Pasiunile nasc patimi. Subiectele "tari" îmbracă haina rafinamentului artistic. Năravurile fine conturează obsesii, iar voluptatea dă savoare creaţiei.
"Cred, într-adevăr, că artiştii sunt mai predispuşi să «cadă în păcat». Dar şi căderea aceasta are farmecul ei artistic. Până la urmă cu toţii avem pasiuni care ne macină, cu toţii facem excese, suntem orgolioşi şi viciaţi. Însă nu oricine poate să le cultive într-un scop nobil. Nu oricine îşi poate purta cu eleganţă viciul. Nu mulţi dintre noi au darul de a fi «păcătoşi» valoroşi. În faţa acestor pătimaşi autentici mă înclin." (Stela Nadoleanu, Redactor-şef)
Îi descoperiţi pe câţiva dintre aceştia în paginile prezentului Cover Story: Elena Martin, restaurator; Andrei Partoş, realizator radio; Ana Ularu, actriţă; Dragoş Buhagiar, scenograf; Octavian Soviany, scriitor; Dumitru Gorzo, artist; David Sandu, bijutier.
Veţi citi în cele 80 de pagini texte despre restaurări pătimaşe, dependenţa de muzică, năravurile fine care îmbogăţesc personajele şi dau farmec meseriei de actor, despre superstiţiile unui scenograf, rafinamentele livreşti ale perversităţii şi apucăturile din arta românească, despre un bijutier posedat de arta frumosului şi un mic studiu gastronomic dedicat "organelor" din meniu.
Povestim cu Chick Corea şi Gary Burton despre muzică, premii Grammy şi albume cincinale, aruncăm o privire la ultima invenţie a lui Silviu Purcărete, Undeva la Palilula, facem o escală în Parisul din Originea lumii a lui Jorge Edwards şi poposim la terasa Hanul lui Manuc. Asezonăm cu puţin Rokolectiv în Bucureşti şi Shakespeare la Craiova, facem cunoştinţă cu versurile albe semnate de Dan Coman şi gustăm puţin din caşcavela de la Atra Doftana.
Elena Martin este "doctor" pentru casele bolnave. Crede cu tărie că trebuie să zguduim mentalităţile din rădăcină pentru a schimba soarta patrimoniului construit. Andrei Partoş vorbeşte cu fără ocolişuri despre viciile din lumea muzicală românească. Actriţa Ana Ularu îşi doreşte cu voluptate ca tot ce vede, aude, simte şi citeşte să fie întru meseria pe care o trăieşte din plin şi în care creşte zi de zi. Dragoş Buhagiar povesteşte despre dublul său, scenograful, iar scriitorul Octavian Soviany încearcă să afle până unde se pot împinge limitele răului şi câtă plăcere poţi simţi săvârşindu-l. Dumitru Gorzo pune sub semnul întrebării tot ceea ce am fost învăţaţi că înseamnă fiinţa naţională colectivă şi freudian individuală. David Sandu a depăşit stadiul de viciat şi a rămas posedat de idei. Este un brand în materie de bijuterii de autor.
Sumar Vicii şi delicii
(aprilie 2012)
(aprilie 2012)
Be genius
Eveniment: Lansarea oficială a revistei. O seară pe scenă, o schimbare de perspectivă.
Interviu: Jazz la puterea a doua. Chick Corea şi Gary Burton - despre muzică, premii Grammy şi albume cincinale.
Dosar: Invenţia lui Purcărete. Undeva la Palilula, un oraş-spectacol.
Urban report: Hanul lui Manuc. Cum arată prezentul vremurilor trecute.
Festival: Rokolectiv. Concerte, proiecţii şi performance-uri, pentru a şaptea oară la Bucureşti.
Expat corner: Jorge Edwards: "Prefer să continui să scriu". Interviu bilingv cu unul dintre cei mai importanţi scriitori de limbă spaniolă.
Cover Story: Vicii şi delicii. Despre patimă şi voluptatea creaţiei, despre năravuri fine şi subiecte tari.
Invitatul lunii: Dan Coman bătând ca descreieratul din inimă.
BeWhere! to go
Evenimentele lunii: Festivalul Internaţional Shakespeare. Teatrul Marelui Will pe scenele şi ecranele Craiovei.
Oraş: Leacuri pentru vicii urbane. Elena Martin restaurează clădirile şi poveştile lor.
Muzică: Andrei Partoş, un ascultător pasionat. Autoportret Zoltán András.
Muzică clasică: Laurenţiu Darie cu fagotul de la Sidney la Bucureşti.
Film: Ana Ularu şi năravurile fine. Interviu Corneliu Ulici, dublu debut.
Teatru: Dragoş Buhagiar şi dublul său. Câte spectacole, atâtea chipuri ale scenografului.
Carte: Octavian Soviany. Viaţa lui Kostas Venetis: controversă, lirism, sadism într-o carte rafinată.
Artă: Dumitru Gorzo şi apucăturile din arta românească.
BeWhere! the taste is
Restaurante, baruri, cafenele, cluburi: Vicii? Delicii? Mic studiu gastronomic despre "organele" din meniu. Tortuga, o adevărată tavernă modernă. Vânătoru' şi veganu', antiteză între două gusturi. Energiea, un pub & hub experimentalist.
BeWhere! to shop
Shopping: Arhitectura viciului. David Sandu, bijutierul "căzut" în patima esteticului.
Hoteluri: Atra Doftana, un design hotel aflat la numai o oră distanţă de Capitală.
Travel: Bruxelles, oraşul care miroase a vafe.
Revista BeWhere! apare în prima joi a lunii. Se tipăreşte pe hârtie mată, într-un tiraj de 15.000 de exemplare. Se distribuie în Bucureşti şi în ţară prin reţelele InMedio şi Relay, Hiparion, precum şi în librăriile Anthony Frost, Eminescu, Dalles şi grupurile Cărtureşti, Diverta, Humanitas şi Librarium la preţul de 8 lei. Abonamente pe www.bewhere.ro, prin Zirkon Media sau Interpress Sport la preţul de 35 lei / 6 luni; 70 lei / 12 luni.