Filmul spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla la Varşovia, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. În România, pelicula intră în cinematografe vinerea aceasta, 21 octombrie 2011, la Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, The Light Cinema şi cinema Europa, distribuită de Independenţa Film.
Iată cum suna motivaţia Juriului ecumenic, ce a acordat filmului o menţiune specială: "Crulic se bazează pe povestea adevărată a unui emigrant român în Polonia, acuzat că ar fi jefuit un judecător polonez. Acest documentar de animaţie, ce utilizează tehnici mixe de animaţie, denunţă atitudinea de multe ori discriminatorie a autorităţilor faţă de emigranţi. Filmul dă voce unui om ce a murit într-un mod inuman, fără a se putea face auzit şi care a fost privat de drepturile umane cele mai elementare."
"Imaginile filmului sunt atent construite la fiecare pas pentru a orchestra în mod arid cazul prost cârpit de instituţiile poloneze", scrie şi Elisabeth Kerr pentru prestigioasa publicaţie americană Hollywood Reporter. "Din fericire, Damian este întotdeauna delicată în tratarea subiectului", continuă Elisabeth Kerr. "Elementul ce singularizează în mod clar acest film este însă nararea actorului român Vlad Ivanov, ce povesteşte de dincolo de mormânt viaţa lui Crulic şi coşmarul cazului său. Ivanov trasformă totul într-o interpretare devoalată şi nuanţată care aduce un sentiment de frivolitate fără a scădea niciun moment seriozitatea lucrurilor", apreciază editorul Hollywood Reporter.
Fondat în 1985, Festivalul Internaţional de Film din Varşovia este un eveniment-cheie în industria cinematografică internaţională şi se desfăşoară în fiecare an în capitala Poloniei la începutul lunii octombrie. Publicaţia americană Variety listează festivalul printre cele mai importante 20 de evenimente de acest gen din Europa. În 2011, festivalul, din juriul căruia a făcut parte şi regizorul român Bogdan George Apetri, a acordat Marele premiu producţiei poloneze Rose, în regia lui Wojciech Smarzowski, în timp ce argentinianul Santiago Amigorena a primit premiul pentru Cel mai bun regizor pentru pelicula Otros Silencios.
Din Varşovia, Crulic - drumul spre dincolo se îndreaptă acum spre alte festivaluri internaţionale, printre care Reykjavik, Cottbus, Jihlava, CPX DOX, Florenţa, Goteborg, Carrefour de l'animation - Le Forum des Images şi Festivalul de Film BFI Londra. Filmul a fost prezentat de curând la festivaluri internaţionale prestigioase, la Pusan, Namur, Telluride şi Locarno - la acesta din urmă fiind recompensat de asemenea cu o menţiune specială.
__________
Cazul real ce a inspirat filmul Ancăi Damian: pe 30 septembrie 2007, un tânăr de 33 de ani, din Dorohoi, este arestat în Polonia pentru un prezumtiv furt. Se întâmplase că un judecător polonez fusese jefuit în Cracovia în urmă cu aproximativ două luni. Claudiu Crulic, zis Bobi, este luat sub arest şi, în ciuda declaraţiilor, şi probelor ulterioare, care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, ci era în Italia, el nu este eliberat. Neavând la dispoziţie nicio altă armă pentru a lupta împotriva nedreptăţii, Crulic se foloseşte de singura pe care o are la îndemână - propriul corp - şi intră în greva foamei încă din prima zi de arest. Surde la apelurile pentru ajutor lansate de Crulic din închisoare, autorităţile române şi poloneze îl lasă să îşi vadă liniştit de grevă şi încep să se sesizeze numai după patru luni de la punerea sa sub arest, când, luând notă de starea gravă în care se află, dispun medicilor să îl hrănească cu forţa. Starea lui Crulic se complică şi, deşi este eliberat pentru a putea fi tratat în spital, moare la 16 ore după eliberare.
Cazul real al românului Claudiu Crulic a provocat indignare în presă şi în rândurile opiniei publice. În urma tragediei, Adrian Cioroianu, Ministrul de Externe al României la vremea respectivă, a fost nevoit să îşi prezinte demisia în timp ce, în Polonia, trei doctori sunt încă judecaţi pentru moartea lui Crulic.
Anca Damian a semnat în 2008 regia lungmetrajului de ficţiune Întâlniri încrucişate, selectat de numeroase festivaluri internaţionale de film ca Pusan, Chicago, Goteborg, Pune International Film Festival, Festival of East European Cinema (Cottbus), India International Film Festival (Goa) şi Rome Independent Film Festival. Regizoarea a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale şi este doctor în Arte, Cinema şi Media. A lucrat ca director de imagine al lungmetrajelor Rămânerea (1991) şi Drumul câinilor (1992) şi la o serie de scurtmetraje şi documentare premiate. A Very Unsettled Summer este titlul următorului proiect al Ancăi Damian.
Crulic - drumul spre dincolo este narat de Vlad Ivanov (Poliţist, adjectiv; 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile; Principii de viaţă) şi Jamie Sives (Clash of the Titans, Triage, A Woman in Winter). La realizarea lui a participat echipa formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu. Scris, regizat şi produs de Anca Damian, lungmetrajul este este o producţie Aparte Film, co-produs de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Krakow Festival Office. Co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Polish Film Institute, Krakow Regional Film Fund şi realizat cu sprijinul HBO România, TVR şi al Fundaţiei Soros România, Crulic - drumul spre dincolo este distribuit în cinematografele româneşti din 21 octombrie, de Independenţa Film (Trainspotting, Melancholia, Todo sobre mi madre, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.).
contact:
anca romanescu | pr | 0727 731 552 | [email protected]