august 2011
Festivalul de film de animaţie anim'est 2011
Dacă lupta pentru Trofeul Animest, acordat unui film din Competiţia de Scurtmetraj, este mai strânsă ca niciodată, iar Competiţia rezervată lungmetrajelor este extrem de provocatoare şi diversă, nici celelalte secţiuni competitive ale festivalului nu se lasă mai prejos, dovedind faptul că cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest va fi una memorabilă.

La câştigarea Premiului pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation, oferit de Canyon, concurează 11 scurtmetraje provenind din Croaţia, Grecia, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Macedonia sau Turcia. România este şi acest an reprezentată în competiţia rezervată celor mai bune scurtmetraje balcanice, cu Scream, al animatorului Sebastian Cosor, o producţie nou-nouţă marca MediaPro Magic. Sebastian Cosor a mai creat efecte vizuale şi secvenţe de animaţie pentru jocuri video, producţii publicitare, dar şi filme de lung şi scurtmetraj precum Fire & Ice-The Dragon Chronicles sau Contra Timp.

Büyüteç / The Magnifier (r. Orkan Bayram, Turcia, 2009) aduce în prim-plan povestea unei lupe care încearcă să se bucure de o zi însorită în parc, fără a fi conştientă de proprietăţile sale fizice şi efectul nimicitor pe care îl poate avea asupra celor din jur atunci când interacţionează cu razele soarelui. Clipele petrecute în parc devin din ce în ce mai insuportabile, până când, într-un final, învaţă să-şi accepte condiţia şi începe să se bucure de viaţă.

Inspirat după poemul The Lighthouse Keeper Loves Birds Too Much de Jacques Prevert, Farat / The Lighthouse (r. Velislava Orlinova Gospodinova, Bulgaria, 2009) este un film despre cât de absurdă şi crudă este viaţa uneori - o poveste despre consecinţele deciziilor, dragoste, suferinţă şi moarte. Scurtmetrajul a avut un important traseu internaţional, fiind prezentat, cu succes de critică şi de public, în cadrul a nu mai puţin de 70 de festivaluri din întreaga lume, fiind răsplătit cu distincţii la evenimente de gen prestigioase, precum Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Balkanima de la Belgrad sau Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animazing de la Hollywood.


Regizorul Ivan Ramadan figurează pentru a treia oară consecutiv în programul festivalului, cu al treilea titlu din carieră: Kiyamet (Bosnia-Herţegovina, 2011). Filmul a fost prezentat în premieră mondială în cadrul Competiţiei Naţionale a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, ediţia 2011. Debutul său, Tolerantia, a câştigat Premiul pentru Cel mai bun Scurtmetraj la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo, fiind, de altfel, primul film de animaţie 3D produs în Bosnia-Herţegovina, iar cel de-al doilea său scurtmetraj, Wondermilk, a concurat anul trecut în cadrul aceleiaşi secţiuni Balkanimation, a festivalului de film de animaţie de la Bucureşti.

Hansel and Gretel: the True Story (r. Goce Cvetanovski, Macedonia, 2009) este o versiune întunecată şi fascinantă a celebrei poveşti semnate de fraţii Grimm. Debutul în film de animaţie al regizorului Goce Cvetanovski, considerat unul dintre regizorii reprezentativi ai noului val macedonean, a avut premiera mondială în cadrul festivalului de film Anima Mundi de la Sao Paulo (Brazilia), fiind selecţionat, de asemenea, în cadrul unor festivaluri internaţionale de prestigiu precum Cartoon Club Rimini, Festivalul de Film Fantastic de la Lund (Suedia) sau Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Balkanima de la Belgrad, unde a obţinut diploma ASIFA.
 
În competiţia rezervată producţiilor studenţeşti au fost selecţionate 52 de titluri, produse de universităţi prestigioase din lumea întreagă. Printre acestea se numără filme precum Dream'n Bass (r. Galileo Disperati, Marta Romani, Giorgia L. Velluso, Italia, 2011), un musical realizat la cea mai veche şcoală de film din Europa de Vest, Centro Sperimentale di Cinematografia de la Roma; Kielitiettyni / Tongueling (r. Elli Vuorinen, Finlanda, 2010), prezentat în cadrul Festivalurilor de Film de la Annecy, Clermont-Ferrand, Teplice (Anifest, Slovacia) sau Tampere (Finlanda), în care se remarcă ca tehnică de animaţie cea a desenului de mână, One More Time (r. Okruzhnova Tatiana, Ovchinnikova Ekaterina, Yakhyaeva Alina, Pavlycheva Natasha, Petrova Elena, Rusia, 2010), distins cu Premiul Special Alexander Tatarskiy "The Plasticine Crow" - "Virtuoso Pilot" la Festivalul International de Film KROK, precum şi cu trofeul pentru Cel mai bun Film Studenţesc la Festivalul de Film de Animaţie Rusesc din Suzdal, Gallery (r. Robert Proch, Polonia, 2010), al renumitei Universităţi de Arte din Poznań (Polonia), premiat cu Menţiunea Specială atât la Festivalul de Film de Animaţie Monstra (Portugalia), cât şi la Festivalul de Film de Animaţie Anifest de la Teplice (Slovacia) sau Matatoro (r. Mauro Carraro, Raphaël Calamote, Jérémy Pasquet, Franţa, 2010), produs de Supinfocom Valenciennes - Şcoala Superioară de Informatică şi Comunicaţii care a ocupat locul 1 într-un top al şcolilor de animaţie din întreaga lume, realizat de publicaţia americană 3D World în 2007 şi a beneficiat de o retrospectivă amplă în cadrul secţiunii Şcoală Invitată, la ediţia din 2009 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est.

Pe lista titlurilor selecţionate în Competiţia de Film Studenţesc a celei de-a şasea ediţii Anim'est se  mai regăsesc Nachtgestalt (r. Franziska Bachmaier, Germania, 2011), un scurtmetraj produs de cea mai veche şcoală media din Germania, Academia de Film şi Televiziune Konrad Wolf, dar şi filme din Iordania (Missing, r. Tariq Rimawi, Iordania - Marea Britanie, 2010) şi Pakistan (Untitled, r. Mansoor Ali, 2010), ţări prezente pentru prima oară într-o secţiune competitivă a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est.

Câştigătoarele Competiţiilor de Film Studenţesc, Balkanimation, precum şi cel al Competiţiei dedicate Filmului Românesc vor fi alese de un juriu alcătuit din câştigătoarea Premiului pentru Cel mai bun Film Românesc la Anim'est 2010, regizoarea Cecilia Felmeri; animatorul canadian Steven Woloshen şi criticul, istoricul de film şi animatorul polonez Marcin Gizycki.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.



COMPETIŢIA BALKANIMATION

ANIM'EST 2011
 
 Büyüteç / The Magnifier
r. Orkan Bayram, Turcia, 2009
 
 Farat / The Lighthouse
r. Velislava Orlinova Gospodinova, Bulgaria, 2009
 
 Fautom
r. Miroslav Jovic, Serbia, 2011
 
 Kiyamet
r. Ivan Ramadan, Bosnia- Herţegovina, 2011
 
 Koyaa - Lajf je cist odbit / Koyaa the Extraordinary
r. Kolja Saksida, Slovenia, 2011
 
 Merci  
r. Gospodin Nedelchev, Bulgaria, 2011
 
 Pas / zec (Dog / Rabbit)
r. Nebojsa Slijepcevic, Croatia, 2011
 
 The Greek Crisis Explained
r. Nomint, Grecia
 
 The Scream
r. Sebastian Cosor, Romania, 2010
 
 Vistinskata prikazna za Hansel i Gretel / Hansel and Gretel: the True Story
r. Goce Cvetanovski, Macedonia, 2009
 
 Zivica / The Hedge
r. Zoran Muzic, Croatia, 2011
 
 COMPETIŢIA DE FILM STUDENŢESC ANIM'EST 2011

  Ah
r. Lee SungHwan, Coreea de Sud,  2011
 
 Angelinho
r. Maryna Shchipak, Germania, 2011
 
 Az Ördögi Kétkerekű Szerkezetek Históriája / The Cautionary Tale of the Two Wheeled Machinery
r. Éva Katinka Bognár, Ungaria, 2011
 
 Beyn dubim / Between Bears
r. Eran Hilleli, Israel, 2010
 
 Bus Stop
r. Floriane Caserio, Franţa, 2010
 
 Carpates Express
r. Doris Bachelier, Maéva Viricel , Franţa, 2010
 
 Choc
r. Simon Buicanges, Franţa, 2010
 
 Cornfake
r. Peter Skala, Slovacia, 2010
 
 Der Besuch / The Visit
r. Conrad Tambour, Germania, 2011
 
 Dream\'n Bass
r. Galileo Disperati, Marta Romani, Giorgia L. Velluso, Italia, 2011
 
 D\'une rare crudité
r. Emilien Davaud, Jérémy Mougel, Marion Szymczak, Franţa, 2010
 
 Durchgebrannt / Burnt Through
r. Michael Haas, Germania, 2010
 
 Dušičky / All Soul's Day
r. Jan Bohuslav, Cehia

 Escargot
r. Manuel Sumberac, Croaţia, 2011
 
 Esche raz! / One More Time!
r. Okruzhnova Tatiana, Ovchinnikova Ekaterina, Yakhyaeva Alina, Pavlycheva Natasha, Petrova Elena, Rusia, 2010
 
 Fall
r. Andrew Robinson, Marea Britanie, 2010
 
 Galeria / Gallery
r. Robert Proch, Polonia, 2010

 Heavy Heads
r. Helena Frank, Danemarca, 2010
 
 Ishihara
r. Yoav Brill, Israel, 2010
 
 Journey of a Kitteh
r. Mathilde Regnault, 2011
 
 Kielitiettyni / Tongueling
r. Elli Vuorinen, Finlanda, 2010
 
 Království příborů / The Kingdom of Cutlery
r. Eva Skurská, Cehia, 2009
 
 L'entre deux
r. Benjamin Boy, Stéphanie Cavagne, Matthieu Chow CheMarea Britanie, Julien Prioux , Franţa, 2010,

 L'oeil du paon / The Peacock Eye
r. Gerlando Infuso, Belgia, 2010
 
 Le baptême du feu / Baptism of  Fire
r. Pierre Mousquet, Belgia, 2010
 
 Line - South Korea, 2010, 4\'38\'\' -
r. PARK Hyeong-ik, YOON Hong-ran, Coreea de Sud, 2010
 
 Machu & Picchu
r. Christian Indermaur, Jonathan Wüst, Anja Sidler, Elveţia, 2010
 
 Matatoro
r. Mauro Carraro, Raphaël Calamote, Jérémy Pasquet, Franţa, 2010
 
 Missing
r. Tariq Rimawi, Iordan/Marea Britanie, 2010
 
 Nachtgestalt
r. Franziska Bachmaier, Germania, 2011
 
 Night Train
r. Angel Yanakiev, Marea Britanie/Bulgaria, 2009

 Partition
 r. Eleonora Berra, Delia Hess, Shami Lang-Rinderspacher, Elveţia, 2011
 
 Perpetuum mobile
r. Agnieszka Burszewska, Polonia, 2009
 
 Plumm
r. Andrzej Dybowski, Polonia, 2011
 
 Shtormovoye preduprezhdenie / Coast Warning
r.Alexandra Shadrina, Rusia, 2011
 
 Slady / Traces
r. Ewa Grzesiak, Polonia
 
 Sorry
r. Dries Maesen, Belgia, 2010
 
 Soul Express / 黑白无常
r. LiXiang, China, 2011
 
 Spots Spots
r. Yuanyuan Hu, Japonia, 2011
 
 Szofitaland / Sofitaland
r. Zsófia Tari, Ungaria, 2010
 
 Telegraphics
r. Antoine Delacharlery, Lena Schneider, Léopold Parent, Thomas Thibault, Franţa, 2010 

 The Backwater Gospel
r. Bo Mathorne, Danemarca, 2011
 
 The Inkwell Shuffle
r. Christopher Diaz, Canada, 2011
 
 The Saga of Biôrn
r.Benjamin Kousholt, Danemarca, 2011 
 
 This is Not Real
r. Gergely Wootsch, Marea Britanie, 2011
 
 Train of Thought
r. Leo Bridle, Ben Thomas, Marea Britanie, 2009
                                                                                           
 Trois petits points
r. Lucrèce Andreae, Alice Dieudonne, Tracy Nowocien, Florian Parrot, Ornélie Prioul, Rémy Schaepman, Franţa, 2010

 Unlocked
r. Tahnee Gehm, SUA, 2011
 
 Untitled
r. Mansoor Ali, Pakistan, 2010
 
 Weiß kein weiß / White No White
r. Samo (Anna Bergmann), Germania, 2011,

 Wolves
r. Rafael Sommerhalder, Marea Britanie/Elveţia, 2009

 Zaliger
r. Nina Gantz, Olanda, 2010 

Descarcă programul Anim'est, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus