octombrie 2011
Festivalul de film de animaţie anim'est 2011
Vineri, 7 octombrie 2011, de la ora 19:00, deschiderea oficială a celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est a adunat la Cinema Patria peste 850 de spectatori şi invitaţi, veniţi pentru a urmări, în premieră naţională, lungmetrajul româno-polonez Crulic - drumul spre dincolo. Înainte de proiecţie, în cadrul Galei de deschidere, publicul prezent la Cinema Patria a putut urmări scurtmetrajele realizate în cadrul primei ediţii Animation Worksheep - atelierul de film de animaţie organizat de Anim'est alături de imagini de making of din cele două săptămâni de atelier, de la Bran. Acesta a fost unul dintre cele mai apreciate momente ale Galei, spectatorii salutând cu aplauze prelungite prezenţa cursanţilor şi a trainerilor Worksheep pe scena Cinema Patria. La finalul proiecţiei cu Crulic - drumul spre dincolo, pe scena cinematografului a urcat echipa românească a filmului, prezentată de regizoarea şi producătoarea Anca Damian: animatorii de la studioul DSG - Dragoş Ştefan, Dan Panaitescu, Raluca Popa, Tuliu Olteanu, Roxana Benţu, Andrei Saraliischi, Vlad Păşcan; protagonistul filmului - actorul Vlad Ivanov; co-producătorul polonez, Arkadiusz Wojnarowski şi monteurul Cătălin Cristuţiu. Aplaudaţi la scenă deschisă, realizatorii au salutat publicul de la Patria şi au mulţumit Anim'est pentru găzduirea premierei naţionale a aşteptatului lungmetraj.
 
Primul weekend al festivalului se anunţă unul plin din punct de vedere al proiecţiilor şi evenimentelor, adresate spectatorilor de toate vârstele.
 
Sâmbătă, 8 octombrie şi duminică, 9 octombrie 2011, animaţia iese la joacă! Secţiunea Minimest le-a pregătit celor mai tineri cinefili un program de filme şi activităţi interactive.
 
Startul Minimest este dat sâmbătă, 8 octombrie, de la 10:30, la Cinema Patria, cu proiecţia filmului Rio, al regizorului Carlos Saldanha, cunoscut pentru seria Ice Age, despre un papagal care hotărăşte să-şi părăsească colivia, pentru a afla mai multe despre originile lui. Duminică, de la 10:30, la Cinema Patria, cei mici vor putea afla noile aventuri ale ursului Po în Kung Fu Panda 2. Pufuleţii Gusto vor potoli foamea tinerilor spectatori, iar în foaierul Cinema Patria, BluParty a pregătit o serie de activităţi interactive în fiecare dintre cele două weekend-uri ale festivalului.

 

Sâmbătă, 8 octombrie, debutează şi secţiunea specială a festivalului dedicată animaţiei cu păpuşi, Masters of Puppets, în cadrul căreia vor putea fi urmărite printre altele Dresorul de insecte, un documentar despre viaţa şi opera lui Ladislas Starewitch (1882-1965), pionier al animaţiei cu păpuşi şi unul dintre geniile uitate ale cinematografiei mondiale, programat de la ora 16:30, la Cinema Patria. Duminică, 9 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Patria va rula, într-o proiecţie unică, Le roman de Renard (Franţa, 1937), primul lungmetraj semnat Ladislas Starewitch (co-regizat de fiica sa, Irene) şi cel de-al treilea film de animaţie sonor cu păpuşi din istorie, o ecranizare a celebrei fabule de La Fontaine care îi are ca protagonişti pe Vulpe şi Leu.
 
Animation Workshop, una dintre cele mai prestigioase şcoli de film de animaţie din lume, este Şcoala Invitată în programul Anim'est din acest an. De la ora 15:00, la Sala ArCuB va putea fi urmărită o selecţie a filmelor realizate în cadrul şcolii, printre care se numără şi câştigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Videoclip la Anim'est 2010 - Out of a Forest, în regia lui Tobias Gundorff Boesen, membru în juriul Competiţiei Videoclip & Advertising din acest an.
 
De la ora 18:00, la Cinema Union, Steven Woloshen, membru în Juriul Competiţiilor de Film Studenţesc, Film Românesc şi Balkanimation, îşi prezintă scurt-metrajele.
 
La Sala ArCuB, spectatorii vor putea urmări, de la ora 19:00, Paprika, o proiecţie din cadrul secţiunii dedicate regizorului Satoshi Kon. Ziua de sâmbătă se încheie cu proiecţia unui alt film regizat de Satoshi Kon, Perfect Blue, programat la Cinema Patria de la ora 22:30.
 
Duminică, 9 octombrie 2011, vor putea fi urmărite la Cinema Patria, de la ora 14:30, filmele din secţiunea Ţara Invitată, care are în acest an ca protagonistă Polonia.
 
Studioul invitat din acest an, Se-ma-for, cel mai important producător de film de animaţie cu păpuşi, la nivel mondial - beneficiază de o retrospectivă cuprinzătoare. La Cinema Union, de la ora 18:00, poate fi urmărit primul program de scurtmetraje, cel de-al doilea calup fiind programat de la ora 20:00.
 
Invitatul special al Anim'est 2011, animatorul Shane Acker, îşi prezintă duminică, 9 octombrie, de la ora 20:30, la Cinema Patria, lungmetrajul său de debut, o super-producţie marca Tim Burton şi Timur Bekmambetov, avându-i în rolurile principale pe Elijah Wood, Jennifer Connelly, Martin Landau sau Christopher Plummer: 9. În urma unui război apocaliptic dintre oameni şi maşini, lumea este complet distrusă, iar omenirea nu mai există. O păpuşă de cârpă, 9, se trezeşte fără voce şi găseşte un obiect ciudat printre dărâmături. În timp ce umblă printre ruine, 9 este atacat de o maşină, pe nume Bestia, dar este salvat de o altă păpuşă, 2, care îi redă vocea. 2 îl duce pe 9 să-i cunoască pe cei dintr-o comunitate ascunsă, condusă de laşul 1.

 

Sâmbătă, 8 octombrie 2011, de la ora 18:00, are loc vernisajul celei de-a doua expoziţii din programul Anim'est 2011: Greetings from Cartoonia, un proiect al cunoscutei reviste de benzi desenate din Slovenia, Stripburger. Cărţi poştale neconvenţionale realizate de 12 creatori europeni de bandă desenată, precum şi albumul ce le reuneşte vor putea fi admirate pe Strada Jean Louis Calderon, nr 44.
 
Duminică, 9 octombrie, de la ora 15:00, realizatorii lucrărilor expuse în cadrul Greetings from Cartoonia dau întâlnire publicului şi proiectează 7 filme de scurt-metraj care le aparţin. Greetings from Cartoonia este un proiect semnat de Stripburger din Slovenia, găzduit de Jumătatea plină în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est 2011 şi sprijinit de ICR.
 
Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti şi în perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, în Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membrul al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Parteneri instituţionali: Centrul pentru Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB, Primăria şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti,
Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN, Institutul Cultural Român, Centrul Cultural American, Japan Foundation, Institutul Polonez, Televiziunea Poloneză, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Franţei, Centrul Ceh, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Centrul Cultural al Republicii Ungare
Parteneri: AXN, Sony, Groupama, F64, Canyon, Adobe, Noumax, Canon, ODS, AVIS, TNT, Senior Interactive, Mindshare, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, IntraBit
Transportator oficial: Tarom
Maşina oficială: Opel
Clubul festivalului: Control-Shift
Bilete prin: Ticketfan.ro
Parteneri media principali: Pro Cinema
Susţinut de: The ONE, Business Magazin, Mediafax.ro, gandul.info, Apropo.ro
Parteneri media: Music FM, 24FUN, Evenimentul Zilei, Cocor Media Channel, Ring, Kamikaze,
Decât o Revistă, YachtExpert, Carpatair, Revista Arte şi Meserii, BeWhere!, Cărtureşti, TATAIA, OOPS Media
Parteneri media online: Cinemagia.ro, Port.ro, Hipmag.ro, ArtActMagazine, Metropotam.ro, Feeder.ro, Filmetari.com, Filmreporter.ro, Liternet.ro, Cinefan.ro, 121.ro, b365.ro, Veiozaarte.ro, Cinemazing.ro, animationmagazine.eu, tilllate.com, raluk.ro, Daazo.com

Descarcă programul Anim'est, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus