Transilvania Film are onoarea să anunţe premiera în cinematografe a mult aşteptatului film Undeva la Palilula, în regia lui Silviu Purcărete. Pelicula reprezintă debutul cinematografic al cunoscutului regizor de teatru, fiind un proiect grandios care reuneşte importante nume din lumea teatrului şi filmului românesc. Decorurile sunt semnate de Helmut Stürmer şi Dragoş Buhagiar, costumele de Lia Manţoc, iar muzica de Vasile Şirli. Directorul de imagine al filmului este Adrian Silişteanu, colaborator constant al regizorului Adrian Sitaru. Filmul este produs de Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu fiind producător executiv.
Palilula este un orăşel pierdut undeva pe harta ţării. Acolo, nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu adevărat. În spital, bolnavii sunt perfect sănătoşi, iar una dintre distracţiile lor preferate este să asiste la disecţiile de la morgă. Restul populaţiei e imbecilă şi fermecătoare, izolată pentru eternitate în beţie, petreceri şi orgii. Schimbările de regimuri politice, morţile, incendiile şi inundaţiile, nici una dintre aceste modificari majore, zguduitoare, ale lumii exterioare nu îi perturbă. Alternativ agitaţi şi puturoşi, fericiţi şi melancolici, sunt mereu acolo, împreună, în centrul lumii, pe terasă cu oleandri, la spital şi la hotelul Boema.
Undeva la Palilula spune povestea lui Serafim, un tânăr doctor, care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula, un orăşel pierdut undeva pe harta ţării, urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelică. Serafim se adaptează treptat lumii din oraş şi ajunge, într-un final, fără voia sa, să-i aparţină.
Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar din Cluj, Áron Dimény, cunoscut publicului cinefil din Europolis, regia Cornel Ghorghiţă unde a avut rolul principal, sau filmele maghiare Fateless, regia Lajos Koltai (ecranizarea romanului omonim de Imre Kertesz) şi Mansfeld.
Din distribuţia filmului fac parte actori români de renume precum George Mihăiţă, Constantin Chiriac, Răzvan Vasilescu, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii. Horaţiu Mălăele, Marius Manole întregesc o distribuţie care numără peste 50 de actori, în majoritate provenind de la teatrele cu care Silviu Purcărete a colaborat în ultimii ani: Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Teatrul Naţional Marin Sorecu Craiova, Teatrul Maghiar de Stat Cluj şi Teatrul Naţional Vasile Alecsandri Iaşi.
Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din Romania şi Europa. Are o experienţă de peste 30 de ani şi a realizat spectacole memorabile în special la Teatrul Naţional din Craiova şi la cel din Sibiu. Este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, deţinător al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală în 1995 şi Premiul pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991). Spectacolul Faust realizat la Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu a fost unul din capetele de afiş ale Festivalului de la Edinburgh 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume.
Începând din 2 aprilie 2012, puteţi face cunoştinţă cu locuitorii din Palilula prin intermediul site-ului www.undevalapalilula.ro. În fiecare zi, până pe 20 aprilie 2012, când filmul va avea premiera pe marele ecran, vă invităm să descoperim împreună care sunt personajele în jurul cărora a fost construită povestea filmului Undeva la Palilula.
Accesând site-ul, veţi afla că Palilula reprezintă o lume aparte şi veţi înţelege mai bine cum a fost conceput acest loc în care derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare.
Filmul va putea fi vizionat în cinematografe cât şi în unele din cele mai importante teatre din ţară.
Undeva la Palilula este o producţie Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul a fost apreciat la nivel internaţional, câştigând în 2005 premiul "Balkan Fund" al Festivalului de Film de la Salonic. În România, filmul este distribuit de Transilvania Film.
Citiţi scenariul filmului Undeva la Palilula, un volum publicat de Editura LiterNet.