Apropo TV / martie 2005
Toţi cei care se întreabă, de vreo opt ani încoace, ce naiba s-a întâmplat cu Robert De Niro, să se întrebe în continuare: actorul tocmai a mai bătut un cui în coşciugul unei cariere care pare din ce în ce mai mult un vis îndepărtat. Cei pentru care Bob De Niro e morocănosul ăla simpatic din Analyze This sau Showtime, să meargă degrabă la Meet the Fockers.

Dat fiindcă e coadă, să vedem ce se-ntâmplă... Gaylord Focker (Ben Stiller) i-a cunoscut îndeaproape pe părinţii viitoarei sale neveste (Teri Polo) aşa că ne pregătim să plecăm în Florida, pentru ca nenea şi tanti Byrnes (De Niro şi Blythe Danner) să rezolve titlul filmului. Urmează un amestec mai mult sau mai puţin previzibil care merge de la circumcizii semi-reuşite la Moise sodomizându-l pe Einstein, totul pigmentat de glumiţe obligatoriu vulgare şi o apariţie fugitivă a lui Owen Wilson. Culmea este că, spre deosebire de alte continuări, Meet the Fockers chiar avea motive să existe - chiar şi cei care doar au zâmbit la primul film au vrut să cunoască originile sus-numitului Gaylord. Şi, datorită unui casting inspirat, n-au fost dezamăgiţi... Barbra Streisand, revenită la cinema după 7 ani, la insistenţele producătorilor care au jurat că nu fac filmul fără ea, e cât se poate de zurlie şi nonşalantă pe post de sex-terapeută pentru vârsta a treia, ce mai, o adevărată mother Focker, iar Dustin Hoffman, zâmbăreţ, bronzat şi cu aerul că se amuză realmente, este papa Focker, fost avocat, actualmente relaxat, ultra excitat şi de frişcă pasionat. Ce păcat... că umorul filmului merge de la penibil la ieftin ca braga, ce păcat că regizorul (Jay Roach) rămâne pe pilot automat şi se mulţumeşte să-şi privească actorii luptându-se cu un scenariu de un gust îndoielnic deşi nu lipsit de umor.

Paradoxal, filmul e tras definitiv la fund (sorry!) taman de atuul care trebuia să-l scoată din găleată - greutatea distribuţiei. Pentru că râzi numai şi numai pentru că îi cheamă Hoffman, de Niro şi Streisand, dar din acelaşi motiv ţi se face o jenă de nedescris.

Acum o săptămână, Dustin şi Barbra au încheiat apoteotic festivitatea de decernare a Oscarurilor - extrem de potrivit pentru cuplul-vedetă din filmul a cărui sclipire se opreşte la titlu şi care titlu se potriveşte mănuşă, dacă nu cu festivitatea în sine, atunci măcar cu organizatorii.
Regia: Jay Roach Cu: Robert De Niro, Ben Stiller, Dustin Hoffman, Barbra Streisand

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus