Opt lungmetraje şi 38 de scurtmetraje fac parte din selecţia Mozaic 2011. Printre scurtmetrajele care vor concura la Premiul Publicului Anim'est se numără câştigătorului Premiului Oscar 2011 pentru Cel mai Bun Scurtmetraj Animat - The Lost Thing (r. Andrew Ruhemann, Shaun Tan, Australia, 2010); Switez / The Lost Town of Switez (r. Kamil Polak, Polonia - Franţa - Danemarca - Elveţia - Canada, 2011), selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2011 şi câştigător al Premiului pentru Cea mai Bună Coloană Sonoră la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy; Tussilago - nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai Bun Scurtmetraj şi selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului de la Berlin în 2010; Muzorama (r. Elsa Brehin, Raphaël Calamote, Mauro Carraro, Maxime Cazaux, Emilien Davaud, Laurent Monneron, Axel Tillement, Franţa, 2009), proiectat, printre altele, la festivalurile de film de scurtmetraj de la Clermont Ferrand şi Brest sau la cele dedicate filmului de animaţie de la Annecy, Ottawa, Bruxelles şi Rio de Janeiro; Love and Theft (r. Andreas Hykade, Germania, 2010), câştigătorul Premiului pentru Cea mai Bună Muzică la ediţia 2010 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy; Sju dagar i skogen / Seven Days in the Woods (r. Peter Larsson, Suedia, 2011), selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului de Film de la Berlin 2011 sau scurtmetrajul semnat de co-regizorul celebrului Persepolis, Il était une fois l'huile / Once Upon A Time There Was Oil (r. Winshluss (Vincent Paronnaud), Franţa, 2010), câştigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Scurtmetraj European la Festivalul de Film Sci-Fi de la Nancy 2010, proiectat şi la Annecy sau Rio de Janeiro.
Din selecţia Mozaic 2011 fac parte opt lungmetraje de animaţie extrem de apreciate, prezentate în premieră pe marile ecrane din România - cu excepţia hitului de public Rango:
9 (r. Shane Acker, SUA, 2009), filmul produs de Tim Burton şi Timur Bekmambetov, care dezvoltă subiectul din scurtmetrajul cu acelaşi titlu şi acelaşi autor, nominalizat la Premiul Oscar în 2005, îi aduce pe Elijah Wood, Jennifer Connelly, Martin Landau, Christopher Plummer, John C. Reilly sau Crispin Glover într-o poveste dintr-un viitor apocaliptic în care, în urma unui război între oameni şi maşini, lumea este complet distrusă, iar omenirea nu mai există. O păpuşă de cârpă, 9, se trezeşte fără voce şi găseşte un obiect ciudat printre dărâmături. În timp ce umblă printre ruine, 9 este atacat de o maşină, pe nume Bestia, dar este salvat de o altă păpuşă, 2, care îi redă vocea. 2 îl duce pe 9 să-i cunoască pe cei dintr-o comunitate ascunsă, condusă de laşul 1. Nominalizat la Premiile Annie 2010 pentru Cea mai Bună Scenografie, respectiv Cele mai Bune Efecte Vizuale, 9 a fost unul dintre cele mai discutate lungmetraje animate ale ultimilor ani, în Statele Unite.
Autopohádky (r. Jakub Kohák, Libor Pixa, Břetislav Pojar, František Váša, Michal Žabka, 2011), adaptare după cartea cu acelaşi nume a lui Jiři Marek, o colecţie de poveşti urbane extrem de populară în Cehia. Patru poveşti animate prezintă nişte maşini care apar în cadrul unor relaţii de basm. Fiecare poveste este opera unui regizor diferit şi a unui grup de autori. Prin urmare, avem de-a face cu un spectacol variat, format din părţi distincte. La realizarea filmului au participat atât autori aparţinând generaţiei tinere (Libor Pixa, nominalizat la Premiile Academiei Ceheşti în 2010), cât şi artişti cu renume, precum Břetislav Pojar sau Michal Žabka, un experimentat regizor de film de animaţie cu păpuşi. Debutant în filmul de lungmetraj, František Váša vine la Bucureşti alături de păpuşile-personaje din film, care vor fi expuse în cadrul festivalului, dar şi pentru a susţine un atelier de animaţie cu păpuşi, despre care găsiţi mai multe detalii aici: http://animest.ro/puppet-animation-workshop.aspx
Filmul care deschide vineri, 7 octombrie 2011, începând cu ora 19:00, cea de-a şasea ediţie Anim'est, Crulic - sau drumul spre dincolo (r. Anca Damian, România - Polonia, 2011), a avut premiera mondială în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno din acest an, unde a şi câştigat Menţiunea Specială a Federaţiei Internaţionale a Cinecluburilor. Avându-l ca protagonist pe Vlad Ivanov, filmul spune povestea lui Claudiu Crulic, românul de 33 de ani decedat într-o închisoare din Polonia, în greva foamei. Extrem de puternic vizual, folosind un amestec de tehnici precum desen de mână, colaj, stop-motion şi animaţie cut-out, şi beneficiind de o coloană sonoră nu mai puţin impresionantă, Crulic a mai fost selecţionat la prestigiosul Festival de Film Telluride (SUA), dar şi la alte festivaluri importante, precum cele de la Namur (Belgia), Pusan (Coreea de Sud), Varşovia sau Londra - BFI. Animaţia filmului aparţine echipei formate din Dragoş Ştefan, Dan Panaitescu, Raluca Popa, Roxana Benţu şi Tuliu Olteanu - primii doi dintre aceştia făcând parte din echipa de traineri a primei ediţii Animation Worksheep, atelierul de film de animaţie organizat de Anim'est în primăvara lui 2011, ale cărui rezultate vor putea fi urmărite pe marele ecran de la Cinema Patria, în deschiderea festivalului, înaintea proiecţiei lungmetrajului Ancăi Damian.
Cel mai recent lungmetraj al lui Phil Mulloy, Animatorul Invitat la Anim'est 2010, Goodbye, Mr Christie (Marea Britanie, 2010), este câştigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Film de Lungmetraj la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Ottawa - cel mai important de pe continentul nord-american. Pelicula îi readuce pe marele ecran pe protagoniştii Familiei Christie (2006). În acest episod, neliniştitul domn Christie este implicat într-un scandal sexual, atunci când este surprins în focurile pasiunii cu un marinar francez. Cu o paletă de culori minimalistă, estetică şi naivă, Mulloy realizează tabloul neobişnuit al unei melodrame sexuale, care va captiva şi va suprinde publicul Anim'est cu câteva întorsături de situaţie cu totul neaşteptate.
Midori-Ko (Japonia, 2010), lungmetrajul anime al lui Keita Kurosaka prezentat în afara competiţiei la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy 2011, dar şi la festivalurile de profil de la Ottawa sau Los Angeles, este un science fiction neobişnuit. Spre a anticipa apropiata criză de hrană, cinci oameni de ştiinţă lucrează la producerea "mâncării de vis", numite Midori-ko, care să înlocuiască atât carnea, cât şi legumele. Însă progresele făcute într-un laborator din centrul unui zone comerciale abandonate ajung într-un punct mort, deoarece Midori-ko nu intenţionează să fie mâncată şi, prin urmare, îşi ia zborul, evadând din laborator.
Poate cel mai celebru titlu prezentat anul acesta în cadrul secţiunii Mozaic, unul dintre lungmetrajele favorite pentru nominalizarea la Premiul Oscar 2012, Rango (r. Gore Verbinski, SUA, 2011) a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, unde au fost prezenţi, pe covorul roşu, şi protagoniştii Johnny Depp, Isla Fisher, Alfred Molina sau Abigail Breslin. Rango (Johnny Depp) este un cameleon de casă în aşteptarea unei aventuri adevărate, pe care s-o conducă şi în care să joace chiar el. În urma unui accident de maşină, ajunge într-un oraş din vestul sălbatic, numit Dirt. Oraşul are mare nevoie de apă, dar locuitorilor le trebuie, de asemenea, un erou şi un şerif. Înfocatul Rango îşi asumă pe loc cele două roluri şi acceptă, cu egoism, să se ocupe de problema apei.
Taevalaul / Sky Song (r. Mati Kütt, 2010), mediumetrajul estonian selecţionat la festivalurile de film de animaţie şi de film fantastic din întreaga lume - de la Ottawa la Riga şi de la Rio de Janeiro la Seul - nu reprezintă doar aventura unui poştaş care trebuie să livreze un colet pe Lună ci, de asemenea, o călătorie în timp, prin intermediul oamenilor şi al personajelor lor, al gândurilor şi al imaginaţiei. Filmul este o expunere vizuală a minţii şi imaginaţiei unui poştaş care îşi îndeplineşte sarcina, în ciuda tuturor problemelor şi obstacolelor.
Nominalizat la Premiul Cesar 2011 pentru Cel mai Bun Film de Animaţie (câştigat de Iluzionistul), Une vie de chat / A Cat in Paris (r. Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli, Franţa - Belgia - Elveţia - Olanda, 2010), a făcut parte din selecţiile unor festivaluri de film precum cele de la Berlin, Annecy, Sarajevo, San Sebastian, Londra, Hong Kong sau San Francisco. Lungmetrajul, realizat cu mult umor, îl are ca personaj central pe Dino - un motan cu viaţă dublă. Ziua, el locuieşte cu Zoe, o fetiţă a cărei mamă, Jeanne, este poliţistă, iar noaptea lucrează cu Nico, un tâlhar cu suflet mare. Zoe s-a cufundat în muţenie în urma uciderii tatălui ei din cauza gangsterului Costa. Într-o noapte, Zoe se hotărăşte să-l urmărească pe Dino. Pe drum îi aude fără să vrea pe nişte răufăcători şi descoperă că dădaca ei face parte din banda de gangsteri.
Imagini din filmele proiectate în cadrul secţiunii Mozaic pot fi urmărite într-un material realizat de echipa de Video Content Anim'est, care poate fi găsit aici:
Abonamentele (Festival Pass), Biletele de 10 proiecţii, dar şi Biletele Individuale pentru Galele de Deschidere şi Închidere ale Anim'est 2011 s-au pus în vânzare în reţeaua Ticketfan - online, pe site-ul www.ticketfan.ro, dar şi în magazinele Flanco din toată ţara şi Librăria Engleză Anthony Frost din Bucureşti. Festival Pass-ul Anim'est poate fi achiziţionat cu 130 de lei, urmând ca, din 30 septembrie, el să poată fi cumpărat numai la preţul de 150 de lei. Până la aceeaşi dată, Biletul de 10 proiecţii costă 70 de lei.
Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti şi în perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, în Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membrul al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.
SECŢIUNEA MOZAIC
ANIM'EST 2011
ANIM'EST 2011
LUNGMETRAJE
9
(r. Shane Acker, SUA, 2009)
Cu: Elijah Wood, Jennifer Connelly, Martin Landau, Christopher Plummer, John C. Reilly, Crispin Glover
Premii şi festivaluri: nominalizat la Premiile Annie 2010 pentru Cele mai Bune Efecte Animate şi Cea mai Bună Scenografie; Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm 2010
Autopohádky (r. Jakub Kohák, Libor Pixa, Břetislav Pojar, František Váša, Michal Žabka, Cehia, 2011)
Cu: Ondrej Vetchy, Peter Nárožný, Eva Holubová, Jan Hraběta
Premii şi festivaluri: selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anifest de la Teplice (Republica Cehă) 2011
Crulic - drumul spre dincolo / Crulic - The Path to Beyond
(r. Anca Damian, România - Polonia, 2011)
Cu: Vlad Ivanov, Jamie Sives
Premii şi festivaluri: câştigător al Menţiunii Speciale a Federaţiei Internaţionale a Cinecluburilor şi selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno 2011; Festivalul Internaţional de film Telluride (SUA) 2011; Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur 2011; Festivalul Internaţional de Film de la Pusan 2011; Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia 2011; Festivalul Internaţional de Film de la Londra 2011
Goodbye, Mr Christie
(r. Phil Mulloy, Marea Britanie, 2010)
Cu: David McFadden, Catherine Spielman, Colin Berry, Veronica Speight, Lin Chi, Rudolph Kramme, Kevin Wei, Andrew Slowly
Premii şi festivaluri: Premiul pentru Cel mai Bun Lungmetraj la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Ottawa 2010; Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Waterloo (Belgia) 2010; Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Fest Anca Zilina (Slovacia) 2011; Festivalul Internaţional de Film Premiers Plans de la Angers 2011
Midori-Ko
(r. Keita Kurosaka, Japonia, 2010)
Cu: Sayaka Suzuki, Rina Yuki, Chicapan, Miwako Mishima, Asuka Amane, Fumihide Kimura, Hiroyuki Kawai
Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Ottawa 2010; Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Los Angeles 2010; Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy 2011
Rango
(r. Gore Verbinski, SUA, 2011)
Cu: Johnny Depp, Isla Fisher, Alfred Molina, Abigail Breslin
Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2011; Festivalul Internaţional de Film de la Annecy 2011; Premiul pentru Cel mai Bun Actor într-un Film Animat la Premiile Adolescenţilor din SUA 2011
Taevalaul / Sky Song
(r. Mati Kütt, Estonia, 2010)
Cu: Rain Tolk
Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Ottawa 2010; Festivalul Internaţional de Film Black Nights de la Tallinn (Estonia) 2010; Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Stuttgart 2011; Festivalul Internaţional de Film Mediawave (Ungaria) 2011; Festivalul Internaţional de Film Anima Mundi de la Rio de Janeiro 2011; Festivalul Internaţional de Film Arsenals de la Riga (Letonia) 2011
Une vie de chat / A Cat in Paris
(r. Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli, Franţa - Belgia - Elveţia - Olanda, 2010)
Cu: Dominique Blanc, Bruno Salomone, Jean Benguigui, Bernadette Lafont
Premii şi festivaluri: nominalizat la Premiul César pentru Cel mai Bun Film de Animaţie 2010; Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2011; Festivalul Internaţional de Film de la Hong Kong 2011; Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy 2011; Festivalul Internaţional de Film de la San Francisco 2011; Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo 2011; Festivalul Internaţional de Film de la Londra 2011; Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian 2011
SCURTMETRAJE
Akerbeltz, las brujas y el inquisidor / Akerbeltz, the Witches and the Inquisitor
(r. César Urbina Vitoria, Spania, 2010)
Antibugman
(r. Apollo HONG, Coreea de Sud, 2009)
Après moi / After Me
(r. Paul Emile Boucher, Thomas Bozovic, Madeleine Charraud, Dorianne Fibleuil, Benjamin Flouw, Mickaël Riciotti, Antoine Robert, Franţa, 2010)
Captain Awesome: The Rumble in the Concrete Jungle
(r. Ercan Bozodgan, Danemarca, 2011)
Citrouille et vieilles dentelles / Pumpkins and Old Lace
(r. Juliette Loubières, Franţa - Canada, 2010)
Cvijet bitke / Flower of Battle
(r. Simon Bogojevic Narath, Croaţia, 2011)
Flamingo Pride
(r. Tomer Eshed, Germania, 2011)
Hard Stuff
(r. Sebastian Peterson, Germania, 2011)
Hezarfen
(r. Tolga Ari, Romain Blanchet, Chung-Yu Huang, Rémy Hurlin, Franţa, 2010)
Hold Me Clothes
(r. Evgenia Golubeva, Italia, 2010)
Il était une fois l'huile / Once Upon A Time There Was Oil
(r. Winshluss (Vincent Paronnaud), Franţa, 2010)
Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj de la Clermont Ferrand 2011; Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anima Mundi 2011; Premiul pentru Cel mai Bun Scurtmetraj European la Festivalul Internaţional de Film Sci-Fi de la Nancy 2010
Julegrisen / Christmas Piggy
(r. R.S. Söderström, Danemarca, 2010)
Kichwa
(r. Barthel, Stoyanov, De Morangies, Jourdan, Franţa, 2010)
La nostalgia del Sr. Alambre / Mr. Wire\'s Nostalgia
(r. Jonathan Ostos Yaber, Mexic, 2009)
Le Fantome de l'apero
(r. Paul Alexandre, Tolga Ari, Pierre Chomarat, David Dangin, Mathieu Hassan, Hadrien Ledieu, Nicolas Malovec, Franţa, 2010)
Lokomoschine
(r. Ulrike Schulz, Nikolai Neumetzler, Germania, 2010)
Love and Theft
(r. Andreas Hykade, Germania, 2010)
Premii şi festivaluri: Premiul pentru Cea mai Bună Muzică la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy 2010; Premiul Special la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animafest Zagreb 2010; Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Stuttgart 2010; Festivalul Internaţional de Film din Florida 2011
Mendelssohn est sur le Toit / Mendelssohn Is on the Roof
(r. Jean-Jacques Prunès, Franţa 2010)
Muzorama
(r. Elsa Brehin, Raphaël Calamote, Mauro Carraro, Maxime Cazaux, Emilien Davaud, Laurent Monneron, Axel Tillement, Franţa, 2009)
Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film de Scurt Metraj de la Clermont Ferrand 2010; Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Seul 2010; Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anima Mundi de la Rio de Janeiro 2010; Festivalul Internaţional de Film Independent indieLisboa - Lisabona 2010; Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Ottawa 2010; Festivalul European de Scurtmetraj de la Brest (Franţa) 2010; Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anima Bruxelles 2011; Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy 2011
Mytho logique / Mythological
(r. Poitel, Belbari, Vincent, Aramini, Ambron, Franţa, 2010)
O céu no andar de baio / The Sky Downstairs
(r. Leonardo Cata Preta, Brazil, 2010)
Opuesto
(r. Yu-Shu Liu, Taiwan, 2011)
Paradis / Paradise
(r. Adrian Maganza, Marea Britanie, 2009)
Parigot
(r. Alavi, Bramoulle, Digoi, Legueux, Mayen, Franţa, 2010)
Pension Plan
(r. Harjeet Bains, Sara Riding, Marea Britanie, 2010)
Polo's Robot
(r. Peter Lowey, Australia, 2010)
Poza staroscia / Beyond the Old Age
(r. Grzegorz Waclawek, Polonia, 2010)
Rytual / Ritual
(r. Zbigniew Czapla, Polonia, 2010)
Sju dagar i skogen / Seven Days in the Woods
(r. Peter Larsson, Suedia, 2011)
Premii şi festivaluri: selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2011; Festivalul Internaţional de Film de la Seattle 2011; Festivalul Internaţional de Film de Scurt Metraj de la Hamburg 2011; Festivalul Internaţional de Film de la Melbourne 2011; Festivalul Internaţional de Film de la Mill Valley 2011
Switez / The Lost Town of Switez
(r. Kamil Polak, Polonia - Franţa - Danemarca - Elveţia - Canada, 2011)
Premii şi festivaluri: selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului de Film de la Berlin 2011; Premiul Jean-Luc Xiberras pentru Film de Debut la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy 2011; Premiul pentru Cel mai Bun Film de Animaţie la Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj de la Palm Springs 2011; Cel mai Bun Film de Scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Las Palmas (Spania) 2011; Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj de la New York 2011; Festivalul Internaţional de Film de la Taipei 2011
Syntymäpäivä / Birthday
(r. Jari Vaara, Finlanda, 2010)
The Good Knight Story
(r. Shoham Blau, Or Kantor & Amos Naim, Israel, 2010)
The Great 'Ra'
(r. Soyoung Kim, Coreea de Sud, 2010)
The Lost Thing
(r. Andrew Ruhemann, Shaun Tan, Australia, 2010)
Premii şi festivaluri: Premiul Oscar pentru Cel mai Bun Scurtmetraj de Animaţie 2011; Premiul al 2-lea pentru Cel mai Bun Film de Animaţie la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Palm Springs 2010; Premiul pentru Cea mai Bună Coloană Sonoră la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anima Mundi de la Rio de Janeiro 2010; Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy 2010
The Unsucksessful Vampire
(r. Vincent North, Marea Britanie, 2009)
Training Autogeno / Autogenic Training
(r. Astutillo Smeriglia, Italia, 2011)
Tussilago
(r. Jonas Odell, Suedia, 2010)
Premii şi festivaluri: selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2010; nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai Bun Film de Scurt metraj 2010; Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Uppsala 2010; Premiul pentru Cel mai Bun Scurtmetraj de Animaţie la Festivalul Internaţional de Film de la San Francisco 2010; Cel mai Bun Documentar de Scurt metraj la Festivalul Internaţional de Film Documentar Hot Docs de la Toronto 2010; Festivalul Internaţional de Film de la Los Angeles 2010; Festivalul Internaţional de Film de la Goteborg 2010; Premiul UIP la Festivalul Internaţional de Film de Scurt metraj de la Cracovia 2010; Festivalul Internaţional de Film de la Annecy 2010
Vicenta
(r. Sam, Spania, 2010)
Descarcă programul Anim'est, 2011 aici..