noiembrie 2011
Crulic - drumul spre dincolo
Regizat, scris şi produs de Anca Damian, Crulic - drumul spre dincolo primeşte din nou unul dintre cele mai aparte premii ale industriei de cinema, Amnesty Award, la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, pentru modul creativ în care spune povestea şi pentru tonul său obiectiv.

Recent, filmul Ancăi Damian a mai fost premiat la două dintre cele mai importante festivaluri de film din Polonia şi Germania, precum şi la două festivaluri de documentar din Cehia şi România.

Filmul narează povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla la Cracovia, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. În Bucureşti, pelicula este distribuită de Independenţa Film şi rulează la Grand Cinema Digiplex şi la Cinema City Sun Plaza, iar la Cluj, la Cinema Arta - Eurimages.
 
"Filmul reprezintă o tragică poveste reală a nedreptăţii umane, spusă prin intermediul unei animaţii extraordinar de inventive şi creative", spune motivaţia Juriului. "Realitatea animată, însoţită de tonul obiectiv al naraţiunii, creează un mod netradiţional de a spune povestea. Iar asta îi permite spectatorului să se identifice firesc cu personajul", continuă declaraţia.


Crulic - drumul spre dincolo a primit recent menţiunea specială a Juriului Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia şi Menţiunea acordată de Juriul ecumenic, în Polonia, ţara în care s-a petrecut drama relatată de film. La Cottbus i-a fost acordată Menţiunea specială a juriului internaţional, pentru relatarea unei poveşti bazate pe fapte reale cu ajutorul unor tehnice de animaţie diversificate, şi Premiul ecumenic, pentru modul inovativ prin care li se acordă dreptul la replică celor ce nu mai sunt. A urmat Premiul Silver Eye Award, la Jihlava (Cehia), o distincţie ce recompensează "filme documentare creative şi excepţionale din Europa Centrală şi de sud-est" şi Premiul pentru cel mai bun documentar românesc, oferit în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra, de la Sibiu.
 
După CPH DOX Copenhaga, lungmetrajul va participa la alte festivaluri internaţionale de prestigiu, printre care Festival dei Popoli (Florenţa), Göteborg, Carrefour de l\'animation - Le Forum des Images (Paris), New Directors - New Films (New York) si Crossroads Europe (Linz).
___________________________________________________________________________________
Anca Damian a semnat în 2008 regia lungmetrajului de ficţiune Întâlniri încrucişate, selectat de numeroase festivaluri internaţionale de film ca Pusan, Chicago, Goteborg, Pune International Film Festival, Festival of East European Cinema (Cottbus), India International Film Festival (Goa) şi Rome Independent Film Festival. Regizoarea a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale şi  este doctor în Arte, Cinema şi Media. A lucrat ca director de imagine al lungmetrajelor Rămânerea (1991) şi Drumul câinilor (1992) şi la o serie de scurtmetraje şi documentare premiate. A Very Unsettled Summer este titlul următorului proiect al Ancăi Damian.
 
Crulic - drumul spre dincolo este narat de Vlad Ivanov. La realizarea lui a participat echipa formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu. Scris, regizat şi produs de Anca Damian, lungmetrajul este este o producţie Aparte Film, co-produs de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Krakow Festival Office. Co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Polish Film Institute, Krakow Regional Film Fund şi realizat cu sprijinul HBO România, TVR şi al Fundaţiei Soros România, Crulic - drumul spre dincolo este distribuit în cinematografele româneşti de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase, pelicule ca Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.).

contact:
anca romanescu | pr | 0727 731 552 | [email protected]

Regia: Anca Damian Cu: Vlad Ivanov

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus