Pe 19 iunie 2012, de la ora 18:00, la Cinema Studio, programul competitiv al festivalului va continua cu La sfârşitul zilei / Am Ende des Tages, în regia austriacului Peter Payer, un film de ficţiune ce spune povestea unui politician de viitor care şi-a cucerit electoratul graţie onestităţii sale şi care decide să se detaşeze niţel de campania electorală plecând cu soţia sa într-un weekend romantic. Pe drum, cei doi sunt acostaţi de un vechi prieten al politicianului, care pare să ştie anumite lucruri din trecut, lucruri pe care acesta din urmă ar prefera să nu şi le amintească.
Apoi, de la ora 20:00, se va difuza filmul La revedere / Bé omi d é didar de Mohammad Rasoulof, povestea Nourei, o căreia, pe măsură ce tentativele de părăsire a ţării îi sunt dejucate, guvernul îi revocă licenţa de exercitare a profesiei. Apelând la sentimente de teamă şi disperare, Rasoulof (el însuşi impiedicat în mod oficial de la a mai face filme) construieşte o metaforă potrivită pentru presiunile resimţite de mulţi dintre locuitorii Iranului de azi.
În paralel cu filmele din competiţie, la Cinema Elvira Popescu, de la ora 20:00, în cadrul Programului special Filmul politic argentinian, iubitorii de film clasic vor avea ocazia să vadă, pentru prima dată pe marele ecran, Istoria oficială / La historia oficial, al argentinianului Luis Puenzo. Laureat cu Oscar şi Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin şi dublu-premiat la Festivalul de la Cannes (interpretare feminină - Norma Aleandro şi Premiul Juriului Ecumenic), filmul spune povestea unei profesoare de istorie care, după căderea regimului militar ce a condus Argentina între 1976 şi 1983, pleacă în căutarea mamei naturale a fiicei sale adoptive.
La historia oficial este un film ce nu se teme de o eventuală polemică, combinând thrillerul cu tragedia pentru a pune câteva întrebări pe cât de dificile, pe atât de necesare.
Descarcă programul Cinepolitica, 2012 aici..