martie 2003
8 Mile
EMINEM (Jimmy Smith, Jr.) debutează în lumea filmului prin 8 Mile. Eminem a obţinut de nenumărate ori discul de platină şi se poate spune că nu mai are nevoie de nici o prezentare. Versurile sale foarte controversate au generat discuţii aprinse încă de la primul său album, The Slim Shady LP, care s-a vândut în peste 7 milioane de copii în întreaga lume şi a fost distins cu premiul Grammy pentru cel mai bun album rap în anul 2000. În acelaşi an a mai câştigat premiul Grammy pentru cea mai bună prestaţie rap, precum şi două premii MTV Music Awards şi două premii Billboard Music Video Awards.

Următorul său album, The Marshall Mathers LP, a primit premiul Grammy pentru cel mai bun album rap în 2001 iar Eminem a câştigat din nou premiul Grammy pentru cea mai bună prestaţie rap. Cel mai recent album al sau, The Eminem Show este cel mai vândut album din anul 2002. Originar din Detroit, Michigan, Eminem şi-a început cariera muzicală acolo, devenind cunoscut datorită spectacolelor din celebrele arene hip-hop ale oraşului.

KIM BASINGER (Stephanie) colaborează din nou cu regizorul Curtis Hanson după L.A. Confidential, film ce le-a adus amândurora premii Oscar. Prestaţia de excepţie a lui Kim Basinger i-a mai adus Globul de Aur pentru cel mai bun rol secundar feminin, premiul Screen Actors Guild şi o nominalizare la premiile Academiei Britanice de Film şi Televiziune (BAFTA). Următorul ei film este People I Know, unde va juca alături de Al Pacino şi Tea Leoni.

De la debutul în cinematografie, o dată cu The Natural (Născut învingător), în regia lui Barry Levinson, unde a jucat alături de Robert Redford, Kim Basinger a deţinut roluri în peste 20 de filme. Câteva din acestea ar fi Bless The Child, I Dreamed of Africa, Batman, 9 ½ Weeks, No Mercy (Fără milă), Fool For Love (Nebuni din dragoste), Final Analysis (Analiză finala), The Marrying Man, The Getaway (Dă lovitura şi fugi), Cool World şi The Real McCoy (Adevărata McCoy).

MEKHI PHIFER (Future) a jucat recent alături de Josh Hartnett şi Julia Stiles în O şi alături de Gary Sinise în Impostor. A mai apărut şi în drama Paid in Full. Pe lângă apariţiile constante în filme, Phifer şi-a îmbogăţit cariera din televiziune cu un rol în serialul E.R. (Spitalul de urgenţă), serial distins cu premiul Emmy. Născut şi crescut la New York, Phifer a debutat în filmul Clockers (Micii traficanţi de droguri), în regia lui Spike Lee, film în care au mai jucat Harvey Keitel, John Turturro şi Delroy Lindo. Următorul film în care a jucat a fost High School High. Au urmat roluri în filme ca I Still Know What You Did Last Summer (N-am uitat ce-ai făcut astă-vară), Soul Food, Hell's Kitchen, Tears of a Clown şi An Invited Guest.

BRITTANY MURPHY (Alex) a jucat recent în Riding in Cars With Boys, alături de Drew Barrymore, Don't Say a Word, alături de Michael Douglas şi în Sidewalks of New York. Două filme cunoscute ce au avut-o în distribuţie pe Brittany Murphy sunt Girl Interrupted, cu Wynona Rider şi Angelina Jolie şi Trixie, cu Emily Watson. S-a remarcat pentru prima dată prin rolul din Clueless. Au urmat apoi apariţii în filme ca Summer Catch, Drop Dead Gorgeous şi Cherry Falls.

ECHIPA DE PRODUCŢIE

CURTIS HANSON (regizor/producător) a fost producător, co-scenarist şi regizor pentru L.A. Confidential, film ce a primit nouă nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu adaptat. Un film recent ce l-a avut pe Hanson ca producător şi regizor este Wonder Boys, cu Michael Douglas, Tobey Maguire şi Frances McDormand, de mai multe ori nominalizat la Oscar şi câştigător la categoria cel mai bun cântec. Dintre filmele regizate de Hanson mai amintim titlurile: The River Wild, The Hand That Rocks The Cradle, Bad Influence şi The Bedroom Window, film pentru care a realizat şi scenariul. A mai scris scenariile pentru filme precum White Dog, Never Cry Wolf şi The Silent Partner.

BRIAN GRAZER (producător) realizează filme şi programe de televiziune de peste 20 de ani. Atât ca scenarist cât şi ca producător, a fost nominalizat de trei ori pentru Oscar iar în 2002 a câştigat Oscarul cu A Beautiful Mind. În afara Oscar-ului pentru cel mai bun film, A Beautiful Mind a mai câştigat la alte trei categorii, precum şi patru Globuri de Aur, inclusiv pentru cel mai bun film, categoria dramă.

De-a lungul anilor, filmele şi programele TV produse de Grazer au adunat 39 de nominalizări la Oscar şi 17 nominalizări la premiile Emmy. În afară de A Beautiful Mind, Grazer a mai fost producător pentru Apollo 13, film nominalizat la Oscar în 1995 iar în cazul filmului Splash, a fost atât producător cît şi scenarist, fiind nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu, în 1986. Alte filme produse de Grazer sunt The Grinch, Nutty Professor (Profesorul trăsnit) şi Liar Liar.

JIMMY IOVINE (producător) este preşedinte al Interscope Geffen A&M Records, o divizie a Universal Music Group. Iovine a pus bazele Interscope Records în 1990, companie ce a înregistrat succese uriaşe în vânzări, cu artişti ca No Doubt, Dr. Dre, Eminem, Limp Bizkit, Enrique Iglesias sau 2Pac. În 1999, Universal a achiziţionat Polygram, luând naştere Interscope Geffen A&M Records, printre artiştii săi numărându-se şi Sting, U2, Beck şi Sheryl Crow. În tinereţe Iovine a colaborat ca inginer şi producător pentru nume mari ale muzicii precum John Lennon, Bruce Springsteen, U2, Dire Straits, Eurythmics, Stevie Wonder, Tom Petty & The Heartbreakers, The Pretenders şi Bob Seger.

SCOTT SILVER (scenarist) a realizat scenariul şi regia pentru drama Johns, cu David Arquette şi pentru filmul de acţiune The Mod Squad, cu Claire Danes.


Regia: Curtis Hanson Cu: Eminem, Kim Basinger, Brittany Murphy

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus