august 2011
Pina
Dorotheea Petre, Dragoş Bucurenci şi Farid Fairuz sunt cele două personalităţi care se alătură susţinătorilor filmului-eveniment Pina. Singura actriţă din România premiată la CannesDorotheea Petre, provoacă publicul să vadă fenomenul cinematografic al anului: filmul Pina în regia lui Wim Wenders. Cu o atitudine îndrăzneaţă şi încrezătoare, Dorotheea Petre se alătură celor care au acceptat să susţină campania "Tu ce faci din 9 septembrie?".

Dorotheea Petre este singura actriţă din România care a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare în cadrul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. A jucat în numeroase producţii româneşti, dar şi internaţionale, pentru care a fost recompensată cu premii la Festivalul de Film Transilvania, Premiile Gopo, Festivalul Mannheim-Heidelberg şi nu numai. În filmul The Whistleblower, Dorotheea Petre a jucat alături de actriţele Monica Belluci şi Rachel Weisz. 


Pentru Dragoş Bucurenci, unul din cei mai cunoscuţi bloggeri şi activişti, cel mai mare regret de la TIFF este acela că nu a văzut filmul Pina. Preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde susţine că nu va rata premiera în cinematografe a celui mai aşteptat film al anului. Pina a avut avanpremiera naţională la Festivalul de Film Transilvania, unde a rulat cu casa închisă şi s-a clasat printre primele lungmetraje în preferinţele publicului. 
 
Dragoş Bucurenci este unul dintre cei mai cunoscuţi activişti şi bloggeri din România. În ultimii trei ani, a condus Asociaţia MaiMultVerde dar de-a lungul timpului a lucrat şi pentru alte organizaţii non-profit precum Salvaţi Copiii, British Council şi Salvaţi Delta. De la debutul său la 17 ani în presa scrisă, Dragoş Bucurenci a colaborat cu numeroase publicaţii şi a moderat emisiuni pentru mai multe posturi de televiziune. Activitatea sa a fost recunoscută prin premiile ce i-au oferite, printre care Premiul Omul Verde acordat de Revista InfoEuropa şi Premiul România din suflete decernat de Televiziunea Română. Dragoş Bucurenci va urma un MBA la Graduate Business School a Universităţii Stanford. 
 


Unul dintre cei mai originali coregrafi, Farid Fairuz, recomandă cea mai intensă experienţă 3D: filmul Pina.  Cunoscut pentru spectacolele sale inovatoare, Farid Fairuz declară că Pina Bausch i-a fost dintotdeauna sursă de inspiraţie şi model în munca de coregraf. Coregraful Farid Fairuz măreşte astfel cercul personalităţilor care sprijină cea mai mare campanie de promovare din România a unei producţii cinematografice.
 
Farid Fairuz este alter ego-ul dansatorului şi coregrafului Mihai Mihalcea, directorul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti. După ce a absolvit secţia de coregrafie a UNATC, Mihai Mihalcea a fost balerin la "Komische Oper" din Berlin. În anul 1992, când îşi începea colaborarea cu compania "Christian Trouillas" din Paris, a fost unul din membrii fondatori ai primului grup independent de dans contemporan din România, "Marginalii". De-a lungul anilor a câştigat numeroase burse şi rezidenţe în străinătate, susţinând cursuri şi ateliere de dans în diverse instituţii de profil din România, dar şi în străinatate, cu precădere în centre artistice din Franţa. 


Aşa cum este prezentat de regizorul Wim Wenders, Pina este un film pentru Pina Bausch, una din cele mai importante şi apreciate coregrafe ale dansului contemporan. Producţia germană va ajunge pe marile ecrane din România începând cu 9 septembrie, atât în format 3D cât şi 2D. Faimoasa dansatoare Pina Bausch, numită şi "coregrafă a sufletelor" a murit în vara anului 2009. Considerată una dintre figurile cheie ale dansului modern şi recunoscută pentru originalitatea spectacolelor sale, Pina Bausch a inventat conceptul de teatru-dans. 
 
În urmă cu trei săptămâni, Parada Film a iniţiat o campanie de promovare neconvenţională, prin care a reuşit să angreneze diferite personalităţi din showbiz, media şi cultură în susţinerea filmului Pina de Wim Wenders. Filmat în 3D cu trupa de dans Tanztheater Wuppertal, lungmetrajul ilustrează ameţitoarea şi inimitabila artă a marii coregrafe Pina Bausch, care a murit în vara lui 2009.

Filmul este prezentat de: Radio ZU şi Cocor Store. 
Susţinut de: Gazeta Sporturilor, Goethe Institut, German Films, Programul MEDIA al Uniunii Europene, Centrul Naţional al Dansului, Cărtureşti, X-Scape Media, Pas Boutique 
Recomandat: Cinemagia.
Parteneri media: Cocor Media Channel, Beau Monde, 24 FUN, Decât O Revistă, Paginademedia.ro, Filmreporter.ro, Feeder.ro, gsp.ro, Hypestreet.ro, Modernism.ro

Regia: Wim Wenders Cu: Pina Bausch, Regina Advento, Malou Airaudo, Ruth Amarante, Rainer Behr

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus