octombrie 2011
Festivalul de film de animaţie anim'est 2011
436 de filme de scurt şi lungmetraj, provenind din 45 de ţări, proiectate la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control; 4 ateliere de film de animaţie - la Shift Pub, Sala ArCuB, Centrul Ceh şi Centrul Cultural al Republicii Ungare; 3 expoziţii; 8 masterclass-uri, dezbateri şi prezentări la Cinema Union şi 3 conferinţe la Sala ArCuB; 2 lansări de DVD; 10 petreceri până în zori în Club Control; o noapte întreagă de scurtmetraje animate bizare şi live act-uri marca Mirai Mizue, Montgomery Clunk şi Res Es - Creepy Animation Night 3 la Cinema Patria; 80 de oi virtuale 3D în prima aplicaţie smartphone dezvoltată de un festival de film din România; 150 de invitaţi români şi străini prezenţi la evenimentele din cadrul festivalului. Acesta este, în cifre, rezmatul celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, care va avea loc la Bucureşti în perioada 7-16 octombrie 2011.
 
Anim'est 2011 se deschide oficial vineri, 7 octombrie 2011, de la ora 19:00, la Cinema Patria, cu proiecţia, în premieră în România, a lungmetrajului autohton Crulic - drumul spre dincolo (r. Anca Damian), în prezenţa echipei filmului, din care fac parte şi animatorii Dragoş Ştefan şi Dan Panaitescu, doi dintre trainerii primei ediţii Animation Worksheep. Filmele produse la atelierul de film de animaţie organizat de Anim'est în primăvara acestui an vor putea fi urmărite în cadrul unul material - making of, în cadrul Galei de Deschidere.
 
Regizorul, scenaristul şi creatorul de efecte vizuale din Statele Unite Shane Acker este Animatorul Invitat al Anim'est 2011. Duminică, 9 octombrie, de la ora 20:30, la Cinema Patria, el îşi va prezenta la Bucureşti lungmetrajul de debut, super-producţia Focus Features, marca Tim Burton şi Timur Bekmambetov, 9 (SUA, 2009), care îi are printre protagonişti pe Elijah Wood, Jennifer Connelly, Christopher Plummer sau Martin Landau. Luni, 4 octombrie, de la ora 14:00, Acker va avea o întâlnire informală cu publicul tânăr al festivalului, la UNATC (str. Matei Voievod, nr. 55-57), iar vineri, 14 octombrie, de la ora 20:00, la Sala ArCuB, va susţine Conferinţa cu intrare liberă From School to Hollywood, la care spectatorii vor putea afla mai multe despre producţia de film de animaţie şi de efecte vizuale de la Hollywood şi traseul profesional al regizorului, de pe băncile şcolii până în star system-ul hollywoodian.
 
Înainte de a se orienta către cinema, Shane Acker a absolvit cursurile de licenţă şi master ale Facultăţii de Arhitectură a prestigioasei Universităţi California din Los Angeles (UCLA). La aceeaşi universitate a obţinut, apoi, un Master în Animaţie. S-a făcut rapid remarcat drept unul dintre cei mai promiţători realizatori ai generaţiei sale, ajungând în echipa de efecte vizuale a lungmetrajului Lord of the Rings: The Return of the King (2003, r. Peter Jackson). Recunoaşterea internaţională a venit odată cu scurtmetrajul 9, nominalizat în 2006 la Premiul Academiei Americane de Film pentru Cel mai Bun Scurtmetraj de Animaţie, care avusese premiera mondială în Competiţia Festivalului de Film Sundance, câştigase Oscarul pentru film studenţesc şi Premiul Best in Show la SIGGRAPH Electronic Theatre. Astfel, l-a cunoscut pe Tim Burton, cel care i-a propus să realizeze un film lung cu acelaşi nume, dezvoltând personajele şi povestea din scurtmetraj. De curând, Shane  a înfiinţat, împreună cu Greg Little, Jack Mitchell şi studiourile Brown Bag din Dublin, Isopod, o casă de producţie de animaţie, în Los Angeles. În prezent, regizează prima producţie a studioului Isopod, Deep. Pe lângă participarea sa în cadrul evenimentelor care îi sunt dedicate, Shane Acker jurizează filmele din Competiţiile de Scurt şi Lungmetraj de la Anim'est 2011, alături de alţi doi tineri animatori-regizori: Anna Solanas din Spania şi Gerlando Infuso din Belgia.

 

Câştigătoarea Oscarului pentru Scurtmetraj Animat în 1992 cu Mona Lisa Descending a Staircase, animatoarea americană Joan C. Gratz, vine, de asemenea la Bucureşti, la cea de-a şasea ediţie Anim'est. Cel mai recent scurtmetraj pe care l-a regizat, Kubla Khan, rulează în Competiţia de Scurtmetraj Internaţional a Anim'est 2011. Inventatoarea tehnicii de animaţie bazate pe păpuşi din argilă pictată, Gratz va susţine o Conferinţă cu intrare liberă pe tema filmului de animaţie cu păpuşi şi a animaţiei sale puternic individualizate, în cadrul căreia va proiecta patru dintre scurtmetrajele pe care le-a regizat: Mona Lisa Descending a Staircase (SUA, 1992), Pro and Con (SUA, 1993), The Dowager's Idyll (SUA, 2001) şi Puffer Girl (SUA, 2009) - vineri, 14 octombrie, de la ora 19:00, la Sala ArCuB.
 
Prezenţele lui Shane Acker şi a Joanei C. Gratz la Bucureşti sunt posibile cu sprijinul Centrului Cultural American.
 
Animatorul şi designerul suedez Alexander Damm, de la studioul britanic Framestore, cea mai mare companie de post-producţie din Europa, completează lista invitaţilor care vor susţine conferinţe la Sala ArCuB - marţi, 12 octombrie, de la ora 19:00, el va vorbi despre Animaţie şi Efecte Vizuale în Reclame şi Filme.
 
Regizorul Satoshi Kon, unul dintre "monştrii sacri" ai anime-ului, dispărut în august 2010, este omagiat de Anim'est printr-o secţiune retrospectivă, în cadrul căreia vor fi proiectate cele mai reprezentative lungmetraje: Perfect Blue (Japonia, 1997), debutul său în lungmetraj, un hit instantaneu al festivalurilor de film fantastic şi al celor de film de animaţie; Paprika (Japonia, 2006), filmul selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului de la Veneţia şi Tokyo Godfathers (Japonia, 2003), lungmetrajul răsplătit cu Premiul pentru Cel mai bun Lungmetraj Animat la Festivalul de Film Fantastic de la Sitges în 2003. Retrospectiva Satoshi Kon este organizată cu susţinerea Japan Foundation.
 
Anim'est şi-a asumat, încă de la prima ediţie, misiunea de resuscitare şi promovare a filmului românesc de animaţie. Workshop-urile, masterclass-urile susţinute de invitaţi români şi străini, dezbaterile, Competiţia de Film Românesc, Portretele organizate pentru animatori români, atelierul de film de animaţie Animation Worksheep fac parte din strategia festivalului de susţinere a filmului autohton de animaţie. La ediţia a şasea, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional - AFCN şi al ODS, Asociaţia Estenest lansează DVD-ul Romanian ReAnimation, care cuprinde 14 scurtmetraje de animaţie premiate, semnate de animatori autohtoni contemporani. Primul de acest fel editat în România, DVD-ul este destinat promovării filmului românesc de animaţie şi va fi distribuit în cadrul standurilor de promovare a filmului românesc din marketurile de film de la Cannes, Berlin sau Clermont-Ferrand, în reţeaua de institute culturale româneşti din străinatate, la festivalurile partenere ale Anim'est 2011, dar şi către profesionişti români şi străini interesaţi de filmul autohton de animaţie. Acesta va fi lansat şi prezentat oficial în cadrul Dezbaterii Romanian ReAnimation programate joi, 12 octombrie, de la ora 12:00, la Cinema Union, care va aduce faţă în faţă animatori, producători, reprezentanţi ai presei şi ai instituţiilor autohtone cu răspundere în domeniul filmului de animaţie. Printre titlurile de pe DVD se numără Matei, Matei (r. Cecilia Felmeri, România - Ungaria, 2010), câştigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Film Românesc la Anim'est 2010; Grand Cafe, filmul pentru care Bogdan Mihăilescu a fost nominalizat la Premiul Gopo Tânără Speranţă în 2011 sau The Scream (r. Sebastian Cosor, 2011), producţia MediaPro Magic selecţionată în Competiţia Naţională şi în secţiunea Balkanimation la Anim'est 2011.

 

După ce anul trecut a lansat în cadrul Anim'est lungmetrajul multipremiat regizat de Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud, Persepolis, Transilvania Film lansează anul acesta, în prima seară de festival, ediţia românească a DVD-ului L'Illusioniste, filmul regizat de Sylvain Chomet care a deschis Anim'est 2010. Vineri, 7 octombrie 2011, de la ora 22:00, la Cinema Patria, toţi cei care nu au apucat să urmărească sau doresc să revadă îndrăgitul lungmetraj al lui Chomet îl pot urmări într-o proiecţie specială. DVD-ul  L'Illusioniste va putea fi cumpărat, la un preţ special, de la gift shop-ul Anim'est din foaierul Cinema Patria, pe toată perioada festivalului.
 
La fiecare ediţie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est răsplăteşte activitatea câte unui animator român. În acest an, Isabela Petraşincu, unul dintre puţinii realizatori de animaţie cu păpuşi din istoria filmului de animaţie românesc, va primi Premiul Anim'est pentru Întreaga Activitate. Născută în 1931 şi absolventă a Facultăţii de Arhitectură din cadrul Institutului Ion Mincu din Bucureşti, doamna Petraşincu şi-a început activitatea în filmul de animaţie ca scenograf şi desenator în cadrul Studioului Animafilm, trecând la regia de film, pe care a practicat-o între 1970 şi 1994, timp în care a regizat  zeci de filme de animaţie cu cartoane decupate şi păpuşi. Pentru Parada cifrelor (1979) a fost răsplătită cu Marepe Premiu Delfinul de Aur la Festivalul de Film de la Teheran, iar Poveste cu gheme de lână (1987) a fost selecţionat în Competiţia Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy. Opt dintre scurtmetrajele regizate de Isabela Petraşincu vor fi proiectate în prezenţa animatoarei miercuri, 12 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema Union.
 
Patru scurtmetraje mute ale pionierului rus al filmului de animaţie, Ladislas Starewich, acompaniate live pe scena Cinema Patria de cvartetul sloven Vlasov's Best Friend vor fi proiectate, în premieră în România, în cadrul Galei de Închidere Anim'est 2011, după Ceremonia de Premiere de sâmbătă, 15 octombrie 2011, la ora 19:00.
 
Abonamentele (Festival Pass), Biletele de 10 proiecţii, dar şi Biletele Individuale pentru Galele de Deschidere şi Închidere ale Anim'est 2011 s-au pus în vânzare în reţeaua Ticketfan.ro - online, pe site-ul www.ticketfan.ro, dar şi în magazinele Flanco din toată ţara şi Librăria Engleză Anthony Frost din Bucureşti.
 
Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti şi în perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. În premieră pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, în Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membrul al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.
 
Parteneri instituţionali: Centrul pentru Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB, Primăria şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN, Institutul Cultural Român, Centrul Cultural American, Japan Foundation, Institutul Polonez, Televiziunea Poloneză, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Franţei, Centrul Ceh, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Centrul Cultural al Republicii Ungare
Parteneri: AXN, Sony, Groupama, F64, Canyon, Adobe, Noumax, Canon, ODS, AVIS, TNT, Senior Interactive, Mindshare
Transportator oficial: Tarom
Maşina oficială: Opel
Clubul festivalului: Ctrl-Shift
Partener media principal: Pro Cinema
Susţinut de: The ONE, Business Magazin, Mediafax.ro, gandul.info, Apropo.ro
Parteneri media: Music FM, 24FUN, Evenimentul Zilei, Cocor Media Channel, Ring, Kamikaze, Decât o Revistă, YachtExpert, Carpatair, Revista Arte şi Meserii, BeWhere!, Cărtureşti, TATAIA, OOPS Media
Parteneri media online: Cinemagia.ro, Port.ro, Hipmag.ro, ArtActMagazine, Metropotam.ro, Feeder.ro, Filmetari.com, Filmreporter.ro, Liternet.ro, Cinefan.ro, 121.ro, b365.ro, Veiozaarte.ro, Cinemazing.ro, animationmagazine.eu, tilllate.com, raluk.ro, Daazo.com

Descarcă programul Anim'est, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus