mai 2011
Visul lui Adalbert
Trimite-ne povestea ta despre cum ai trăit Noaptea Magică din 7 mai 1986. Noi o vom posta pe site, iar tu o vei răspândi pe Facebook şi Twitter. Autorii care adună cele mai multe like-uri şi retweeturi vor fi recompensaţi cu câte un tricou în fiecare săptămână, iar povestirile lor vor ajunge într-un volum colectiv.

Finala Cupei Campionilor de pe 7 mai 1986 a fost momentul suprem de glorie al fotbalului românesc. După o serie de penaltiuri de infarct, Steaua învingea FC Barcelona într-o noapte care a fost magică nu doar pentru microbiştii înfocaţi, ci şi pentru românii de rând. Bombeul sub bară al lui Lăcătuş, "Apără Duckadam!", "Suntem finalişti!" sunt încă frânturi de memorie care se reactivează în fiecare an în apropierea finalei jucate acum un sfert de secol.

Proiectul Noaptea Magică îşi propune să reactiveze aceste frânturi de memorie şi să pună la păstrare fotbalul cu emoţiile, mândria şi contextul acelor vremuri. Asta pentru că victoria Stelei în faţa Barcelonei n-a fost un eveniment doar pentru jucătorii acelei echipe legendare. Răcnetul de bucurie al eroului de la Sevilla a colorat cu tonuri de carnaval viaţa cenuşie a românilor acelor vremuri, fie că erau muncitori, intelectuali, elevi, ingineri, studenţi sau chiar dinamovişti.

De aceea te întrebăm "Tu cum ai petrecut Noaptea Magică?".

Ca să nu credeţi că amintirile vă veţi scotoci în memorie pe degeaba, ne-am gândit şi la un concurs. Scrie povestea ta despre Noaptea Magică într-un comentariu la oricare dintre articolele de pe site (http://www.noapteamagica.ro), pe pagina noastră de Facebook (http://www.facebook.com/NoapteaMagica) sau trimite-o pe adresa [email protected].

Aceste amintiri se vor regăsi pe site în secţiunea Visul lui Adalbert. Articolele care adună cele mai multe Like-uri pe Facebook, respectiv cele mai multe Retweet-uri pe Twitter, vor fi recompensate săptămânal cu un tricou Noaptea Magică şi vor ajunge într-un volum de povestiri. Aşa că puneţi-vă în mişcare maşinăriile de socializare, iar noi vom număra în fiecare duminică recolta. La finalul concursului, autorii celor mai bune 11 povestiri vor primi câte o copie a volumului cu autografe surpriză.

Ca să aveţi ce citi, noi am stat deja de vorbă cu jucători din lotul lui Nea Imi, cu "tuşierii" care au trăit gloria de pe margine, fie ei jurnalişti, suporteri care au prins sau nu avionul de Sevilla sau simpli chibiţi de bodegă din tagma muncitorilor, intelectualilor, inginerilor, elevilor şi studenţilor. Dar şi cu dinamovişti, rapidişti sau alţi microbişti, care pot sau nu dormi noaptea de grija Stelei.

Toate aceste aduceri aminte culese de NoapteaMagică.ro sunt piperate cu gânduri pe care ne-am imaginat că vajnicul Duckadam le-a avut când şi când în orele de dinainte şi de după paradele sale magnifice, dar şi cu transcrierea viselor naive ale lui Adalbert, tânăr şi destoinic prelucrător prin aşchiere la Uzina Mecanică Mizil.

Ca să vă stimulăm inspiraţia, am aranjat un peisaj optzecist cât mai complet. Am întregit emoţia cu imagini din meci, şlagare la modă, ba chiar şi un ziar-două de răsfoit. Am recreat cât am putut mai bine izul vremii, aşteptăm şi partea voastră de memorie să se repună în funcţiune.

În acest carusel fotbalistic se află, alături de voi, o echipă pătimaşă de jurnalişti, antropologi, etnologi şi cineaşti care ne însuşim cel mai bine banalitatea expresiei "Fotbalul este mai mult decât un joc".

Regia: Gabriel Achim Cu: Gabriel Spahiu, Anca Androne, Ozana Oancea, Doru Ana, Mircea Rusu, Paul Ipate, Mimi Brănescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus