La câştigarea Premiului pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation, oferit de Canyon, concurează 11 scurtmetraje provenind din Croaţia, Grecia, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Macedonia sau Turcia. România este şi acest an reprezentată în competiţia rezervată celor mai bune scurtmetraje balcanice, cu Scream, al animatorului Sebastian Cosor, o producţie nou-nouţă marca MediaPro Magic. Sebastian Cosor a mai creat efecte vizuale şi secvenţe de animaţie pentru jocuri video, producţii publicitare, dar şi filme de lung şi scurtmetraj precum Fire & Ice-The Dragon Chronicles sau Contra Timp.
Büyüteç / The Magnifier (r. Orkan Bayram, Turcia, 2009) aduce în prim-plan povestea unei lupe care încearcă să se bucure de o zi însorită în parc, fără a fi conştientă de proprietăţile sale fizice şi efectul nimicitor pe care îl poate avea asupra celor din jur atunci când interacţionează cu razele soarelui. Clipele petrecute în parc devin din ce în ce mai insuportabile, până când, într-un final, învaţă să-şi accepte condiţia şi începe să se bucure de viaţă.
Inspirat după poemul The Lighthouse Keeper Loves Birds Too Much de Jacques Prevert, Farat / The Lighthouse (r. Velislava Orlinova Gospodinova, Bulgaria, 2009) este un film despre cât de absurdă şi crudă este viaţa uneori - o poveste despre consecinţele deciziilor, dragoste, suferinţă şi moarte. Scurtmetrajul a avut un important traseu internaţional, fiind prezentat, cu succes de critică şi de public, în cadrul a nu mai puţin de 70 de festivaluri din întreaga lume, fiind răsplătit cu distincţii la evenimente de gen prestigioase, precum Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Balkanima de la Belgrad sau Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animazing de la Hollywood.
Regizorul Ivan Ramadan figurează pentru a treia oară consecutiv în programul festivalului, cu al treilea titlu din carieră: Kiyamet (Bosnia-Herţegovina, 2011). Filmul a fost prezentat în premieră mondială în cadrul Competiţiei Naţionale a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, ediţia 2011. Debutul său, Tolerantia, a câştigat Premiul pentru Cel mai bun Scurtmetraj la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo, fiind, de altfel, primul film de animaţie 3D produs în Bosnia-Herţegovina, iar cel de-al doilea său scurtmetraj, Wondermilk, a concurat anul trecut în cadrul aceleiaşi secţiuni Balkanimation, a festivalului de film de animaţie de la Bucureşti.
Hansel and Gretel: the True Story (r. Goce Cvetanovski, Macedonia, 2009) este o versiune întunecată şi fascinantă a celebrei poveşti semnate de fraţii Grimm. Debutul în film de animaţie al regizorului Goce Cvetanovski, considerat unul dintre regizorii reprezentativi ai noului val macedonean, a avut premiera mondială în cadrul festivalului de film Anima Mundi de la Sao Paulo (Brazilia), fiind selecţionat, de asemenea, în cadrul unor festivaluri internaţionale de prestigiu precum Cartoon Club Rimini, Festivalul de Film Fantastic de la Lund (Suedia) sau Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Balkanima de la Belgrad, unde a obţinut diploma ASIFA.
În competiţia rezervată producţiilor studenţeşti au fost selecţionate 52 de titluri, produse de universităţi prestigioase din lumea întreagă. Printre acestea se numără filme precum Dream'n Bass (r. Galileo Disperati, Marta Romani, Giorgia L. Velluso, Italia, 2011), un musical realizat la cea mai veche şcoală de film din Europa de Vest, Centro Sperimentale di Cinematografia de la Roma; Kielitiettyni / Tongueling (r. Elli Vuorinen, Finlanda, 2010), prezentat în cadrul Festivalurilor de Film de la Annecy, Clermont-Ferrand, Teplice (Anifest, Slovacia) sau Tampere (Finlanda), în care se remarcă ca tehnică de animaţie cea a desenului de mână, One More Time (r. Okruzhnova Tatiana, Ovchinnikova Ekaterina, Yakhyaeva Alina, Pavlycheva Natasha, Petrova Elena, Rusia, 2010), distins cu Premiul Special Alexander Tatarskiy "The Plasticine Crow" - "Virtuoso Pilot" la Festivalul International de Film KROK, precum şi cu trofeul pentru Cel mai bun Film Studenţesc la Festivalul de Film de Animaţie Rusesc din Suzdal, Gallery (r. Robert Proch, Polonia, 2010), al renumitei Universităţi de Arte din Poznań (Polonia), premiat cu Menţiunea Specială atât la Festivalul de Film de Animaţie Monstra (Portugalia), cât şi la Festivalul de Film de Animaţie Anifest de la Teplice (Slovacia) sau Matatoro (r. Mauro Carraro, Raphaël Calamote, Jérémy Pasquet, Franţa, 2010), produs de Supinfocom Valenciennes - Şcoala Superioară de Informatică şi Comunicaţii care a ocupat locul 1 într-un top al şcolilor de animaţie din întreaga lume, realizat de publicaţia americană 3D World în 2007 şi a beneficiat de o retrospectivă amplă în cadrul secţiunii Şcoală Invitată, la ediţia din 2009 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est.
Pe lista titlurilor selecţionate în Competiţia de Film Studenţesc a celei de-a şasea ediţii Anim'est se mai regăsesc Nachtgestalt (r. Franziska Bachmaier, Germania, 2011), un scurtmetraj produs de cea mai veche şcoală media din Germania, Academia de Film şi Televiziune Konrad Wolf, dar şi filme din Iordania (Missing, r. Tariq Rimawi, Iordania - Marea Britanie, 2010) şi Pakistan (Untitled, r. Mansoor Ali, 2010), ţări prezente pentru prima oară într-o secţiune competitivă a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est.
Câştigătoarele Competiţiilor de Film Studenţesc, Balkanimation, precum şi cel al Competiţiei dedicate Filmului Românesc vor fi alese de un juriu alcătuit din câştigătoarea Premiului pentru Cel mai bun Film Românesc la Anim'est 2010, regizoarea Cecilia Felmeri; animatorul canadian Steven Woloshen şi criticul, istoricul de film şi animatorul polonez Marcin Gizycki.
Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.
Büyüteç / The Magnifier
r. Orkan Bayram, Turcia, 2009Farat / The Lighthouse
r. Velislava Orlinova Gospodinova, Bulgaria, 2009
Fautom
r. Miroslav Jovic, Serbia, 2011
Kiyamet
r. Ivan Ramadan, Bosnia- Herţegovina, 2011
Koyaa - Lajf je cist odbit / Koyaa the Extraordinary
r. Kolja Saksida, Slovenia, 2011
Merci
r. Gospodin Nedelchev, Bulgaria, 2011
Pas / zec (Dog / Rabbit)
r. Nebojsa Slijepcevic, Croatia, 2011
The Greek Crisis Explained
r. Nomint, Grecia
The Scream
r. Sebastian Cosor, Romania, 2010
Vistinskata prikazna za Hansel i Gretel / Hansel and Gretel: the True Story
r. Goce Cvetanovski, Macedonia, 2009
Zivica / The Hedge
r. Zoran Muzic, Croatia, 2011
COMPETIŢIA DE FILM STUDENŢESC ANIM'EST 2011
Ah
r. Lee SungHwan, Coreea de Sud, 2011
Angelinho
r. Maryna Shchipak, Germania, 2011
Az Ördögi Kétkerekű Szerkezetek Históriája / The Cautionary Tale of the Two Wheeled Machinery
r. Éva Katinka Bognár, Ungaria, 2011
Beyn dubim / Between Bears
r. Eran Hilleli, Israel, 2010
Bus Stop
r. Floriane Caserio, Franţa, 2010
Carpates Express
r. Doris Bachelier, Maéva Viricel , Franţa, 2010
Choc
r. Simon Buicanges, Franţa, 2010
Cornfake
r. Peter Skala, Slovacia, 2010
Der Besuch / The Visit
r. Conrad Tambour, Germania, 2011
Dream\'n Bass
r. Galileo Disperati, Marta Romani, Giorgia L. Velluso, Italia, 2011
D\'une rare crudité
r. Emilien Davaud, Jérémy Mougel, Marion Szymczak, Franţa, 2010
Durchgebrannt / Burnt Through
r. Michael Haas, Germania, 2010
Dušičky / All Soul's Day
r. Jan Bohuslav, Cehia
Escargot
r. Manuel Sumberac, Croaţia, 2011
Esche raz! / One More Time!
r. Okruzhnova Tatiana, Ovchinnikova Ekaterina, Yakhyaeva Alina, Pavlycheva Natasha, Petrova Elena, Rusia, 2010
Fall
r. Andrew Robinson, Marea Britanie, 2010
Galeria / Gallery
r. Robert Proch, Polonia, 2010
Heavy Heads
r. Helena Frank, Danemarca, 2010
Ishihara
r. Yoav Brill, Israel, 2010
Journey of a Kitteh
r. Mathilde Regnault, 2011
Kielitiettyni / Tongueling
r. Elli Vuorinen, Finlanda, 2010
Království příborů / The Kingdom of Cutlery
r. Eva Skurská, Cehia, 2009
L'entre deux
r. Benjamin Boy, Stéphanie Cavagne, Matthieu Chow CheMarea Britanie, Julien Prioux , Franţa, 2010,
L'oeil du paon / The Peacock Eye
r. Gerlando Infuso, Belgia, 2010
Le baptême du feu / Baptism of Fire
r. Pierre Mousquet, Belgia, 2010
Line - South Korea, 2010, 4\'38\'\' -
r. PARK Hyeong-ik, YOON Hong-ran, Coreea de Sud, 2010
Machu & Picchu
r. Christian Indermaur, Jonathan Wüst, Anja Sidler, Elveţia, 2010
Matatoro
r. Mauro Carraro, Raphaël Calamote, Jérémy Pasquet, Franţa, 2010
Missing
r. Tariq Rimawi, Iordan/Marea Britanie, 2010
Nachtgestalt
r. Franziska Bachmaier, Germania, 2011
Night Train
r. Angel Yanakiev, Marea Britanie/Bulgaria, 2009
Partition
r. Eleonora Berra, Delia Hess, Shami Lang-Rinderspacher, Elveţia, 2011
Perpetuum mobile
r. Agnieszka Burszewska, Polonia, 2009
Plumm
r. Andrzej Dybowski, Polonia, 2011
Shtormovoye preduprezhdenie / Coast Warning
r.Alexandra Shadrina, Rusia, 2011
Slady / Traces
r. Ewa Grzesiak, Polonia
Sorry
r. Dries Maesen, Belgia, 2010
Soul Express / 黑白无常
r. LiXiang, China, 2011
Spots Spots
r. Yuanyuan Hu, Japonia, 2011
Szofitaland / Sofitaland
r. Zsófia Tari, Ungaria, 2010
Telegraphics
r. Antoine Delacharlery, Lena Schneider, Léopold Parent, Thomas Thibault, Franţa, 2010
The Backwater Gospel
r. Bo Mathorne, Danemarca, 2011
The Inkwell Shuffle
r. Christopher Diaz, Canada, 2011
The Saga of Biôrn
r.Benjamin Kousholt, Danemarca, 2011
This is Not Real
r. Gergely Wootsch, Marea Britanie, 2011
Train of Thought
r. Leo Bridle, Ben Thomas, Marea Britanie, 2009
Trois petits points
r. Lucrèce Andreae, Alice Dieudonne, Tracy Nowocien, Florian Parrot, Ornélie Prioul, Rémy Schaepman, Franţa, 2010
Unlocked
r. Tahnee Gehm, SUA, 2011
Untitled
r. Mansoor Ali, Pakistan, 2010
Weiß kein weiß / White No White
r. Samo (Anna Bergmann), Germania, 2011,
Wolves
r. Rafael Sommerhalder, Marea Britanie/Elveţia, 2009
Zaliger
r. Nina Gantz, Olanda, 2010
Descarcă programul Anim'est, 2011 aici..