octombrie 2011
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2011
Cea de-a 11-a ediţie a Astra Film Festival (25-30 octombrie 2011) şi-a anunţat câştigătorii, în această seară (29 octombrie 2011), în Sala John Marshall a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu.

Marele Premiu Astra Film Festival 2011, oferit de Institutul Cultural Român, i-a revenit filmului Z32 (Franţa-Israel, 2008), în regia lui Avi Mograbi. În acest documentar, un fost soldat israelian, depune mărturie în faţa camerei, dar cu chipul ascuns, despre operaţiunea de represalii la care a participat şi s-a soldat cu uciderea a doi poliţişti palestinieni. Juriul internaţional şi-a motivat decizia observând că Z32 este "un film care tratează întrebări fundamentale privind capacitatea de cruzime şi violenţă a indivizilor, precum şi căutarea înţelegerii".

Premiul Astra Film pentru competiţia studenţească, oferit de Sony, a fost obţinut de scurtmetrajul În nici un caz negru (Anything But Black - Lituania-Marea Britanie, 2009), regizat de Ausra Linkeviciute. Filmul a impresionat juriul prin "abordare inedită a modei vestimentare". Premiul pentru cel mai bun documentar al aceleiaşi secţiuni, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei, i-a revenit lui Berlinskaya Fuga (Ungaria, 2009), scurtmetraj semnat de Denes Nagy, la care juriul a apreciat "forţa poetică şi revelatoare a imaginilor". De asemenea, scurtmetrajul documentar Femei pe pânză (Women on Canvas, România, 2009) al regizoarei basarabence Otilia Babără a primit o menţiune din partea juriului.

În competiţia internaţională, Premiul "Sibiu-Hermannstadt", oferit de Primăria Sibiu, a fost acordat filmului Poveşti din fundături uitate (Songs from the Nickel, SUA-Germania, 2010) de Alina Skrzeszewska. Juriul şi-a motivat astfel decizia: "Este un film făcut cu sinceritate şi cu suflet, care reuşeşte să înfăţişeze o comunitate pe cât de diversă, pe atât de puţin cunoscută". Premiul pentru cel mai bun documentar al aceleiaşi secţiuni internaţionale, oferit de HBO, a fost câştigat de Te-am filmat, dragostea mea (I Shot my Love, Israel, 2010) de Tomer Heymann. Motivaţia juriului a fost: "Adoptând un punct de vedere foarte personal, prin transformarea camerei în personaj, filmul plasează spectatorul în centrul unui foc încrucişat al privirilor.".

Premiul Astra Film pentru competiţia românească, acordat de Kodak, a fost adjudecat de Păcătoasa Teodora (Teodora, pêcheresse, Franţa-România, 2011), documentar regizat de Anca Hirte. Filmul a impresionat juriul prin conferirea "unui sentiment de încredere umană profundă şi împărtăşită într-o realitate ascunsă şi intimă, dominată de autoritatea masculină" şi pentru că a oferit "audienţei spaţiul şi libertatea intelectuală de a rezolva dilemele spirituale interioare ale unei călugăriţe".

Premiul pentru cel mai bun documentar al competiţiei autohtone, oferit de Televiziunea Română, i-a revenit filmului Crulic - sau drumul spre dincolo (România-Polonia, 2011) de Anca Damian. Juriul a observat că "originalitatea acestui film se bazează pe amestecul între materialul documentar şi animaţia consistentă, reconstituire, montaj şi dramaturgie." Premiul Astra Film pentru documentar românesc, oferit de revista Formula AS, a fost obţinut de către filmul Pe cărări neumblate (Off the Beaten Track, România-Irlanda, 2011), în regia lui de Dieter Auner.

Premiul pentru cel mai bun documentar produs în Europa de Est, oferit de Primăria oraşului Deventer din Olanda, a revenit producţiei Sat fără femei (Village without Women, Croaţia-Franţa, 2010) de Srdjan Sarenac. Juriul a apreciat că, în acest film, "o chestiune foarte serioasă a fost abordată cu un umor excelent, tact şi căldură." Premiul pentru cel mai bun documentar al secţiunii Europa, oferit de Fundaţia Raţiu, a revenit filmului Check Check Poto (Franţa, 2010) de Julia Varga, care i-a impresionat pe membrii juriului prin prospeţimea abordării sale.

Noul Premiu de Excelenţă pentru regizori femei care luptă pentru viitorul planetei, oferit de revista The One şi înmânat de vedeta de televiziune Andreea Esca, a ajuns la actriţa, regizoarea şi activista britanică Tracy Worcester.

La Astra Film Festival 2011, cei nouă membri ai juriului au fost: Emmanuel Chicon, Cristi Puiu, Ada Roseti, Michael Yorke, Galia Bador, Stéphane Breton, David MacDougall, Cristian Niţulescu şi Michael Stewart.

Parteneri: Deventer, Discovery Channel, Fundatia Ratiu, Productions Maj, Kodak, TNRSS, Gedeon Programmes, Grupul Editorial Corint si Atrium.
Parteneri media: TVR, TV5 Monde, HBO, Magic Fm, HotNews, Adevărul, Dilema Veche, Formula As, The One, Tribuna, Sibiu 100%, RRA, RRC, Zile şi Nopţi, Liternet.ro, CinemaRx.ro, Cinefan.ro, Filmreporter.ro, Sapte Seri, HipMag.ro, Art Act Magazine, Eveniment Tv, TV Sibiu, Antena 1 Sibiu.
Sponsor principal: Sony
Sponsori: Empire Video Production, HBO, Hidroelectrica.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus