octombrie 2011
Festivalul de film de animaţie anim'est 2011
După un weekend în care filmele de animaţie, expoziţiile şi petrecerile au fost punctele de atracţie pentru mii de bucureşteni, cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est continuă, ziua de luni, 10 octombrie 2011, aducând un program bogat şi divers.
 
Luni se dă startul proiecţiilor din Competiţia de Scurtmetraj Internaţional, din selecţia căreia va fi ales câştigătorul Trofeului Anim'est, oferit de ICR, propus automat pentru nominalizarea la prestigiosul Cartoon d'Or. Sala ArCuB, cea mai nouă locaţie a festivalului, devine, de la ora 19:00, locul în care va fi difuzat primul program de scurtmetraje ce concurează pentru Trofeu şi Premiul pentru Cel mai Bun Scurtmetraj, oferit de Opel, cel de-al doilea calup fiind programat tot la Sala ArCuB, de la ora 21:00.
 
Luni încep şi proiecţiile din Competiţia de Lungmetraj: filmul japonez Oblivion / Insula uitării: Haruka şi oglinda fermecată, în regia lui Shinsuke Sato, unul dintre cele 5 titluri care concurează la câştigarea Premiului pentru Cel mai Bun Lungmetraj, oferit de AXN, va putea fi urmărit începând cu ora 22:30, la Cinema Patria.
 
Ziua de luni este dedicată şi producţiilor provenite din Republica Cehă. Proiectat în cadrul secţiunii speciale Masters of Puppets, Epoca de Aur a Filmului Ceh de Animaţie cu Păpuşi (r. Miroslav Kačor, Petr Nikolaev), un documentar despre filmele de animaţie cu păpuşi realizate în Cehoslovacia între anii 1945 şi 1989, va putea fi vizionat la Sala ArCuB, începând cu ora 15:00, urmând ca aceeaşi locaţie să găzduiască, de la ora 17:00, o selecţie a celor mai bune scurtmetraje ceheşti, proiectate în ediţiile precedente la Anifest Teplice, Festivalul Invitat al acestei ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est.
 
Tot luni, la Cinema Patria se spun poveşti cu maşini. De la ora 18:30, spectatorii se pot bucura de filmul de animaţie Autopohádky / Poveşti cu maşini, după cartea cu acelaşi nume a lui Jiři Marek. Patru poveşti animate prezintă nişte maşini care apar în cadrul unor relaţii de basm, fiecare poveste reprezentând opera unui regizor diferit şi a unui grup de autori. Cinci platouri complete din Autopohádky, lungmetrajul cehesc cu păpuşi proiectat în secţiunea Mozaic, sunt expuse în foaierul Cinema Patria, pe întreaga durată a festivalului. Astfel, publicul Anim'est va putea să vadă pe viu maşinile care joacă rolurile principale, în decorurile folosite chiar pentru animaţia stop-motion din film.
 
De la 20:30, după proiecţia filmului, în foaierul Cinema Patria va avea loc vernisajul expoziţiei, în prezenţa unuia dintre cei cinci regizori ai lungmetrajului, František Váša, cel care susţine, în cadrul festivalului, şi Workshopul de Animaţie cu Păpuşi de la Centrul Ceh. Atât expoziţia cât şi workshopul sunt susţinute de Centrul Ceh.
 
Shane Acker, invitatul special al celei de-a şasea ediţii Anim'est, dă întâlnire studenţilor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", de la ora 14:00. Regizor, scenarist, animator şi realizator de efecte vizuale, Shane Acker este cunoscut pentru lungmetrajul 9, care porneşte de la scurtmetrajul omonim ce a câştigat în 2005 un Oscar pentru Film Studenţesc şi o nominalizare la Oscarul pentru Scurtmetraj Animat, precum şi pentru efectele vizuale ale celui de-ai treilea lungmetraj din seria Lord of the Rings: The Return of the King (2003).
 
Ziua de luni se încheie cu un warm up party Creepy Animation Night 3, a cărui atmosferă va fi întreţinută de Montgomery Clunk, unul dintre artiştii invitaţi să anime cea mai lungă noapte dedicată filmelor horror, creepy şi bizare. Montgomery Clunk s-a făcut remarcat în peisajul muzical românesc şi est-european prin multitudinea de stiluri de muzică electro pe care le creează. EP-ul său de debut, Superbus, a avut un succes instantaneu, Monty Clunk fiind, în prezent, unul dintre cei mai solicitaţi artişti români din zona electro / dubstep / progressive. Amestecând hip-hop, dubstep, ambient, electro, pop şi progressive, muzica sa este surprinzător de omogenă şi armonioasă.
 
Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti şi în perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, în Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membrul al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Parteneri instituţionali: Centrul pentru Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB, Primăria şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti,
Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN, Institutul Cultural Român, Centrul Cultural American, Japan Foundation, Institutul Polonez, Televiziunea Poloneză, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Franţei, Centrul Ceh, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Centrul Cultural al Republicii Ungare
Parteneri: AXN, Sony, Groupama, F64, Canyon, Adobe, Noumax, Canon, ODS, AVIS, TNT, Senior Interactive, Mindshare, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, IntraBit      

Descarcă programul Anim'est, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus