Libertatea / februarie 2005
Deschiderea celei de-a 55-a ediţii a Festivalului de film de la Berlin a fost o bilă neagră. Sau chiar două: filmul ales se numeşte Man to Man şi este despre 2 pigmei africani aduşi în Europa la jumătatea secolului XIX. Regizat de francezul Regis Wargnier (Indochina), filmul îi are în rolurile principale pe Joseph Fiennes şi Kristin Scott Thomas, dar conferinţa de presă s-a concentrat mai mult pe cele două "pete de culoare" ale filmului - actorii-pigmei Lomama Boseki şi Cecile Bayiha, aflaţi la primul lor rol.

"A fost greu, a fost uşor?" au fost întrebaţi aceştia. "Mult mai uşor decît să munceşti pe cîmp", a recunoscut Cecile.
"Cum vă simţiţi gîndindu-vă ca Eva (prima femeie) ar fi putut fi neagră?" a fost cea mai simpatica întrebare adresată micuţei negrese de către o ziarist rusoaică - moment în care microfoanele s-au blocat... Totuşi, conferinţa a fost mult mai reuşită decît filmul, care a primit mai mult de două bile negre de la majoritatea criticilor prezenţi.

Cu o astfel de peltea în deschidere şi cu un juriu (condus de regizorul Roland "The day after tomorrow" Emmerich) în care singura vedeta este designerul Nino Cerutti, a 55-a ediţie a Berlinalei a debutat hotărît cu stîngul.

Să vedem ce mai urmează.

(Deplasare sponsorizata de PricewaterhouseCoopers)

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus