iunie 2011
Pina
Evenimentul cinematografic al anului 2011, Pina de Wim Wenders ajunge pe marile ecrane din România în această toamnă. Filmul va fi proiectat în cinematografe din 9 septembrie 2011, fiind distribuit de Parada Film. Documentarul 3D a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Berlin în Selecţia Oficială - în afara Competiţiei.

"Un film de neratat" (Variety), "magnific" (The Independent),"o peliculă captivantă, de cinci stele" (The Times), cu o "magie seducătoare" (The Telegraph), PINA a câştigat doar într-o singură săptămână Marele Premiu la 3D Festival din Paris (24-26 mai 2011) şi Premiul pentru Cel mai Bun Documentar German la Dokville (26-27 mai 2011).

Aşa cum este prezentat de regizorul Wim Wenders, Pina este un film pentru Pina Bausch, una din cele mai importante şi apreciate coregrafe ale dansului contemporan. Filmat în 3D cu trupa de dans Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, producţia ilustrează revoluţionara şi originala artă a marii coregrafe germane care a murit în vara anului 2009. Filmul îi introduce pe spectatori într-o dimensiune nouă, invitându-i într-o călătorie senzuală, cu imagini uimitoare: pe scenă alături de trupa de dans, în afara teatrului, în oraş şi în zonele din apropierea oraşului industrial Wuppertal - locul unde pentru 35 de ani Pina Bausch a trăit şi creat.


Gândit iniţial alături de Pina Bausch, documentarul era plănuit să intre în producţie în vara lui 2009. Însă, cu doar două zile înainte de începerea filmărilor, lumea dansului şi nu numai a pierdut-o brusc pe Pina Bausch, la cinci zile după ce a fost diagnosticată cu cancer. Regizorul Wim Wenders a dorit să abandoneze proiectul, dar a revenit asupra lui la insistenţele dansatorilor, prietenilor şi familiei coregrafei Pina Bausch. Astfel s-a născut Pina - un film pentru Pina Bausch. Noul concept al filmului includea, pe lângă fragmente din patru spectacole reprezentative pentru cariera coregrafei: Café Müller, Le Sacre du printemps, Vollmond şi Kontakthof, imagini de arhivă cu Pina Bausch inserate în mod inovativ în lumea 3D, alături de reprezentaţiile solo spectaculoase ale dansatorilor.

Kontakthof poate fi considerat suma creaţiilor semnate de Pina Bausch. Artista a realizat spectacolul cu trupa ei de dans în 1978, iar ani mai târziu, în 2000, l-a pus în scenă cu dansatori amatori: femei şi bărbaţi cu vârsta de peste 65 de ani. Kontakthof jucat şi dansat de oameni în vârstă exprimă o percepţie specială asupra frumuseţii, a graţiei, a mortalităţii, îmbătrânirii şi nu în ultimul rând emoţiei şi pasiunii. Opt ani mai târziu, în 2008, experienţa Kontakthof a continuat cu punerea în scenă a spectacolului cu adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, care a adus o altă perspectivă asupra acestuia. Spectacolul Kontakthof, interpretat de tineri, a făcut subiectul ultimului film în care a apărut Pina Bausch: Dancing Dreams de Anne Linsel şi Rainer Hoffmann. Filmul a avut premiera în România pe 24 mai 2011, iar spectatorii pot să îl vizioneze la Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Român la MŢR, Cinema Europa, în Cluj la Cinema Arta şi în Constanţa la Cityplex.

Premiera naţională a fenomenului cinematografic Pina în format 3D va avea loc sâmbătă, 4 iunie 2011, de la ora 20.30, la Cinema "Florin Piersic" din Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.


Regia: Wim Wenders Cu: Pina Bausch, Regina Advento, Malou Airaudo, Ruth Amarante, Rainer Behr

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus