februarie 2005
Cu: Robert De Niro, Ben Stiller, Dustin Hoffman, Barbra Streisand, Blythe Danner, Teri Polo
Producători executivi: Nancy Tenenbaum, Amy Sayres
Producători: Jane Rosenthal, Robert De Niro, Jay Roach
Scenariul: Jim Herzfeld, John Hamburg
Regia: Jay Roach

Acum 4 ani spectatorii din întreaga lume au fost invitaţi să petreacă cu "sora medicală" de sex masculin Greg (de fapt Gaylord) Focker, interpretat de Ben Stiller, un weekend ce avea ca scop cunoaşterea viitorilor socri.

Acel week-end de pomină a inclus pierderea bagajului, incendierea curţii şi aproape pe ce a casei, accidentarea viitoarei cumnate care se pregătea de nuntă, vopsirea pisicii şi o şedinţă cu detectorul de minciuni administrată de viitorul socru, Jack Byrnes (Robert De Niro). Acest "socru de coşmar", despre care Greg ştia că este un pensionar floricultor, se dovedeşte a fi un pensionar CIA suspicios şi refractar, iar "cercul încrederii" creat de acesta nu îl include şi pe Greg.

Filmul s-a numit Meet the Parents, iar finalul lăsa loc de o continuare, Jack Byrnes spunând că după atâtea aventuri cu viitorul ginere nu mai rămânea decât să-i cunoască părinţii.

Meet the Parents a acumulat peste 300 milioane de dolari în toată lumea, iar actualul Meet the Fockers are deja peste 200 milioane de dolari numai în SUA şi Canada. Are de asemenea recordul celui mai bun week-end ca încasări între filmele lansate de Crăciun.

Greg a pătruns în "cercul încrederii" şi împreună cu Pam planifica deja nunta. Mai este un singur amănunt care trebuie şi el clarificat – cuscrii trebuie să se cunoască între ei. Aşa că toată familia Byrnes, însoţită de Greg pleacă spre domiciliul familiei Focker situat în Insula Focker – denumita aşa chiar de ei. În următoarele 48 de ore cuscrii vor avea ocazia să se cunoască şi să se studieze reciproc.

Începutul e promiţător cel puţin până ce Jack constată că părinţii declaraţi drept avocat şi doctoriţa sunt nişte tipi libertini şi foarte excentrici. El stă acasă de când s-a născut Greg, pentru a-l creşte, iar ea este consilier sexual pentru cupluri de vârsta a treia!! Mai apar şi alte probleme – cu toaleta din autobuzul dotat de Byrnes cu tot confortul, cu fotbalul cam ciudat care se joacă acolo, cu sosul cubanez foarte special, lipiciul şi câte şi mai câte. În fond, e vorba doar despre un week-end, aşa că ce se poate întâmpla rău într-un week-end?


Despre producţie

O axioma a afacerilor din lumea spectacolelor spune că o comedie este un adevăr, o recunoaştere a unei situaţii familiare multora, o exclamaţie:"Hei! Asta mi s-a întâmplat şi mie". Urmată de uşurarea că situaţia aşa cum arată ea pe ecran, cu ridicolul aferent, de fapt s-a întâmplat altuia, ceea ce e mult mai bine.

Spre exemplu, oricine are emoţii când este prezentat părinţilor viitoarei, dar cînd descoperi că viitoul socru este agent CIA sub acoperire, situaţia devine total stânjenitoare. Şi lucrurile nu se pot opri aici – trebuie să se cunoască şi cuscrii între ei.

Meet the parents, marele succes al anului 2000 lăsa loc de o continuare pentru a răspunde la întrebarea: "Ce fel de părinţi şi-ar boteza copilul Gaylord Focker?"

Realizarea părţii a doua a durat peste 3 ani pentru că există o mare responsabilitate – a continua o comedie care a avut un box office aşa de impresionant înseamnă că povestea trebuie să fie cel puţin la fel de amuzantă. Producătorul declara: "Reacţia la Meet the Fockers a fost uimitoare, aşa încît mi-am dat seama că aşteptările publicului pentru partea a două vor fi mari, ceea ce ne obliga la a găsi o poveste foate credibilă şi amuzantă".

Jay Roach a regizat ambele filme. Provocarea era să se creeze nişte cuscri care puşi în contact cu familia Byrnes din Oyster Bay să stârnească valuri de râs şi de situaţii amuzante. "Cred că Greg Focker se teme de întâlnirea dintre familia Byrnes şi Fockers pentru că el ştie că fac parte din lumi diferite atât cultural cît şi social. El este sigur ca Byrnes îi va judeca şi măsura cu propriile unităţi de măsură şi rezultatele s-ar putea să nu fie tocmai pozitive. Teama lui Greg de fapt face ca povestea să meargă înainte", spunea Jay Roach într-un interviu.

Greg continuă să se poarte în acelaşi stil: spune adevărul trunchiat şi atunci când vorbeşte se gândeşte să spună exact ce crede el că ar vrea interlocutorii să audă. Părinţii săi sunt, spune el, avocat – adevărat dar el nu profesează de veacuri preferând să stea acasă şi să-l crească pe Greg iar mama este doctor, iarăşi adevărat dar uită un detaliu şi anume că este cel mai vestit sexolog specializat pe cupluri în vârstă.

Inevitabilul se va produce – famiile se vor întâlni. Jack Byrnes are acum ocazia să vadă cu ce bagaj genetic vine Greg în noua familie, gene care se vor transmite şi viitorilor săi nepoţi. El spune: "Dacă văd de unde vii voi avea o idee mai clară unde vei merge". Pentru ca întâlnirea să fie una reuşită, Greg îşi da toată silinţa numai că în încercările sale totul va merge din ce în ce mai prost. Odată conturata ideea subiectului şi având scenariul în facere, toată atenţia s-a îndreptat către actorii care ar fi părinţii lui Greg, The Fockers.

Producătoarea Jane Rozenthal spune: "În visele noastre fanteziste Dustin Hoffman şi Barbra Streisand erau echipă de vis – dream team-ul. Faptul că la început ei au fost destul de intrigaţi de ideea noastră, ne-a descumpănit puţin. Apoi Jay Roach s-a întâlnit cu ei, Ben Stiller de asemenea iar Bob (De Niro) i-a sunat". Se pare ca Ben şi Jay au fost foarte convingători.

Jay Roach explică: "Atunci când cauţi actorii pentru a-i juca pe Bernie şi Roz există multe opţiuni care ar putea fi luate în seamă dar existau numai două persoane potrivite cu Ben Stiller".

Ben Stiller spune: "Mă gândeam ce fel de om este Dustin Hoffmanun monstru sacru cu nişte roluri de referinţa şi roluri serioase şi adânci. Când l-am cunoscut am fost surprins să descopăr un tip haios, pontos, foarte apropiat de Bernie – poate mai apropiat ca fire de Bernie decât de multe alte personaje pe care le-a interpretat. Ca actor este foarte apropiat şi generos".

În ceea ce-l priveşte pe Dustin Hoffman, elementul important era relaţia lui cu Greg. Jay Roach spune: "L-am întâlnit pe Dustin în biroul lui din Los Angeles unde el se simte ca peştele în apă. A început să-mi povestească despre familia lui şi despre o grămadă de lucruri. După 10 minute mi-am dat seama că vorbeam chiar cu Bernie Focker". El continuă: "Dustin nu are probleme de ambianţă, de acomodare. Poate să-ţi mănânce mâncarea din farfurie după cum şi tu poţi să i-o mănânci pe a lui. După ce am vorbit cu soţia lui Lisa, am realizat ca Dustin este o mama a familiei aşa cum au numai evreii şi aşa cum este Bernie pentru familia Focker".

Ca atare, Roach i-a spus lui Hoffman să se joace pe sine. Iar Hoffman spune: "Nimeni nu mi-a cerut aşa ceva vreodată iar Bernie este tipul care ar lăsa uşa deschisă la toaleta avionului ca să nu-şi întrerupă conversaţia pe care o are cu pasagerii vecini". Jack şi Bernie par două extreme dar ceea ce au în comun este grija excesivă faţă de copii.

Perechea lui Bernie trebuia să fie o persoană care să spună direct tot ceea ce gândeşte, fără inhibiţii, foarte afectivă şi deschisă. Prima de pe lista foarte scurtă, de altfel, era Barbra Streisand. Roz mama lui Greg în film este cea care asigură pâinea familiei, este puternică, este directă, are o personalitate complexă şi păreri ferme despre orice. Ben Stiller spune: "Barbra s-a intors la comedie, la ceea ce a făcut cu foarte mult timp în urmă, în What's Up Doc? de exemplu. Este amuzant să fii în preajma ei pentru că este caldă şi ca şi Roz este o bună ascultătoare a mărturisirilor altora".

Barbra Streisand nu a mai jucat de 10 ani de la The Mirror Has Two Faces. Ea spune: "Am simţit că în această parte a vieţii nu trebuie să mă mai scol la 5 dimineaţa să plec la filmări. Dar Jay a fost foarte convingător şi eu îl iubesc. Este măgulitor să fii rugat de un regizor care te vrea în mod deosebit în filmul său. Ben m-a sunat din Europa rugându-mă să-i fiu mama în acest film aşa ca am cedat. Şi s-a dovedit a fi o decizie bună şi o aventură minunată".

Barbra şi Dustin sunt prieteni de peste 40 de ani, dar acesta este primul film în care joacă împreună. Ea spune: "Am făcut actoria împreună şi Dustin se întâlnea cu colega mea de cameră. Amândoi lucram pentru a ne plăti studiile. Să lucrez acum cu el a fost extraordinar pentru că la amândoi ne place să improvizăm". Personajul ei este colorat ca aterizat din anii 70, Roz este plină de bucle, îmbrăcata cu tot felul de lucruri excentrice. Este terapeut sexual şi are un cabinet decorat foarte sugestiv. Roach i-a spus Barbrei ca nu are responsabilitatea asemănătoare unor filme pe care le-a făcut în trecut în care era actriţa sau regizoare sau în unele cazuri ambele. În acest film trebuie doar să se distreze. Între ea şi Dustin s-a creat o chimie care a funcţionat extraordinar.

Pentru producători, familia Byrnes şi familia Fockers pe cât par de diferiţi pe atât de asemănători sunt. Toţi îşi iubesc copii foarte mult. Şi sunt iubitori de animale – Byrnes au motanul Jynx, iar Fockers au cainele Moses, iar relaţia dintre cele două familii este ca între pisică şi câine.

Ben Stiller spune: "La început mi s-a părut ireal: să vin la filmări şi să-i văd împreună pe De Niro, Hoffman şi Streisand. După o săptămână însă erau o adevărată familie. Dustin şi Barbra sunt foarte buni, foarte ataşaţi de personaje. Toţi actorii ca şi mine au simţit că este unic în viaţă să ai asemenea colegi de platou".

Regizorul Roach spune ca a fost la început intimidat de dimensiunea actorilor cu care a lucrat. El este stresat de obicei în stadiul de pre producţie dar de data asta a fost şi mai mult stresat. M-am luptat să creez cel mai bun mediu pentru ca toţi să se simtă bine.

De Niro spune despre personajul sau şi despre echipă: "În fiecare rol pui ceva din personalitatea proprie. Dar sunt câteva trăsături pe care sunt sigur ca nu le am eu. Vă las să descoperiţi care sunt. Să lucrez cu Ben din nou a fost o comedie continuă iar restul echipei de actori a fost fantastică. Regizorul şi-a dat silinţa să ne simţim foarte bine. Ştiu că e greu pentru el dar e mai uşor pentru noi. De fapt el suferă pentru păcatele noastre".

Blythe Danner redevine eleganta Dina Byrnes. Ea spune: "După ce am făcut prima parte eram recunoscută peste tot şi întrebatăcând vă ieşi următorul film? Şi iată ca l-am făcut, iar cu Barbra şi Dustin pe platou eram care mai de care mai ciudat".

Teri Polo, logodnica lui Greg spune: "A fost o nebunie pe platou. Ca şi cum eram o gaşcă de puşti greu de stăpânit. Dar ne-am amuzat copios. Uneori mă uită Dumnezeu uitându-mă şi nevenindu-mi să cred ce văd. Şi deodată îmi dădeam seamă că-mi vine rândul şi că trebuie să intru la filmare. Dar a fost o binecuvântare şi o onoare să joc în acest film".

Regizorul a fost pe placul tuturor actorilor. Stiller spune: "Jay este genul regizor–savant – toate chestiile trebuie să treacă prin capul său şi apoi urmează drumul prin cameră şi pe ecran. Are capacitatea să facă un film în care să se regăsească oricine. Munceşte foarte mult şi este atât de drăguţ şi îngăduitor încât nu-ţi dai seamă ca greul îl duce de fapt el".


Locaţiile

Meet the Parents a fost filmat în Long Island, dar pentru Meet the Fockers echipa s-a orientat spre Est.

Familia Focker locuieşte lângă Miami. Ventura şi Orange County au fost bătute pas cu pas, apoi Jay Roach a vizitat Los Angeles, Gradina Botanică şi clădirea Queen Anne Cottage construită în 1888. În clădire nu s-a putut filma dar pe afară s-au tras destule duble.

În antiteză cu prima casa, cea a familiei Byrnes, este cea a familiei Focker - personalitatea fiecăruia sare parcă din pereţi şi este foarte originală. În faţa casei era o lagună secată motiv pentru care s-au pompat 4 milioane de litri de apă pentru a o umple. Locaţiile au fost în Sepulveda Dam Bazin, valea San Fernando şi Long Beach. În Pasadena la un mall s-a filmat aventura Dinei şi a lui Roz la cumpărături.
Regia: Jay Roach Cu: Robert De Niro, Ben Stiller, Dustin Hoffman, Barbra Streisand

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus