iulie 2011
Aristoteles Workshop, 2011
Opt participanţi din România vor lucra alături de alţi opt colegi din Cehia, Serbia, Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Macedonia şi Grecia pentru a realiza patru documentare de scurtmetraj în cadrul Aristoteles Workshop (AW), un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 16 tineri din Europa de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute. Echipa care va realiza cel mai bun scurtmetraj va primi un premiu în valoare de 2.500 de euro, acordat de Institutul Cultural Român (ICR), care susţine astfel workshopul pentru al patrulea an consecutiv. Co-finanţat de Canalul ARTE/France şi Programul Media al Uniunii Europene, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti. A şasea ediţie a workshopului intensiv, produs de Dan Nuţu, va avea loc între 25 iulie - 28 august, la Vama (judeţul Suceava), în Bucovina.

Aleşi de o comisie a televiziunii ARTE/France, care a analizat dosarele a aproape 100 de candidaţi, cei 16 tineri selectaţi pentru ediţia din 2011 a Aristoteles Workshop vor petrece cinci săptămâni în Bucovina împreună cu cineaşti din Europa şi vor fi ghidaţipas cu pas în realizarea documentarului, de la pitch la montajul final.

Pe parcusul celor cinci ediţii precedente, experţii şi tutorii care au susţinut ateliere şi au îndrumat echipele în realizarea documentarelor au fost, printre alţii, Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare), Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France), Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody), Dominique Gros (scriitoare, a produs şi regizat peste 60 de documentare, câştigătoarea Tucan-ului de Argint la Rio şi a Premiului Special la Tokyo), celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.), Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război), Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune), Alex Szalat, Elizabeth Hulten şi Emelie De Jong (commissioning editors la ARTE/France), Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga), documentaristul John Appel, împreună cu Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria), Niels Pagh Anderson, Maarten Roos (de la Binger Institut Amsterdam) şi regizoarea Adina Pintilie, fostă participantă a AW. Alături de ei, iniţiatorii acestui proiect din partea ARTE/France, Jean Rozat (directorul general) şi André de Margerie (director relaţii internaţionale).

Participanţii vor lucra cu echipamente high-end pentru producţie şi post-producţie, filmele lor urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune internaţionale. Scurtmetrajele de film documentar produse în cadrul ediţiilor precedente de Aristoteles Workshop au fost selecţionate şi premiate la festivalurile de film de la Cannes, Locarno, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.

Participanţii vor forma patru echipe a câte patru membri: un regizor, un director de imagine, un editor şi un coordonator de producţie. Regizorii celor patru echipe sunt: Veronika Janeckova (Cehia), Ivana Mladenovic (Serbia), Ozana Nicolau şi Mara Trifu (România). Ei vor lucra alături de operatorii Radu Gorgos (Republica Moldova), Saulius Lukosevicius (Lituania), Inese Tikmane (Letonia) şi Sergei Trofimov (Estonia). De montaj se vor ocupa Gabi Basalici (România), Biljana Dolevska (Macedonia), Ana Ilieşiu şi Anca Vlăsceanu (România.) Coordonatorii de producţie care vor organiza filmările şi vor  rezolva situaţiilor care apar, sunt: Paula Oneţ (România), Marios Chatziprokopiou (Grecia), Mirona Radu şi Eliza Zdru (România).

Modulul propus de AW este de 30 de minute de film documentar, dar este deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi.

În cei cinci ani de existenţă, AW a reuşit să depăşească statutul de simplu atelier de formaţie profesională şi s-a afirmat treptat şi ca producător de filme documentare de excepţie: Nu te supăra, dar..., al Adinei Pintilie, a făcut literalmente înconjurul lumii şi a adus acasă foarte multe premii (The Golden Dove, de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, Germania, 2007; Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Ungaria, 2008; Best Woman Director, FICCO International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexic, 2008 etc.); Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, a reprezentat România la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs 2010 şi a primit premiul secţiunii, pentru "cel mai curajos proiect"; Sibiu Stories, al Corinei Radu (Best Documentary Award, L'Alternativa Independent Film Festival Barcelona, Spania, 2008), Ciobanul Zburător al lui Cătălin Muşat (Special Mention, la Festivalul Internaţional de Film Locarno, 2009) şi Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman şi Alexandru Belc (selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Internaţional de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elveţia).

www.aworkshop.org
www.facebook.com/AristotelesWorkshopAssociation

--
anca romanescu | pr | 0751 224 222 | 0727 731 552 | [email protected]| aworkshop.org