martie 2003
8 Mile
Distribuţia :
Jimmy Smith, jr..........................Eminem
Stephanie.............................Kim Basinger
Future...............................Mekhi Phifer
Alex....................................Brittany Murphy

Fişa tehnică:

Producători executivi...........Carol Fenelon, James Whitaker
Producător.........................Brian Grazer
Scenariul............................Scott Silver
Regia.................................Curtis Hanson

SINOPSIS :

Oriunde am trăi, indiferent cine suntem, toţi suntem mărginiţi de graniţe ... unele reale, altele imaginare. Mulţi acceptă să trăiască între aceste graniţe. Alţii sunt forţaţi să o facă. Dar unii simt nevoia să evadeze, chiar dacă ceea ce se află dincolo este şi înfricoşător şi necunoscut. 8 Mile redă povestea acestor limite care ne definesc vieţile, precum şi povestea unui tânăr care luptă pentru a găsi tăria şi curajul pentru a le depăşi.

Universal Pictures şi Imagine Entertainment prezintă 8 Mile, film ce-i are ca producători pe Curtis Hanson (regizorul filmelor L.A. Confidential şi Wonder Boys) şi Brian Grazer (A Beautiful Mind, Apollo 13). Din distribuţie fac parte Eminem, Kim Basinger, Mekhi Phifer şi Brittany Murphy. Scott Silver este autorul scenariului, iar regizor este acelaşi Curtis Hanson.

Detroit, anul 1995. Oraşul motoarelor. Marele D. Oraşul crimei. Un imperiu decăzut. Cartierele bogate de altădată au cunoscut declinul iar oportunităţile şi optimismul din trecutul acestui oraş s-au evaporat. Promisiunile strălucitoare cu care venea industria s-au prăbuşit într-un oraş multirasial, în urma unei revolte fără precedent în istoria americană. Strada "8 Mile", perimetrul oraşului, a devenit o linie de demarcaţie între urban şi suburban, între albi şi negri.

În dedesubturile acestui oraş se găseşte o istorie îndelungată a creaţiilor "sub presiune", materializate în principal în muzică. De la ritmul Motown care a dominat muzica autohtonă a anilor '60, la vocea inconfundabilă a Arethei Franklin şi continuând cu "Detroit sound" reprezentat de rockeri ca Mitch Ryder, MC5 sau Bob Seger, muzica acestui oraş şi-a avut întotdeauna izvoarele în sufletele oamenilor de rând, fiind o expresie autentică a realităţilor vieţii. Hip hop-ul din Detroit nu face excepţie.

Supravieţuirea este cuvântul cheie în adâncimile Detroit-ului, iar pentru mulţi hip hop-ul este expresia emoţiilor vieţii. Ca formă de artă, muzica rap este spontană, profundă, nuanţată, are un ritm alert, ordinea cuvintelor îi conferă originalitate. Este nevoie de calităţi în mânuirea vocabularului, de observaţie atentă a vieţii. Pentru oameni ca Jimmy Smith, Jr. (Eminem), hip hop-ul este singurul lucru care îi desparte de vid.

În absenţa unor părinţi grijulii, Jimmy şi prietenii săi – Future, Sol, DJ Iz şi Cheddar Bob – şi-au creat propria familie. Jimmy şi formaţia sa (Three One Third) trăiesc cu speranţa de a da în curând lovitura cu ritmul hip hop, în timp ce se luptă pentru a supravieţui. Noaptea, ei îşi văd visurile aproape de realitate în cluburile hip hop din Detroit, unde cei mai buni rapperi ai oraşului se întrec în rime dintre cele mai dure, încercând astfel să obţină respectul celorlalţi. Pentru Three One World, versurile sunt considerate nişte arme, cuvintele lor trebuie să rănească. Victoria le aparţine celor spontani.

Lumea cluburilor hip hop din Detroit îi este familiară lui Eminem, starul din 8 Mile: "Îmi aduc aminte că atunci când pierdeam o bătălie, simţeam cum toată lumea se prăbuşea. Mulţi oameni ar spune, 'Care-i problema? Treci peste asta! Ai pierdut, nu-i nimic, mai încerci o dată.' Dar pentru mine toată viaţa părea sfârşită. Este de fapt o competiţie, ca şi sportul, numai că este întreaga viaţă a cuiva. Pare stupid pentru multă lume, dar nu şi pentru noi. Este întreaga noastră lume."

În 8 Mile, Jimmy are tot ce-i trebuie unui învingător. Trebuie să-şi găsească vocea potrivită şi să-şi concentreze toată furia în muzica sa. "Personajul meu, Jimmy este foarte irascibil, aşa cum eram şi eu odată şi cred că mai sunt aşa din când în când." Când Jimmy îşi găseşte vocea, începe să meargă pe noi drumuri, care îl vor face să depăşească graniţele în care nu mai poate trăi.

Fascinat de lumea hip-hop-ului, producătorul Brian Grazer a fost conştient de potenţialul dramatic al acestui univers, gândindu-se la un film care să redea dramatismul într-un mod cât mai veridic. Grazer şi-a dat seama că pentru un asemenea film este nevoie de un rapper potrivit. Controversatul Eminem a fost ales pentru acest film exact la momentul oportun: atunci când acesta căuta proiectul potrivit pentru a debuta pe ecrane.

Pentru regizorul Curtis Hanson, 8 Mile a reprezentat o nouă ocazie de a explora o parte a culturii americane şi de a reda lupta oamenilor pentru a reuşi în viaţă. Hanson a avut numai vorbe de laudă pentru debutul lui Eminem: "Marshall mi-a oferit tot ce-mi puteam dori de la un actor – talent enorm, seriozitate şi dedicare totală pentru povestea pe care am încercat să o spunem. A dat dovadă de mult respect şi disciplină de sine. Indiferent de dificultăţile pe care le-am întâmpinat, el a fost totdeauna decis să descopere adevărul."

În căutarea persoanei potrivite care să o întruchipeze pe Stephanie, mama lui Jimmy, Hanson s-a oprit asupra cunoscutei actriţe Kim Basinger, cu care a avut o colaborare de succes în L.A. Confidential. Ea a acceptat imediat propunerea. "Pentru mine a fost un adevărat cadou această a doua colaborare cu Curtis Hanson. Nu cred că există cineva mai talentat şi mai de încredere decât Curtis Hanson. Este cea mai sinceră colaborare pe care am avut-o. Noi, actorii, căutăm întotdeauna pe cineva care să ne susţină şi să ne dea siguranţa că ceea ce facem, facem cum trebuie. Curtis este o astfel de persoană."

Să faci un film la Detroit nu e uşor. Să faci un film la Detroit în miezul iernii este o adevărată provocare. Cu toate acestea, artiştii din 8 Mile s-au acomodat repede cu oraşul. "Este o revelaţie să ajungi să cunoşti Detroit-ul," a spus Hanson. "Peste tot există urmele oraşului de altă dată – oraşul care a promis un viitor luminos pentru atâţia oameni şi care acum pare că nu mai promite nimic. A fost locul ideal pentru povestea noastră, atât vizual cît şi tematic.

Regia: Curtis Hanson Cu: Eminem, Kim Basinger, Brittany Murphy

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus