BeWhere! / iunie 2012
Pe 11 iunie 2012 s-a pus în vânzare, în chioşcurile şi librăriile din toată ţara, ediţia de aprilie a revistei BeWhere! Se găseşte de citit şi pe www.bewhere.ro şi de dezbătut pe www.editori.bewhere.ro. În iunie 2012 dezbatem "Raţiunea criticii", într-o ediţie specială. Vorbim despre recomandări, cronici, subiectivisme, opinii... de pe ambele părţi ale baricadei. Pentru că libertatea de expresie se propagă astăzi din click în click, iar recomandarea tinde să înlocuiască studiul analitic, ne întrebăm cine mai pune actul artistic sub lupă? Şi pentru cine?

Recomandări, cronici, subiectivisme, opinii. Cine analizează actul artistic şi pentru cine? Miza criticii privită de pe ambele părţi ale baricadei.
 
"Dincolo de fler, ca să fii critic nu-ţi trebuie neapărat diplome în domeniu. Dar trebuie să ai la tine toate instrumentele. Îţi trebuie cunoştinţe (destul de serioase) în domeniul despre care scrii. Şi experienţă. Trebuie să cunoşti mecanismul «desfacerii» actului artistic şi să ai capacitatea de a înţelege mesajul autorului, de a-i pricepe şi aprecia intenţia artistică, dincolo de propriile gusturi şi propria grilă de valori. Şi mai trebuie să ştii cine ţi-e publicul." (Stela Nadoleanu, Redactor-şef)

Am purtat discuţii în contradictoriu sau la unison cu:
Dorin Ştefan, arhitect: "Lipsa de sens, reper şi cultură în societate duce la nevoia de critică în orice domeniu, mai ales în ştiinţa organizării spaţiului."
Mihai Dinu, Director Muzical Radio Guerrilla: "La baza unei recomandări de luat în seamă stau backgroundul personal şi feelingul."
Cristi Puiu, regizor: "Spectatorul ideal este criticul ideal, cu mintea şi corpul pregătite pentru evenimentul ce tocmai se petrece în faţa ochilor."
Cătălin Ştefănescu, realizator TV: "Acum, critica (de teatru) arată uşor radicală, mult prea intelectuală sau chiar intelectualizată."
Doina Ruşti, scriitoare: "Astăzi critica literară este aproape sufocată de promovarea literară."
Dan Popescu, curator şi critic de artă: "În job description-ul criticilor se află următorul lucru: dezinserează-te."

Continuăm campania din print cu editori.bewhere.ro, în scopul de a prezenta o echipă de editori care crede în puterea fiecărui articol semnat. Prin intermediul filmelor de prezentare, fiecare editor în parte desface sub ochii cititorului BeWhere! mecanismele unei recomandări pertinente, pentru ca fiecare să o recunoască indiferent unde ar citi-o.

Sumar Raţiunea critică
(iunie 2012)

Be genius
Urban: Street Delivery. În Bucureşti şi Timişoara: interzis pentru maşini, liber la proiecte de stradă.
Festival: BeWhere The Fest Is! OST Fest, Rock The City şi B'Estfest dau startul evenimentelor muzicale de vară.
Expat corner: Mario Cospito. Ambasadorul Italiei la Bucureşti ne sfătuieşte să preţuim tânăra generaţie.
Report: Cannes. Un festival ploios cu filme de aur.
Interviu: Gigi Căciuleanu a impus un nou termen - teatru coregrafic. Luna aceasta pregăteşte un spectacol inspirat din Caragiale.
Prin ţară: La TIFF-ul vesel şi românesc. Patru zile dedicate filmului românesc aduc cele mai recente producţii autohtone la Cluj-Napoca.
Urban Report: Terase. Prin parcuri, pe acoperişuri sau în curţi, am căutat şi găsit soluţii răcoroase pentru vară.
Cover Story: Raţiunea criticii. Recomandări, cronici, subiectivisme, opinii. Cine analizează actul artistic şi pentru cine? Miza criticii privită de pe ambele părţi ale baricadei.
Invitatul lunii: Gojira. Bucureştiul nu crede în lacrimi!
Be Where! to go
Evenimentul lunii: Bucharest Bienale 5. Tactici pentru aici şi acum.
Oraş: Punct şi contrapunct. Cum privesc arhitecţii oraşul şi cum îi priveşte oraşul pe ei? De vorbă cu profesorul Dorin Ştefan.
Muzică: Raţiune şi simţire. Discuţii despre critica muzicală de astăzi cu Mihai Dinu, Directorul Muzical al Radio Guerrilla.
Muzică clasică: Festivalul Celibidache sub deviza "Trăieşte muzica, trăieşte sunetul".
Film: În căutarea spectatorului ideal. Regizorul Cristi Puiu vorbeşte despre relaţia cu oamenii care scriu despre filme, despre rolul criticii de film.
Teatru: Fără judecăţi absolute şi ştampile definitive. Critica de teatru, temă de discuţie pentru Cătălin Ştefănescu.
Carte: Doina Ruşti: "N-aş putea să nu-mi citesc cronicile."
Artă: Dan Popescu: "Critica de artă mi se pare a fi o foaie de turnesol".
Guest: Dan Perjovschi.
 
BeWhere! the taste is
Restaurante, baruri, cafenele, cluburi: De ziua Italiei la câteva dintre restaurantele "vero"; Casa Actorilor, acolo unde le poţi ura gazdelor "break a leg"; Comic Book City Café, un loc pentru pasionaţii de BD şi supereroi.
 
BeWhere! to shop
Hoteluri: Valea Iazurilor: La 24 km de Bucureşti, pe vechiul drum spre mare, un loc bun pentru pescari şi amatori de plajă.
Travel: La malul Balticii, prin Gdańsk, Gdynia şi Sopot.
Health: Magnolia Spa. Exfoliere, masaj şi detoxifiere.
Sport: Equestria. Baza hipică din zona Snagov.
 
Revista BeWhere! apare în prima joi a lunii. Se tipăreşte pe hârtie mată, într-un tiraj de 15.000 de exemplare. Se distribuie în Bucureşti şi în ţară prin reţelele InMedio şi Relay, Hiparion, precum şi în librăriile Anthony Frost, Eminescu, Dalles şi grupurile Cărtureşti, Diverta, Humanitas şi Librarium la preţul de 8 lei. Abonamente pe www.bewhere.ro sau prin Zirkon Media la preţul de 35 lei/6 luni; 70 lei/12 luni.

Bonus: ne găsiţi şi la Bruxelles, în librăria de pe Clos du Parnasse 3E.

 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus