mai 2012
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2012
Prezentat în premieră mondială în Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2010, selecţionat în cadrul celor mai importante festivaluri de gen ale lumii şi laureat în 2011 cu premiul Oscar pentru Cel mai bun documentar de lungmetraj, Inside Job: Adevărul despre criză, în regia lui Charles Ferguson, va fi proiectat în închiderea primei ediţii Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic.

Narat de Matt Damon, Inside Job: Adevărul despre criză oferă o analiză extrem de clară a crizei financiare globale din 2008, care a provocat pierderi de peste 20 de trilioane de dolari, a aruncat în şomaj şi a lăsat fără case milioane de oameni, şi a dus lumea în pragul colapsului financiar global. Graţie unei documentări exhaustive şi a nenumărate interviuri cu importanţi specialişti financiari, politicieni, jurnalişti şi profesori, filmul analizează apariţia unei industrii ilicite care a corupt politica, legislaţia şi mediul academic.

Originar din San Francisco, Charles Ferguson şi-a dat doctoratul în Ştiinţe politice la MIT în 1989. Între 1992 şi 1994, Ferguson a fost consultantul unora dintre cele mai importante firme americane de tehnologie precum Apple Inc., Xerox sau Motorola. În 1994, Ferguson a fondat Vermeer Technologies, una dintre primele companii axate pe producerea de software pentru internet şi a creat primul instrument pentru dezvoltarea siturilor web, FrontPage. În 1996, Ferguson a vândut compania concernului Microsoft, care a integrat FrontPage în pachetul Microsoft Office. Tot în 2006, cinefil împătimit fiind şi aflând că nu există niciun documentar care să analizeze politica dusă de Statele Unite în Irak, Ferguson a fondat compania de producţie Representational Pictures, cu ajutorul căreia a realizat două documentare, No End in Sight (nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun documentar de lungmetraj) şi Inside Job.

Vă reamintim că prima ediţie Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic va avea loc în Bucureşti, în perioada 15-21 iunie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Festival organizat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC), Universităţii Naţionale de Arte (UNArte), Universităţii Bucureşti, Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi York University Toronto, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Parteneri media: TVR, Cinemagia, 24 Fun, Radio Guerilla, Kamikaze, Port.ro, Liternet, CinemaRx, Cinefan, Filmreporter, MyMagicStar, Romania Pozitiva, Urban Things, Cultcubeu.

Descarcă programul Cinepolitica, 2012 aici..