Astfel, festivalul va debuta în această seară, la Cinema Studio, începând cu ora 19:30, cu o premieră românească difuzată în proiecţie unică - The Lady, cel mai recent film regizat de Luc Besson. The Lady spune, în paralel, povestea mişcării pro-democraţie din Myanmar şi povestea de dragoste dintre Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) şi soţul ei, Michael Aris (David Thewlis), dragoste care a supravieţuit, în pofida distanţei mari, a separărilor de lungă durată şi a regimului periculos de ostil: în timpul alegerilor generale din Burma, în anul de graţie 1990, Suu Kyi era secretarul general al Ligii Naţionale pentru Democraţie, partid care a obţinut 59% din voturi şi, prin extensie, 81% din locurile în parlament - în ciuda victoriei, Suu Kyi a fost reţinută sub arest la domiciliu, situaţie în care a rămas vreme de aproape 21 de ani, fiind eliberată de abia în 2010. Înainte de începerea proiecţiei, va lua cuvântul PhDr. Jiří Šitler - Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Cehe în România, care va povesti câte ceva despre experienţa sa în Burma şi despre întâlnirea cu Suu Kyi.
Mâine, începând cu ora, 16:00, tot la Cinema Studio, se vor difuza primele trei filme din competiţia Cinepolitica. Coproducţie franco-belgiană regizată de Pierre Schoeller şi laureată cu premiul FIPRESCI în cadrul secţiunii Un certain regard - Cannes 2011, L'exercice de l'etat relatează odiseea ministrului francez a Transporturilor, Bertrand Saint-Jean, pus să rezolve efectele unui banal accident de autobuz petrecut în miez de noapte...
De la ora 18:00, cinefilii bucureşteni au ocazia să vadă Tot ceea ce sclipeşte / All that Glitters, al cehului Tomaš Kudrna, un film care arată amprenta unică pusă de trecutul comunist asupra muncitorilor care lucrează pentru compania canadiană Cameco, proprietară a minei din Kumtodin, Republica Kîrgîză, şi asupra felului în care aceştia se adaptează sistemului capitalist.
În fine, de la ora 20:00, se va difuza un film lansat în premieră mondială în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2011, unde a câştigat Premiul Alfred Bauer şi Premiul Sindicatului cinematografelor germane de artă - Wer wenn nicht wir / Cine, dacă nu noi? de Andres Veiel, spune o poveste din Germania de Vest, de la începutul anilor \'60: Bernward Vesper studiază la Tübingen şi participă la seminarul de retorică al lui Walter Jens. Bernward vrea să devină scriitor şi-şi petrece nopţile la maşina de scris. În acelaşi timp, ţine cu tot dinadinsul să-şi apere tatăl, poetul Will Vesper, admirat pe vremuri de nazişti pentru modul în care a promovat ideologia "Sângele şi pământul". Într-o zi, Bernward o cunoaşte pe Gudrun Ensslin şi între cei doi se înfiripă o relaţie extremă excesivă şi totală, o poveste de dragoste ce transcende suferinţa, familia şi politica...
Singura noastră politică este cea a cinematografului! Vă aşteptăm la film!
Festival organizat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC), Universităţii Naţionale de Arte (UNArte), Universităţii Bucureşti, Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Uniunii Cineaştilor din România.
Parteneri media: TVR, Cinemagia, 24 Fun, Radio Guerilla, Evenimentul Zilei, RTV-Net, Kamikaze, Port.ro, Liternet, CinemaRx, Cinefan, Filmreporter, MyMagicStar, Romania Pozitiva, Urban Things, Cultcubeu.
Descarcă programul Cinepolitica, 2012 aici..