mai 2012
Din 3 mai 2012 s-a pus în vânzare, în chioşcurile şi librăriile din toată ţara, ediţia de mai a revistei BeWhere! Se găseşte de citit şi pe www.bewhere.ro.

Tandem este cuvântul de ordine al lunii mai. Pentru că ideile creatoare se nasc în singurătate. Dar rodesc şi sub semnul dualităţii. Uneori, complementaritatea se dovedeşte a fi înnăscută, indiferent că vorbim sau nu despre legături de sânge.

Într-un tandem "poate că cel mai experimentat are tendinţa să conducă sau poate că cel mai în vârstă are un cuvânt de spus în plus. Dar, ştim cu toţii, artiştii dau dovadă de singularitate, de un individualism puternic. Îşi manifestă cu tărie convingerile artistice. Sunt ceea ce sunt şi în afara vreunui tandem. Cum se împart ideile când scrii o carte la patru mâini, de exmplu? Al cui fir epic este ales? Cum se aşează două minţi creatoare sub aceeaşi cupolă? Se pot anihila vanitatea, orgoliul?" (Stela Nadoleanu, Redactor-şef)

În cele 80 de pagini veţi citi texte despre iubirea pentru tipăriturile vechi, proiectele muzicale de pionierat şi documentarul ca formă de cunoaştere, despre tandemurile regizor-actor sau artist-economist, despre cum se poate scrie un roman la patru mâini şi mai ales despre cum funcţionează Biroul de Cercetări Melodramatice.

Povestim cu Răzvan Ion despre BB5 şi cu Alexandru Tomescu despre sonatele lui Ysaÿe. Străbatem Sibiul în lung şi-n lat, cam cât de la Festivalul de Jazz până la Festivalul de Teatru. Şi apoi Bucureştiul înainte şi-napoi cam de prin anii '70 până astăzi, călăuziţi de observaţiile lui Claude Karnoouh şi mai apoi de proza lui Ioan Es. Pop. Facem un popas în lumea Filmelor Europene la Bucureşti şi ne pregătim sufleteşte pentru TIFF. La final, preţ de o noapte - asta dacă nu ne oprim pe la Noaptea Muzeelor sau Noaptea Albă a Galeriilor - (con)ducem cel mai nou Mercedes Clasa B la Teatrul Naţional din Craiova.

Dana şi Ion Georgescu au creat împreună Moara de hârtie, un proiect de manufactură unic în ţară. Tandemul Iris şi Felicia Filip funcţionează de 16 şi reprezintă un pionierat privind proiectele muzicale de anvergură, în timp ce Ana Vlad şi Adi Voicu folosesc cinemaul ca mijloc de cunoaştere şi ca formă de a povesti mai departe ce observă şi-i emoţionează. În timp ce pe scenă, un actor bun este o provocare pentru regizor. Şi invers. Exact ca în cazul lui Felix Alexa şi al lui Marius Manole. Fraţii Florian sunt autorii de mare succes ai aceluiaşi roman, iar Wagner Arte Frumoase şi Poveşti este un exemplu frumos despre cum antreprenoriatul se îmbină armonios cu arta într-o poveste de familie.

Sumar Tandem
(mai 2012)

Be genius
Eveniment: Noaptea Muzeelor. Peste 100 de instituţii culturale din ţară rămân deschise până dimineaţa.
Interviu: Răzvan Ion, co-directorul BB5, face un preview al Bienalei.
Interviu: Alexandru Tomescu duce sonatele lui Ysaÿe în turneul Stradivarius.
Oraşul lunii: Sibiu, de la jazz la teatru. Un mix cultural şi sonor la început de lună, teatru internaţional, pe scenă şi în stradă.
Expat corner: Claude Karnoouh. Bucureştiul din '70 şi cel de astăzi, prin ochii unui antropolog.
Cover Story: Tandem. Ideile creatoare se nasc în singurătate. Dar rodesc şi sub semnul dualităţii.
City BD: Tandemuri manageriale. Tipic româneşti.
Invitatul lunii: Ioan Es. Pop. Bucureştii unui străin.
 
BeWhere! to go
Evenimentul lunii: Festivalul Filmului European. A XVI-a ediţie se desfăşoară în cinci oraşe din ţară.
Oraş: Manufactură la patru mâini. Dana şi Ion Georgescu au creat singurul atelier-muzeu de manufactură din ţară. Prin ţară. Casa memorială Gellu Naum. Muzică: Iris şi Felicia Filip. Un parteneriat bazat pe energii pozitive. Artişti în vizor: Trei parale.
Muzică clasică: Horia Mihail şi "Pianul călător" pe urmele lui Liszt.
Film: Ana Vlad şi Adi Voicu. Documentarul ca formă de cunoaştere. Cronici: Intouchables, Le Havre. Festival: TIFF 2012, Filmul japonez.
Teatru: Felix Alexa şi Marius Manole. O poveste în opt spectacole. Cronici: Insula, C.F.R. - Cometa, copilul şi căţelul. Portret: Corina Grămoşteanu.
Dans: Más Que Tango. Răzvan Mazilu şi Narcotango, un spectacol à la Broadway.
Carte: Filip şi Matei Florian. Autoficţiune la dublu. Târg: Bookfest 2012.
Artă: Occupy Affect! Irina Gheorghe şi Alina Popa - Biroul de Cercetări Melodramatice. Noaptea Albă a Galeriilor. Peste 30 de spaţii vor găzdui arta contemporană autohtonă.
 
BeWhere! the taste is
Restaurante, baruri, cafenele, cluburi: Hanu' Berarilor. Un restaurant ce dă măreţie prezentului. Wine Corner. Bruno Wine and Coffee Shop. Sports Bar. Stadio, Golazo şi Derby. Etnic. Casa Montefiore.
 
BeWhere! to shop
Shopping: Aceeaşi artă din două unghiuri. Wagner Arte Frumoase şi Poveşti. Green Corner. Mon Chic Jardin.
Health: B.Energy Body & Mind Fitness. Motivaţie, nutriţie, fitness şi estetică.
Auto: Test Drive Cultural. Am (con)dus cel mai nou Mercedes Clasa B la teatru.
Hoteluri: Villa Bario. Un boutique residence art deco.
Travel: Cinque Terre. Bătălia muntelui cu marea.

Revista BeWhere! apare în prima joi a lunii. Se tipăreşte pe hârtie mată, într-un tiraj de 15.000 de exemplare. Se distribuie în Bucureşti şi în ţară prin reţelele InMedio şi Relay, Hiparion, precum şi în librăriile Anthony Frost, Eminescu, Dalles şi grupurile Cărtureşti, Diverta, Humanitas şi Librarium la preţul de 8 lei. Abonamente pe www.bewhere.ro sau prin Zirkon Media la preţul de 35 lei/6 luni; 70 lei/12 luni.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus