mai 2012
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2012
Prima ediţie Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din România, va fi precedată de o avanpremieră de patru zile (11-14 iunie 2012) la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MŢR). În cadrul acestei Avanpremiere la Cinepolitica, cinefilii bucureşteni se vor delecta cu patru programe speciale, axate pe câteva teme de larg interes sau personalităţi ale politicii mondiale şi ale cinematografului politic.

 

Cel de-al patrulea dintre aceste programe speciale (după In memoriam Václav Havel, Poliţia politică şi Omul politic) îi este dedicat unuia dintre cei mai importanţi autori de thrillere politice din perioada 1960-1980, Costa-Gavras. Programat pentru data de 11 iunie, programul Costa-Gavras va începe de la ora 19:00 în Studioul Horia Bernea, unde se va difuza Z (1969), film laureat în acelaşi an cu Premiul Juriului şi premiul de interpretare la Cannes, cu Oscarul de montaj şi de film străin în 1970 şi cu premiul Anthony Asquith pentru muzică de film la BAFTA 1970.


Ecranizare a romanului omonim scris de Vassilis Vassilikos în 1966 (inspirat, la rându-i, de asasinarea democratului Grigoris Lambrakis în 1963) şi avându-i în distribuţie pe Jean-Louis Trintignant, Yves Montand, Irene Papas şi Jacques Perrin, Z reprezintă o crucială operă de ficţiune despre represiunea politică în secolul XX.
 
Odată cu lăsarea întunericului, de la ora 21:30, la MŢR va avea loc proiecţia în aer liber a filmului Stare de asediu (1972), un film ce explorează consecinţele adeseori brutale ale luptei dintre cei aflaţi la conducerea Uruguay-ului şi gherila stângistă Tupamaro, totul pe fundalul unui interogatoriu la care este supus un reprezentant al Agenţiei Americane pentru Dezvoltare Internaţională (un grup folosit drept paravan pentru antrenamentul forţelor de ordine străine în metode de contrainsurgenţă) de către membrii gherilei urbane.


Film nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin şi la BAFTA pentru Cea mai bună muzică de film, Stare de asediu reprezintă o vizionare obligatorie pentru toţi cei pasionaţi de filmul politic.  Posesor al unei filmografii impresionante din care mai fac parte titluri precum Missing (1982), Hanna K. (1983), Amen (2002) sau Couperet (2005), Costa-Gavras a studiat la Sorbona şi la IDHEC, şcoala naţională de film a Franţei. După ce a absolvit în 1958, Costa-Gavras i-a avut drept mentori pe Rene Clement, Rene Clair şi Jacques Demy. În 1982, Costa-Gavras a acceptat conducerea Cinematecii Franceze. De-a lungul mandatului său, Costa-Gavras s-a dovedit a fi un avocat neobosit al prezervării filmelor şi al libertăţii artistice, ducând mai departe faima internaţională a instituţiei.

 

Vă reamintim că prima ediţie Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic va avea loc în Bucureşti, în perioada 15-21 iunie 2012, la Cinema Studio şi la Cinema Elvira Popescu.

Festival organizat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC), Universităţii Naţionale de Arte (UNArte), Universităţii Bucureşti, Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi York University Toronto, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri media: TVR, Cinemagia, 24 Fun, Radio Guerilla, RTV.NET, Kamikaze, Port.ro, Liternet, CinemaRx, Cinefan, Filmreporter, MyMagicStar, Romania Pozitiva, Urban Things, Cultcubeu.

Descarcă programul Cinepolitica, 2012 aici..

1 comentariu

  • cinepolitica
    johnlecaree, 17.05.2012, 22:32

    Din cite tin minte, prima editie cinepolitica s-a tinut la Iasi prin 2008.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus