noiembrie 2011
Aristoteles Workshop, 2011
Scurtmetrajul documentar Femei pe pânză / Women on Canvas, regizat de Otilia Babără şi produs de atelierul de film documentar Aristoteles Workshop, a primit Menţiunea de onoare în competiţia pentru film studenţesc la Astra Film Festival 2011, încheiat zilele trecute la Sibiu. Susţinut de Institutul Cultural Român, televiziunea ARTE/France, Programul Media al Uniunii Europene şi de Centrul Naţional al Cinematografiei, documentarul de 10 minute despre trei supraveghetoare din muzeul Brukenthal din Sibiu a primit aprecierea juriului pentru atenţia pe care regizoarea basarabeancă a acordat-o unor oameni ce trec neobservaţi pentru majoritatea dintre noi.
 
Produs în 2009, la Sibiel, în cadrul Aristoteles Workshop, Femei pe pânză vorbeşte despre gândurile şi tristeţea celor trei femei care lucrează în muzeu, despre micul lor univers personal, pierdut în imensul palat Brukenthal. Filmul a fost selectat în Secţiunea Principală a Festivalului Internaţional de Film Documentar Cronograf, de la Chişinău, Republica Moldova (11 - 16 mai 2010), unde a câştigat Premiul pentru Debut, oferit de Uniunea Cineaştilor din Moldova.
 
Alături de Otilia Babără, din echipa care a realizat filmul fac parte Sara Laszlo (producţie), Alexandru Belc (montaj), Mihai Gavrilescu (imagine) şi Magyari Zsolt (corecţie de culoare).
 
"În filmele mele sunt influenţată de evenimentele care se întâmplă lângă mine în fiecare zi", spune Otilia. "Toate subiectele mele sunt din viaţa reală", continuă ea.
 
Regizoarea Otilia Babără are 27 de ani, este din Republica Moldova şi face film documentar de scurtmetraj, ficţiune şi documentar. A lucrat, de asemenea, ca producător şi scenarist. Din 2009, este regizor la studioul de producţie din Republica Moldova, AltFilm. Otilia a lucrat în echipa de producţie a filmelor lui Igor Kobileanschi şi Sergiu Prodan, doi dintre cei mai apreciaţi regizori din Republica Moldova. Filmul său de debut, scurtmetrajul de ficţiune Covorul, este un film de referinţă printre filmele studenţeşti din ultimii ani şi a fost proiectat la mai multe festivaluri de film din Europa Centrală şi de Est.
 
Premiul Astra Film Festival pentru competiţia studenţească a revenit scurtmetrajulului Anything But Black (Lituania - Marea Britanie, 2009), regizat de Ausra Linkeviciute. Scurtmetrajul Berlinskaya Fuga (Ungaria, 2009), semnat de Denes Nagy, a primit Premiul pentru cel mai bun documentar al aceleiaşi secţiuni.
 
Despre Aristoteles Workshop
 
Atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 16 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute, Aristoteles Workshop (AW) oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti. Echipa care realizează cel mai bun scurtmetraj primeşte un premiu acordat de Institutul Cultural Român (ICR), care vara aceasta a susţinut workshopul pentru al patrulea an consecutiv.
 
Participanţii selectaţi lucrează cu echipamente HD pentru producţie şi post-producţie, filmele lor urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune internaţionale. Documentarele de scurtmetraj produse de Aristoteles Workshop în cadrul ediţiilor precedente au fost selecţionate şi premiate la festivalurile de film de la Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.
 
În cinci ani, AW a devenit dintr-un simplu atelier de formaţie profesională, producător de filme documentare de excepţie. Alături de Femei pe pânză, al Otiliei Babără, AW a produs Nu te supăra, dar..., al Adinei Pintilie, care a făcut literalmente înconjurul lumii şi a adus acasă foarte multe premii (The Golden Dove, de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, Germania, 2007; Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Ungaria, 2008; Best Woman Director, FICCO International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexic, 2008 etc.); Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, a reprezentat România la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs 2010 şi a primit premiul secţiunii, pentru "cel mai curajos proiect"; Sibiu Stories, al Corinei Radu (Best Documentary Award, L'Alternativa Independent Film Festival Barcelona, Spania, 2008), Ciobanul Zburător al lui Cătălin Muşat (Special Mention, la Festivalul Internaţional de Film Locarno, 2009) şi Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman şi Alexandru Belc (selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Internaţional de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elveţia).
 
Experţii şi tutorii care au susţinut ateliere şi au îndrumat echipele în realizarea documentarelor pe parcusul celor cinci ediţii precedente au fost, printre alţii, Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare), Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France), Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody), Dominique Gros (scriitoare, a produs şi regizat peste 60 de documentare, câştigătoarea Tucan-ului de Argint la Rio şi a Premiului Special la Tokyo), celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.), Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război), Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune), Alex Szalat, Elizabeth Hulten şi Emelie De Jong (commissioning editors la ARTE/France), Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga), documentaristul John Appel, împreună cu Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria), Niels Pagh Anderson, Maarten Roos (de la Binger Institut Amsterdam) şi regizoarea Adina Pintilie, fostă participantă a AW. Alături de ei, iniţiatorii acestui proiect din partea ARTE/France, Jean Rozat (directorul general) şi André de Margerie (director relaţii internaţionale).
 
www.aworkshop.org
www.facebook.com/AristotelesWorkshopAssociation
  
 anca romanescu | pr | 0727 731 552 | 0751 224 222 | [email protected] | aworkshop.org

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus