa că o fetiţă a fost separată de partenerul ei, tocmai de pupitrul dirijoral. Ea a continuat totuşi să danseze singură. Atunci, Ilarion Ionescu-Galaţi a început să valseze cu ea, în aplauzele publicului. Iată că se admira astfel un comportament, care în zilele noastre a cam dispărut: cavalerismul.
ARTTEAMDANCE din Bucureşti este condus de profesor coordonator Arina Urziceanu - antrenor şi dansator în cadrul Federaţiei Române de Dans. Grupul de dansatori - copii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani - a câştigat deja câteva competiţii: Marele Premiu oferit de Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării, precum şi numeroase locuri I, la Festivalul de Dans Sportiv Cupa Cochet, la Festivalul Cupa Generaţia 9, la competiţia Cupa Hobby Dance şi la Festivalul de Dans Sportiv Cupa Stelele Dansului. Pentru performanţele lor deosebite, ei au fost invitaţi la festivalurile de dans din Grecia şi Croaţia.
Chiar dacă efortul artiştilor instrumentişti din Orchestra Filarmonicii George Enescu a fost unul deosebit - concertul educativ desfăşurându-se duminica, după cele două concerte de stagiune de joi şi vineri -, generozitatea lor a fost primită cu aplauze îndelungate, cu zâmbete de mulţumire, flori şi suflete câştigate pentru artă.