februarie 2005
Aviator
Distribuţie: Leonardo diCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, Adam Scott, Alec Baldwin
Regizor: Martin Scorsese
Scenarist:John Logan
Imagine: Robert Richardson

"Sunt un perfecţionist din fire şi mi-e greu să accept un lucru făcut de mântuială. Dacă am făcut vreo greşeală, aceasta s-a datorat muncii asidue şi faptului că am făcut prea multe de unul singur." - Howard Hughes


Una dintre cele mai impunătoare figuri ale secolului 20, Howard Hughes a fost un inovator remarcabil, un industriaş cu simţul realităţii, un producător de filme plin de farmec, întruchiparea americanului care ştie să-şi asume riscuri dar, mai presus de orice, el s-a considerat un aviator. Prin The Aviator, regizorul Martin Scorsese a ţesut firul poveştii în jurul celei mai prolifice etape din viaţa lui Hughes: perioada cuprinsă între jumătatea anilor '20 şi până în anii '40 când cutezanţa şi pasiunea pentru zbor a lui Hughes i-au canalizat eforturile atât către aviaţie, cât şi către film, începându-şi pionieratul. O vreme a marilor inovaţii, a poveştilor de dragoste tumultuoase şi a luptelor sălbatice; acesta a fost şi momentul când înălţătoarele ambiţii ale lui Hughes au cunoscut preţul care trebuie plătit pentru faimă, succes şi propria obsesie pentru perfecţionism.

Pentru a realiza acest film, despre omul fascinat de tehnologie şi mânat de aspiraţii spre viitor, Martin Scorsese s-a folosit de inovaţii cinematografice care i-au permis să recompună realitatea lumii lui Hughes. Îmbinând tehnologia digitală cu tehnicile clasice pentru lumini, costume, design şi folosind miniaturi din anii '20, '30 şi '40 , Scorsese şi echipa s-au străduit să facă ca filmul The Aviator să prezinte publicului felul cum ar fi arătat pelicula' trasă în bandă Tehnicolor cu 2 şi 3 fâşii, în culmea gloriei pe vremea lui Hughes. Drept rezultat, gustul estetic modern al lui Scorsese a adus la lumină trecutul acestui american, făcându-l să pară viu.

Leonardo di Caprio îl interpretează pe Howard Hughes, cel care, de-abia ieşit din anii adolescenţei, ia decizia neconformistă de a cheltui averea moştenită din mica firmă a tatălui său, pentru a realiza un film de factură epică, redând o luptă aeriană din timpul primului război mondial, Hell's Angels. Contrar sistemului de la Hollywood, ca producător independent, Hughes a decis că fără un film diferit de toate celelalte, realizând figuri de înalt pilotaj, proiectând avioane speciale, ceea ce a dus la înregistrarea celui mai exorbitant buget din istoria filmului. Hell's Angels l-a propulsat pe băiatul încă naiv, Howard Hughes, dincolo de şansă, în celebritate.

După ce a fondat Hughes Aircraft Company şi a doborât cu curaj câteva recorduri de viteză, Hughes a devenit cel mai renumit aviator american de la Charles Lindbergh, o figură mitică plină de entuziasm, cu o aură de emotivitate, mister şi fascinaţie. În anii 1930, Hughes a luat un avion de linie al companiei TWA şi şi-a început eforturile pentru ca America să treacă la perioada avioanelor cu reacţie - în care sens a dezvoltat planuri îndrăzneţe pentru construirea celui mai mare avion din lume, aparatul de zbor cunoscut sub numele de Hercules. Deşi un bărbat respectat pentru avere, pentru temerara lui strălucire, înclinaţia romantică spre amuzament, şi aspiraţia de a privi mereu spre viitor, el nu a scăpat de temerile sale personale, indiferent cât de repede şi cât de sus a zburat.

The Aviator explorează nu numai realizările, ci atinge şi viaţa emoţională a lui Howard Hughes, inclusiv aventurile sale amoroase cu două figuri legendare de la Hollywood: eleganta americancă Katharine Hepburn (Cate Blanchett) şi luminoasa frumuseţe a ecranului Ava Gardner (Kate Beckinsale); cât şi apriga competiţie dintre Hughes si şeful companiei Pan American, vizionarul Juan Trippe (Alec Baldwin); relaţia sa îndelungată cu mâna sa dreaptă Noah Dietrich (John C.Reilly); conflictul său public cu senatorul Owen Brewster (Alan Alda); şi devastatorul accident aviatic şi fobiile sale care l-au făcut ca, în final, să se retragă de lume.

Pentru a recrea viaţa şi perioada în care a trăit Hughes, lui Martin Scorsese i-a fost alături Academy Award, prin atragerea directorului de fotografie Robert Richardson (JFK, Casino); designerul de producţie Dante Feretti (a şasea oară nominalizat la Oscar, care a colaborat cu Scorsese la cinci filme, inclusiv Gangs of New York); câştigătorul Oscarului pentru costume, designerul Sandy Powell (Gangs of New York) şi producătorul Thelma Schoonmaker, colaboratoare timp îndelungat a lui Scorsese, care a realizat toate filmele lui, începând cu Raging Bull, pentru care ea a câştigat un Oscar.

Warner Bros. Pictures and Miramax Films prezintă The Aviator o producţie Forward Pass inc./Initial Entertainment Group, un film de Martin Scorsese, în interpretarea lui Leonardo di Caprio. Filmul este regizat de Martin Scorsese după un scenariu original de John Logan (Gladiator). Producători sunt Michael Mann, Sandy Climan, Graham King şi Charles Evans Jr. Cate Blanchett, Kate Beckinsale, John C.Reilly, Alec Baldwin şi Jude Law sunt co-staruri. Un element de atracţie îl reprezintă participarea lui Matt Ross (Down with Love, American Psycho), a lui Adam Scott (Six Feet Under) , Danny Huston (21 Grams, Birth), Alan Alda (What Women Want, serialul de televiziune M*A*S*H), Ian Holm ( The Lord of the Rings, The Sweet Hereafter), Kelli Garner (Time Share) şi, fără doar şi poate, Gwen Stefani.
Regia: Martin Scorsese Cu: Leonardo Di Caprio, Cate Blanchett, Alec Baldwin

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus