octombrie 2011
Festivalul de film de animaţie anim'est 2011
Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est s-a închis oficial în seara zilei de sâmbătă, 15 octombrie 2011, la Cinema Patria. La finalul Galei de Închidere, programate la ora 19:00, Trofeul Anim'est, oferit de Institutul Cultural Român, a plecat în Estonia: scurtmetrajul Memoria Trupului / Body Memory (r. Ülo Pikkov, Estonia, 2011) este propunerea Anim'est pentru Cartoon d'Or 2012, în primul an în care festivalul trimite o propunere pentru nominalizarea la cel mai prestigios premiu dedicat scurtmetrajului european de animaţie.

Premiul, înmânat de Shane Acker, Animatorul Invitat al Anim'est 2011, şi directorul festivalului, Mihai Mitrică, a fost ridicat de regizorul Mait Laas, realizatorul documentarului Regii Timpului, proiectat în cadrul secţiunii Masters of Puppets. Sunt bucuros ca o tornadă într-o parcare sau o cârtiţă cu ochi de vultur! M-aţi făcut să mă simt ca o tornadă, mi-aţi dat credinţa că până şi o cârtiţă poate face film. Trofeul Anim'est  este foarte important, îmi dă încredere că am ales calea cea dreaptă şi îmi oferă posibilitatea să continui să experimentez cu filmul de animaţie. Mulţumesc! a declarat Ülo Pikkov, într-un mesaj transmis organizatorilor.

Eroul serii a fost, însă, românul Sebastian Cosor, regizorul filmului The Scream, producţia MediaPro Magic câştigătoare atât a Premiului pentru Cel mai bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român, şi înmânat de Cecilia Felméri şi Vlad Ivanov, cât şi a Competiţiei Balkanimation, al cărei Premiu a fost oferit de Canyon. Juriul, alcătuit din Cecilia Felméri, Marcin Giżycki şi Steven Woloshen, a apreciat filmul ca fiind o creaţie care abordează tema morţii într-o manieră originală, respectiv un film de animaţie care creează expresie cinematografică din arta tradiţională.

The Ugly Duckling (Rusia, 2010), music-hall-ul regizat de maestrul animaţiei cu păpuşi din Rusia, Garri Bardin, a câştigat Premiul pentru Cel mai Bun Film de Lungmetraj, oferit de AXN, şi înmânat de Marina Stan, Marketing Coordinator AXN, şi Anna Solanas, membră în Juriul Anim'est 2011. Premiul este acordat unui film care, în cele 76 de minute ale sale, ne face să împărtăşim durerea şi speranţa că într-o bună zi vom fi acceptaţi aşa cum suntem.

David O'Reilly, răsplătit cu Premiul Publicului la ediţia precedentă a festivalului, pentru Viaţa de un minut a unei muşte, este regizorul filmului răsplătit cu Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurtmetraj, oferit de Opel: The External World (Germania, 2010), selecţionat la Sundance, Veneţia sau Berlin, şi-a adjudecat premiul de 1.000 de euro. Eram sigur, atunci când am realizat filmul, că nu va câştiga niciodată nimic. Însă mi-aţi dovedit contrariul. Sau poate am eu dreptate şi juriul se înşeală. În oricare dintre situaţii sunt extrem de încântat şi onorat să câştig la Anim'est, a transmis David O'Reilly organizatorilor, prin e-mail.

Polonia - Ţara Invitată la Anim'est 2011 - este prezentă în palmaresul Anim'est 2011 cu Millhaven (r. Bartek Kulas, 2010), câştigător al unei Menţiuni Speciale pentru un Film de Scurtmetraj.

Membri în Juriul secţiunii Videoclip & Advertising, Tobias Gundorff-Boesen, Hypno şi DJ Vasile (Lucian Stan), au fost protagoniştii unui moment de înmânare mai puţin obişnuit, alegând să îşi traducă propriile texte, pe scenă. Cei trei au hotărât să premieze, la secţiunea Videoclip, I Say Fever al formaţiei Ramona Falls (r. Stefan Nadelmann, SUA, 2010), respectiv, la secţiunea Advertising, clipul Vitra - Kuubo (r. Adrian Flückiger, Elveţia, 2010).

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj din secţiunea Minimest, acordat de Juriul alcătuit din copiii Barbu Dragomir, Maria David şi Thea Cosma, a fost adjudecat de nominalizatul la Oscar, BAFTA şi Cartoon d'Or The Gruffallo (r. Jakob Schuh, Max Lang, Marea Britanie, 2009 - vezi aici şi aici).

Rezultatele workshop-urilor susţinute de Steven Woloshen, respectiv Vasi Alboiu, au putut fi urmărite pe marele ecran de la Cinema Patria. Acompaniate de Fierbinţeanu, secvenţele de animaţie prin zgârieturi pe peliculă au fost o prezenţă inedită în programul Galei de Închidere. Animaţiile stop-motion realizate de cei 11 copii care au participat la atelierul de film de animaţie susţinut de Vasi Alboiu au stârnit amuzamentul şi aplauzele asistenţei de la Patria, iar tinerii participanţi au fost premiaţi cu produse Canyon.

Premiul Publicului, oferit de Sony, constând într-un aparat foto digital Sony Nex - C3K, revine în 2011 filmului Flamingo Pride (r. Tomer Eshed, Germania, 2011). Acordat, în mod tradiţional, unui scurtmetraj din secţiunea Mozaic, trofeul a fost prezentat anul acesta pe scenă de actriţa Ozana Oancea.

Dan Panaitescu, unul dintre conducătorii echipei de animaţie a lungmetrajului Crulic - Drumul spre dincolo, a deschis seria premiilor acordate la Anim'est 2011 cu cel pentru Întreaga Activitate, înmânat doamnei Isabela Petraşincu.

Mihail Flămânzeanu este cel mai norocos spectator de la Anim'est 2011: directorul executiv Vlad Ilicevici a extras buletinul său de vot, oferindu-i o geantă Crumpler şi un festival pass pentru Anim'est 2012. Seara s-a încheiat cu recitalul cvartetului sloven Vlasov's Best Friend, care a acompaniat patru scurtmetraje clasice semnate de pionierul filmului de animaţie cu păpuşi, Ladislas Starevich. Nepoata marelui cineast, cea care a restaurat copiile filmelor, doamna L.B. Martin, a prezentat filmele şi a vorbit despre bucuria de a le proiecta la Bucureşti.

Filmele premiate la cea de-a şasea ediţie Anim'est vor putea fi urmărite în ultima zi de festival, duminică, 16 octombrie 2011, la Cinema Patria, începând cu orele 18:30 (scurtmetrajele), respectiv 20:30 (lungmetrajul).

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti şi în perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, în Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membrul al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Parteneri instituţionali: Centrul pentru Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB, Primăria şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN, Institutul Cultural Român, Centrul Cultural American, Japan Foundation, Institutul Polonez, Televiziunea Poloneză, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Franţei, Centrul Ceh, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Centrul Cultural al Republicii Ungare
Parteneri: AXN, Sony, Groupama, F64, Canyon, Adobe, Noumax, Canon, ODS, AVIS, TNT, Senior Interactive, Mindshare, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, IntraBit
Transportator oficial: Tarom
Maşina oficială: Opel
Clubul festivalului: Control-Shift
Bilete prin: Ticketfan.ro
Parteneri media principal: Pro Cinema
Susţinut de: The ONE, Business Magazin, Mediafax.ro, gandul.info, Apropo.ro
Parteneri media: Music FM, 24FUN, Evenimentul Zilei, Cocor Media Channel, Ring, Kamikaze, Decât o Revistă, YachtExpert, Carpatair, Revista Arte şi Meserii, BeWhere!, Cărtureşti, TATAIA, OOPS Media
Parteneri media online: Cinemagia.ro, Port.ro, Hipmag.ro, ArtActMagazine, Metropotam.ro, Feeder.ro, Filmetari.com, Filmreporter.ro, Liternet.ro, Cinefan.ro, 121.ro, b365.ro, Veiozaarte.ro, Cinemazing.ro, animationmagazine.eu, tilllate.com, raluk.ro, Daazo.com

PREMIILE ANIM'EST 2011

Trofeul Anim'est, în valoare de 2500 de euro, acordat unui film din competiţia de Scurt Metraj Internaţional, oferit de Institutul Cultural Român se acordă filmului Memoria Trupului / Body Memory (r. Ülo Pikkov, Estonia, 2011)

Premiul pentru Cel mai bun Film de Lungmetraj, în valoare de 1000 de euro, oferiţi de AXN, şi software Toon Boom se acordă filmului The Ugly Duckling (r. Garri Bardin, Rusia, 2010)

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj, în valoare de 1000 de euro, oferiţi de Opel, şi software Toon Boom se acordă filmului The External World (r. David O'Reilly, Irlanda-Germania, 2010)

Menţiunea Specială a Juriului pentru un Film de Scurtmetraj se acordă filmului Millhaven (r. Bartek Kulas, Polonia, 2010)

Premiul pentru Cel mai bun Film Studenţesc, o tabletă Neura 3G, un produs Evolio, oferit de Cinemagia.ro şi software Toon Boom, se acordă filmului White no White (r. Samo - Anna Bergmann, Germania, 2011)

Menţiunea Specială a Juriului pentru un Film Studenţesc acordată filmului Ishihara (r. Yoav Brill, Israel, 2010)

Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc, în valoare de 500 de euro, oferit de Institutul Cultural Român şi software Toon Boom filmului The Scream (r. Sebastian Cosor, România, 2011)

Premiul pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation, în valoare de 500 de euro, oferit de Canyon şi Toon Boom, se acordă filmului The Scream (r. Sebastian Cosor, România, 2011)

Premiul pentru Cel mai Bun Videoclip, în valoare de 500 de euro şi software Toon Boom, acordat clipului I Say Fever - Ramona Falls (r. Stefan Nadelmann, SUA, 2010)

Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar, acordat clipului Vitra - Kuubo (r. Adrian Flückiger, Elveţia, 2010)

Premiul Publicului, acordat unui scurt metraj din secţiunea Mozaic, constând într-un aparat foto Sony Nex - C3K oferit de Sony, se acordă filmului Flamingo Pride (r. Tomer Eshed, Germania, 2011)

Premiul pentru Întreaga Activitate, oferit unui animator român recunoscut - Isabela Petraşincu

Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurtmetraj din secţiunea Minimest se acordă filmului The Gruffallo (r. Jakob Schuh, Max Lang, 2009)

Premiul Spectatorului Norocos, oferit de Crumpler şi Anim'est - o geantă Crumpler şi un festival pass pentru Anim'est 2012.

Descarcă programul Anim'est, 2011 aici..