Organizatorii celui mai important eveniment din lumea filmului documentar din Europa Centrală şi de Est au încheiat selecţia filmelor care vor fi proiectate în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Astra Film Festival, programat între 25 şi 30 octombrie 2011.
Pentru a putea înţelege spectacolul lumii contemporane, dar şi felul în care reuşesc autorii să îl exprime prin film, pe marile ecrane, la Astra Film Festival vor fi aduse în acest an 100 de documentare din 30 de ţări. Din cele peste o mie de filme din 74 de ţări înscrise la AFF, au fost selecţionate pentru cele patru secţiuni competiţionale - International, Europa, Romania şi Student Docs - 54 de producţii. Împreună cu filmele prezentate în secţiunile speciale: Astra Film Junior, Eco-Doc, Made in Romania, Panel Doc-Investigational, One World Romania şi Panorama, AFF 2011 proiectează în total 100 de filme.
"Pe lângă responsabilitatea, oboseala, presiunile termenelor, care ne copleşesc în această perioadă a selecţiei prin cantitatea tot mai mare de filme pe care trebuie să le vizionăm, - mărturiseşte Dumitru Budrala directorul AFF - trăim şi emoţia, onorarea, că festivalul nostru este cotat foarte sus. Atenţie! Sunt peste o mie de producători din toată lumea (din toate ţările Asiei, din Australia din America de Sud şi Nord şi din Europa), care s-au înscris în competiţia festivalul nostru de la Sibiu. Mai mult decât atât, ultimele ediţii s-au bucurat de prezenţa unor regizori şi producători de prim rang din breasla documentariştilor din România şi de filme româneşti realizate în coproducţie cu regizori străini, producţii pentru care se lucrează ani de zile şi pe care autorii doresc să le prezinte publicului în premieră absolută la AFF.
Prin aceasta, festivalul devine un act editorial, un eveniment de cinema de prim-rang in Europa, de profesionalism absolut. Este un nivel şi un rezultat la care nu se ajunge uşor, mai ales în România, unde n-am prea avut parte de sprijin, politici culturale pe termen lung, infrastructură şi câte altele, în cei aproape 20 de ani de când activează festivalul. În al doilea rând majoritatea filmelor prezentate în festival, printr-o programare care este urmărită de marile festivaluri din Europa, festivalul din Sibiu este prima fereastră a lor în România, nu s-au mai prezentat nicăieri în ţară, acesta fiind rolul principal al Astra Film Festival, jucat de aproape 20 de ani.
Nu în ultimul rând, selecţia filmelor şi programul colorat continuă tradiţia Astra Film Festival, cu o atmosferă unică, un format de festival, care, minune mare!!, a fost exportat chiar în Londra, inspirînd naşterea London Open City Film Festival - http://www.astrafilm.ro/from-astrafilm-to-open-city-london.aspx?theme=1".
Astra Film Festival este cel mai vechi festival internaţional de documentar din România şi cel mai amplu de acest gen din această parte a lumii. În afara proiecţiilor de filme documentare, ediţia din acest an găzduieşte, printre altele, expoziţii de fotografie, spectacole de muzică, workshop-uri şi, pentru prima dată, o serie de masterclass-uri cu invitaţi din elita producătorilor şi regizorilor de film documentar din lume.
Astra Film Festival este un eveniment organizat de Astra Film - departament al Complexului Naţional Muzeal Astra - şi de Fundaţia Astra Film.