După ce a avut de suferit din pricina cenzurii din Iugoslavia, Žilnik a trăit în anii '70 în Germania, unde a produs şi regizat, ca independent, şapte documentare şi un lungmetraj, Paradise (1976). Aceste filme au fost printre primele producţii preocupate de situaţia forţei de muncă străine din Germania şi continuă să fie arătate şi astăzi în cadrul diferitelor retrospective şi simpozioane.
După ce s-a întors în Iugoslavia, la sfârşitul deceniului opt, Žilnik a regizat un număr impresionant de filme de televiziune şi de docudrame pentru televiziunile din Belgrad şi Novi Sad. Până la finele anilor '80, Žilnik a continuat să facă filme prin intermediul unui sistem de parteneriat între producţia de televiziune şi cea de cinema, şi toate aceste filme anunţau tensiunile tot mai mari şi schimbările politice şi sociale care urmau să afecteze ţara. Trecând, în anii '90, la producţia independentă de filme şi programe media, regizorul a făcut o serie de filme şi de documentare axate pe cataclismele care s-au abătut asupra Balcanilor.
Filmele care vor fi difuzate în cadrul Programului special Želimir Žilnik sunt Opere timpurii, din 1969, laureat cu Ursul de Aur la Berlin, un film inspirat de demonstraţiile studenţeşti din 1968 şi de dezastrul provocat de ocuparea Cehoslovaciei, şi Vechea şcoală a capitalismului, din 2009, inspirat de primul val de revolte muncitoreşti ce au lovit Serbia după instaurarea capitalismului. Cele două producţii vor putea fi văzute în data de luni, 18 iunie 2012, de la orele 18:00, respectiv 20:30, la Cinema Elvira Popescu, în prezenţa regizorului.
Prima ediţie Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic va avea loc în Bucureşti, în perioada 15 - 21 iunie 2012, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.
Descarcă programul Cinepolitica, 2012 aici..