martie 2003
Gangs of New York
Numele filmului m-a trimis iniţial înspre o încleştare de forţe mafiote în suburbiile mizere ale New York-ului contemporan. Negrii, chinezi, irlandezi, sud-americani, italieni, un amalgam de rase mafiote prinse într-un război al bandelor guvernat de bani şi de sânge. Numele Martin Scorsese recomanda aşa ceva.

Surpriză! Nu e vorba de aşa ceva! Gangs of New York este o poveste pe care Scorsese aşteaptă să o spună de peste 30 de ani. E povestea unor ani violenţi din istoria Americii, ani care au marcat pe vecie istoria acestui popor.

Filmul este construit în jurul exploziei de emigranţi care debarcau în America sperând să îşi construiască aici o nouă viaţă. Irlandezii erau una din etniile predominante şi Scorsese o alege pentru a o opune militantismului şi patriotismului xenofob al unei bande de americani get-beget conduse de Bill "The Butcher" Cutting, interpretat fabulos de Daniel Day-Lewis.

Bill Cutting e genul de gangster care controlează părţile mai sărace ale oraşului, bagă frica în unii şi este un Dumnezeu salvator pentru alţii. Patriotismul său e extremist, dur, arhaic, dar credibil şi înduioşător datorită interpretării lui Lewis. Rolul pe care îl face e magistral, iar scena în care Cutting, rănit la umăr, beat, anticipează sfârşitul civilizaţiei învelit într-un steag american din lână e monumentală.

Replica îi este dată de Leonardo DiCaprio în rolul lui Amsterdam Vallon, fiul unui conducător de bande irlandez pe care Cutting îl omorâse cu ani în urmă într-o încleştare de stradă. Amsterdam revine în cartierul său natal după 16 ani de şcoală religioasă (hai să-i spunem închisoare juvenilă) şi devine în scurt timp omul de încredere al personajului lui Lewis.

Sângele irlandez nu îi îngăduie să pună deoparte gândul răzbunării şi cei doi vor ajunge în curând inamici pe fondul revoltelor civile care au zguduit New York-ul în 1863. Scorsese pictează încleştarea dintre irlandezi şi "nativii" lui Cutting pe un fundal sângeros. Revoltele din 1863 au reprezentat reacţia clasei sărace împortiva "chemării la arme" a preşedintelui Lincoln. Redarea acestor erupţii sociale este pasageră, dar de o violenţă şi de-o cruzime înspăimântătoare.

Sângele este lichidul predominant în acest film. Totul se învârte în jurul lui, totul se face în numele lui, toţi sunt gata să şi-l verse pentru etnia din care fac parte.

Scorsese este fericit că a reuşit să monteze un asemenea film grandios. Decorurile au fost construite în studiourile Cinecitta din Roma, iar regizorul este de părere că este ultimul film de o asemenea amploare, acum când calculatorul poate substitui orice decor.

Ce nu poate fi substituit aici în acest film e Daniel Day-Lewis. Ochiul de sticlă cu vulturul american imprimat pe el, mustaţa şi zâmbetul laconic, cruzimea ca o reacţie normală sunt toate elemente ce îl creionează pe Cutting şi pe care Lewis şi le însuşeşte cu măiestrie.

Rolul feminin îi aparţine lui Cameron Diaz, dar e neglijabil. Cele 5 minute pe care le joacă Liam Neeson în rolul tatălui lui DiCaprio dau o ideea despre onoare şi forţa irlandezilor New York-ului acelor vremuri.

Gangs of New York e o poveste sângeroasă şi violentă. Dar una povestită extraordinar.


Regia: Martin Scorsese Cu: Daniel Day-Lewis, Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus