Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri

Ion Bârlădeanu, cowboy-ul meu - instalaţie de Carmen Lidia Vidu

noiembrie 2011
Luni, 7 noiembrie 2011, la ora 19 :30, are loc vernisajul instalaţiei Ion Bârlădeanu, cowboy-ul meu la Institutul Francez din Bucureşti, pe Dacia 77.

Instalaţia concepută de Carmen Lidia Vidu, va prezenta publicului, într-o scenografie inspirată de colajele lui Ion Bârlădeanu, 20 de lucrări ale artistului şi 20 de fotografii serie limitată care vor fi puse în vânzare. Expoziţia este deschisă publicului în perioada 7 - 28 noiembrie 2011.

Ion Bârlădeanu nu este un artist în sensul clasic al cuvântului: nu are studii de specialitate, iar lucrările pe care le creează de mai bine de treizeci de ani au o functie mai degrabă autoterapeutică (de afirmare ingenuă a propriilor dorinţe şi obsesii, dar şi a unei libertăţi interioare) decât una pur estetică de adresare către un potenţial spectator. Ion Bârlădeanu este un personaj în sensul plin al cuvântului : a visat dintotdeauna să joace în filme, să fie un erou... Colajele pe care le realizează nu sunt altceva decât propriile lui filme, le compune ca un regizor, după o poveste imaginată tot de el.

Instalaţia concepută de Carmen Lidia Vidu nu face altceva decât să pună "în scenă" personajul Bârlădeanu, îi oferă ocazia de a fi un western hero aşa cum s-a visat dintotdeauna.

"Povestea noastră are loc într-un decor de film western, făcut din ziarele care-i servesc ca material de lucru lui Ion Bîrlădeanu: căpiţe albe de fân, din ziare, care ascund în ele colajele lui Nea Ion. În mijlocul lor,  poze unicat, serie limitată cu Ion Bîrlădeanu, în costum de cowboy, pentru prima oară actor într-un film western. " (Carmen Lidia Vidu)

Ion Bârlădeanu s-a născut în 1946 în comuna Zapodeni, judeţul Vaslui. De-a lungul a mai bine de treizeci de ani, Ion Bârlădeanu a selectat şi a decupat imagini din reviste, cu care a realizat mai bine de o mie de colaje. Este reprezentat din 2008 de galeria H\'Art, iar lucrările sale fac o carieră internaţională, fiind expuse la Londra, Copenhaga, Basel, Paris.

Producător: Carmen Lidia Vidu, regizor de teatru şi de evenimente multimedia
Fotograf: Barna Nemethi
Instalaţie: Bogdan Olariu
Costum: Razz Craft - Răzvan Vasilescu
Sponsor: Tudor Breazu
Co-producător şi partener logistic: Institutul Francez din Bucureşti
Parteneri: Galeria H'art Bucureşti şi Librăria Cărtureşti

Mulţumiri : Dan Popescu, Diana Ioana Mărăşoiu, Cătălin Furtună, Ana Niculescu

Cultură gay la Muzeul Brukenthal - Desire is WAR, Doinel Tronaru
 L'intime plaisir de lire, o expoziţie semnată André Kertész, Comunicat de presă
 Cioran citit (văzut) de Perjovschi, Mihai Plămădeală
 Omagiu Japoniei - Pelerinaj la Muntele Fuji. Gravuri de Katsushika Hokusai, Doinel Tronaru
 Finisaj - Expoziţia O altă ţară a minunilor în cadrul Librăriei Cărtureşti, Comunicat de presă

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.