octombrie 2011
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2011
În premieră naţională, filmul Comerţul sexual cu copii, realizat de Liviu Tipuriţă, după standardele BBC, va fi prezentat la Astra Film Festival 2011, în cadrul unui program special dedicat documentarului de investigaţie. Ancheta asupra reţelei de crimă organizată făcută de regizorul Liviu Tipuriţă s-a bucurat de un mare succes în Anglia, documentarul fiind nominalizat la premiile Bafta 2011. Proiecţia filmului Comerţul sexual cu copii va fi urmată de discuţii libere cu autorul.

Una dintre noutăţile ediţiei Astra Film Festival de anul acesta este programul special care aduce în prim-plan documentarul şi jurnalismul de investigaţie de televiziune. Programul include pe lângă proiecţia documentarului Comerţul sexual cu copii, şi o masă rotundă la care vor participa cei mai proeminenţi jurnalişti de investigaţie TV, teoreticieni în domeniu sau documentarişti care au reuşit să ţină în viaţă acest gen de presă, insuficient cunoscută în ţara noastră. La discuţii vor lua parte şi studenţii de la jurnalism din România. Liviu Tipuriţă va vorbi, în cadrul acestei mese rotunde, despre experienţa sa de regizor şi de jurnalist de investigaţie, care lucrează de mai bine de zece ani, respectând normele BBC.

"În democraţiile mai vechi şi aşezate, interesul public este un real bun comun al cetăţenilor, o formulă foarte importantă, indispensabilă societăţii moderne. În numele interesului public jurnaliştii reflectă şi investighează abaterile de la lege sau de la morală ale reprezentanţilor instituţiilor publice sau ale diferitelor figuri din lumea afacerilor. Un documentar sau un reportaj investigaţional în aceste ţări poată să aducă în faţa Justiţiei pe cei care comit nereguli. Alături de profesionişti în domeniu vrem să aflăm care este stadiul investigaţiei din audio-vizualul românesc, dar mai ales, care este finalitatea acestui gen de demers jurnalistic", mărturiseşte Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival.

Cel mai important festival de film documentar din această parte a Europei - Astra Film Festival şi-a asumat misiunea de a aduce în atenţia publicului documentarul ca mijloc de comunicare tot mai îndrăgit nu numai de cineaşti, dar şi de jurnalişti, activişti şi educatori. Programul din acest an este alcătuit din 100 de filme din 30 de ţări (selecţionate din peste 1.100 de filme din 70 de ţări), care reflectă spectacolul lumii contemporane, într-o abundenţă de tematici şi stiluri de abordare, fiind, atât pentru profesionişti sau pentru studenţii din domeniu, dar şi pentru publicul larg de toate vârstele, o invitaţie la festival - Casa documentarului din România.

Astra Film Festival este organizat de Muzeul Astra şi Astra Film din Sibiu, cu sprijinul CNC, Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, ICR.
Parteneri: Deventer, Discovery Channel, Fundaţia Raţiu, Maj, Kodak, TNRSS, Gedeon, Corint şi Atrium.
Parteneri media: TVR, TV5 Monde, HBO, Magic Fm, HotNews, Adevărul, Dilema Veche, Formula As, The One, Tribuna, Sibiu 100%, RRA, RRC, Radio Cluj, Zile şi Nopţi, Liternet.ro, CinemaRx.ro, Cinefan.ro, Filmreporter.ro, HipMag.ro, Art Act Magazine, Eveniment Tv, TV Sibiu, Antena 1 Sibiu.
Sponsor principal: Sony
Sponsori: Empire Video Production, HBO.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus