septembrie 2011
Festivalul de film de animaţie anim'est 2011
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est a pregătit şi în acest an spectatorilor tineri şi foarte tineri un program special de proiecţii şi evenimente. În weekend-urile din timpul festivalului, 8-9, respectiv 15-16 octombrie 2011, în cadrul secţiunii Minimest, cei mici vor avea parte atât de pelicule de scurt şi lungmetraj, apreciate pe plan internaţional, cât şi de activităţi interactive menite să le stârnească interesul către lumea animaţiei, să le dezvolte creativitatea şi imaginaţia. În premieră, părinţii şi copiii pasionaţi de film de animaţie vor putea avea acces la proiecţiile Minimest şi pe baza unui Abonament special, în valoare de 25 de lei, care permite intrarea la toate cele 8 proiecţii din cadrul secţiunii.
 
Patru lungmetraje şi patru programe de scurtmetraj, dedicate în special copiilor cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani, fac parte în acest an din selecţia Minimest, urmând a fi proiectate în fiecare dintre cele două weekenduri ale festivalului. Printre lungmetrajele care vor putea fi urmărite se numără Rio (SUA, 2011), în regia lui Carlos Saldanha (realizatorul filmului de succes Ice Age), o comedie 3D ce spune povestea lui Blu, un papagal ara care nu a învăţat niciodată să zboare, dar hotărăşte să-şi părăsească colivia pentru a afla mai multe despre originile lui, [[Kung Fu Panda 2 (r. Jennifer Yuh Nelson, SUA, 2011), în care ursul panda Po are parte de o nouă aventură alături de prietenii săi,  Hop-ţop (r. Tim Hill, SUA, 2011), în care personajul principal este succesorul Iepuraşului de Paşti - I.P, care decide să se facă baterist, punând în pericol existenţa Insulei Paştelui, sau În pod (Cehia - Slovacia - Japonia,  2009), regizat de Jirí Barta, una dintre marile personalităţi ale filmul de animaţie cehesc, dar şi mondial. Subiectul filmului gravitează în jurul unui pod vechi şi prăfuit în care locuiesc jucăriile vechi. Asemeni oamenilor, acestea au tabieturi zilnice, jocuri, bucurii. La o petrecere, ele află că Împăratul Regatului Întunecat vrea să le fure unul dintre prieteni, păpuşa Nu-mă-uita.
 
Pe lângă lungmetraje, cei mici şi cei mari vor putea să urmărească şi patru programe de scurtmetraje (câte unul în fiecare zi din weekend-urile festivalului), trei dintre ele - alcătuite atât din producţii internaţionale, al patrulea - din titluri aparţinând Arhivei Naţionale de Film, selecţionate de criticul de film Dana Duma. 
 
Cei mici vor putea urmări, în cadrul programelor de scurtmetraje internaţionale, filme precum Robin Hood (r. Ben Smith, Marea Britanie, 2011), Grand Prix, regizat de Anna Solanas şi Marc Riba, The Gruffalo (r. Jakob Schuh, Max Lang), nominalizat la Premiile Bafta 2010 precum şi la Premiile Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie în 2011 sau Barko (r. Allison Craig), povestea unui căţel singuratic care ajunge să lucreze la circ, în compania unor pudeli gălăgioşi, şi încearcă să câştige iubirea celor din jur sau Dodo şi Tic, o producţie românească în regia lui Gabriel Vasiliu - episodul pilot al unui serial autohton pentru preşcolari, care îl are ca protagonişti pe Dodo, un dragon micuţ, dar isteţ şi Tic, un şoricel extrem de simpatic.
 
Pe lângă programul de filme, Cinema Patria, gazda tradiţională a secţiunii Minimest, îi aşteaptă pe cinefilii tineri şi la o serie de activităţi interactive şi educative, care vor însoţi şi vor fi intercalate între proiecţii. Printre ele se numără cele pregătite de BluParty: face painting, discuţii interactive în prezenţa unor personaje îndrăgite de copii, jocuri cu baloane.

 

În plus, în perioada 10-14 octombrie 2011, 15 copii cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, vor avea posibilitatea să-şi creeze propriile filmuleţe, având ca decoruri şi pesonaje principale jucăriile LEGO oferite de Noriel Toys, în cadrul Workshop-ului de Animaţie Stop-motion susţinut de Vasi Alboiu, pentru care doritorii se mai pot înscrie până pe 28 septembrie. Mai multe detalii despre acesta sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului: http://www.animest.ro/workshop-de-animatie-stop-motion.aspx
 
 
Biletele pentru proiecţiile din secţiunea Minimest, în valoare de 5 lei, pot fi achiziţionate online, pe ticketfan.ro, din magazinele Flanco din toată ţara sau de la Librăria Engleză Anthony Frost. Cazurile sociale beneficiază de gratuitate. Începând cu acest an, Anim'est pune în vânzare şi Abonamentul Minimest, în valoare de 25 de lei, care permite accesul la toate cele 8 proiecţii din cadrul secţiunii Minimest.
 
Parteneri ai secţiunii Minimest: Blu Party, Noriel Toys
Partener media: Junior Press
 
Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti şi în perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, în Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membrul al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

 

Parteneri instituţionali: Centrul pentru Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB, Autoritatea Fondului Cultural Naţional - AFCN, Institutul Cultural Român, Centrul Cultural American, Japan Foundation, Institutul Polonez, Institutul Francez din Bucureşti, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare
Parteneri: AXN, Sony, F64, Canyon, Adobe, Noumax, Canon, Senior Interactive, Mindshare
Transportator oficial: Tarom
Maşina oficială: Opel
Clubul festivalului: Ctrl-Shift
Partener media principal: Pro Cinema
Susţinut de: The ONE, Business Magazin, Mediafax.ro, gandul.info, Apropo.ro
Parteneri media: Music FM, 24FUN, Evenimentul Zilei, Cocor Media Channel, Ring, Kamikaze, Decât o Revistă, YachtExpert, Carpatair, Revista Arte şi Meserii, BeWhere, OOPS Media
Parteneri media online: Cinemagia.ro, Port.ro, Hipmag.ro, ArtActMagazine, Metropotam.ro, Feeder.ro, Filmetari.com, Filmreporter.ro, Liternet.ro, Cinefan.ro, 121.ro, b365.ro, Veiozaarte.ro, Cinemazing.ro, animationmagazine.eu, Daazo.com

SECŢIUNEA MINIMEST
ANIM'EST 2011
 
Lungmetraje

 Hop / Hop-ţop
R. Tim Hill, SUA 2011

  Na pude aneb Kdo má dneska narozeniny? / In the Attic or Who Has a Birthday Today? / În pod
R. Jirí Barta, Cehia, Slovacia, Japonia,  2009

  Kung Fu Panda 2
R. Jennifer Yuh Nelson , SUA 2011

  Rio
R.Carlos Saldanha, SUA, 2011
 
Scurtmetraje

  Afonso Henriques, o primeiro rei / Afonso Henriques, primul rege
R. Pedro Lino, Portugalia / Marea Britanie, 2010

  Apeurée / Scared / Fricoasa
R. Patricia Sourdès, Franta, 2010

  Barko
R. Allison Craig, SUA, 2010

  Bit by Bit / Puţin câte puţin
R. Yangtian Li, Australia, 2010

  Das Bild der Prinzessin / Princess Painting / Desenul prinţesei
R. Klaus Morschheuser & Johannes Weiland, Germania, 2010

 Dodo şi Tic / Dodo and Tic
R. Gabriel Vasiliu, Romania, 2010

  Eu queria ser um monstro / I Wish I Were a Monster
R. Marão, Brazilia, 2009

  Grand Prix
R. Anna Solanas, Marc Riba, Spania, 2011

  Kā Lupatiņi mazgājās / How Shammies Bathed / Cum fac baie ţesăturile
R. Edmunds Jansons - Latvia, 2010

  Kahānikār / The Storyteller / Povestitorul
R. Nandita Jain, Marea Britanie, 2011

  Menina da chuva / Rain Coloured Girl / Fetiţa de culoarea ploii
R. Rosaria, Brazilia, 2010

  MuMuHug - MuMu\'s Fantasy / MuMu visează
R. Joe Lee, Taiwan, 2011

  Olga
R. Kai Pannen, Germania, 2011

  Pickles in a Pickle / Pickles dă de bucluc
R. Steffen Schaeffler, Germania, 2011

  Prinz Ratte Prince Rat / Prinţul Şoarece
R. Albert Radl, Germania, 2011

  Robin Hood
R. Ben Smith, Marea Britanie, 2011

  Rumours / Zvonuri
R. Frits Standaert, Franta/Belgia, 2011

  The Gruffalo / Gruffalo
R. Jakob Schuh, Max Lang, Marea Britanie, 2009

 Tigeris / Tiger / Tigrul
R. Janis Cimermanis, Latvia, 2010

  Sleigh Ride / Sania lui Moş Crăciun
R. Ben Smith, Marea Britanie, 2010

  Wenn der Wind dreht / When the wind turns / Când suflă vântul
R. Elena Madrid, Elvetia, 2011

  Zhila-byla Mama / Once upon a time there lived a Mum / A fost odată o mamă
R. Anna Artemyeva, Rusia, 2010

  Zīļuks / Acorn Boy / Băieţelul din ghindă
R. Dace Rīdūze, Latvia, 2010
 

Descarcă programul Anim'est, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus