Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2012

Program special Želimir Žilnik în cadrul festivalului Cinepolitica, 2012


iunie 2012
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Marele cineast sârb Želimir Žilnik, unul dintre invitaţii speciali ai primei ediţii a CINEPOLITICA 2012 şi membru în juriul festivalului,  a scris şi a regizat numeroase filme de ficţiune şi documentare multipremiate la festivalurile interne şi internaţionale. Žilnik este cunoscut drept iniţiatorul genului "docudramă". Încă de la începutul carierei, filmele sale s-au axat pe probleme contemporane şi au oferit opinii sociale, politice şi economice despre viaţa de zi cu zi: A Newsreel on Village Youth in Winter (1967), Little Pioneers (1968), The Unemployed (1968), June Turmoil (1969), Black Film (1971) şi Uprising in Jazak (1973) etc.

După ce a avut de suferit din pricina cenzurii din Iugoslavia, Žilnik a trăit în anii '70 în Germania, unde a produs şi regizat, ca independent, şapte documentare şi un lungmetraj, Paradise (1976). Aceste filme au fost printre primele producţii preocupate de situaţia forţei de muncă străine din Germania şi continuă să fie arătate şi astăzi în cadrul diferitelor retrospective şi simpozioane.

După ce s-a întors în Iugoslavia, la sfârşitul deceniului opt, Žilnik a regizat un număr impresionant de filme de televiziune şi de docudrame pentru televiziunile din Belgrad şi Novi Sad. Până la finele anilor '80, Žilnik a continuat să facă filme prin intermediul unui sistem de parteneriat între producţia de televiziune şi cea de cinema, şi toate aceste filme anunţau tensiunile tot mai mari şi schimbările politice şi sociale care urmau să afecteze ţara. Trecând, în anii '90, la producţia independentă de filme şi programe media, regizorul a făcut o serie de filme şi de documentare axate pe cataclismele care s-au abătut asupra Balcanilor.

 
Filmele care vor fi difuzate în cadrul Programului special Želimir Žilnik sunt Opere timpurii, din 1969, laureat cu Ursul de Aur la Berlin, un film inspirat de demonstraţiile studenţeşti din 1968 şi de dezastrul provocat de ocuparea Cehoslovaciei, şi Vechea şcoală a capitalismului, din 2009, inspirat de primul val de revolte muncitoreşti ce au lovit Serbia după instaurarea capitalismului. Cele două producţii vor putea fi văzute în data de luni, 18 iunie 2012, de la orele 18:00, respectiv 20:30, la Cinema Elvira Popescu, în prezenţa regizorului.

 
Prima ediţie Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic va avea loc în Bucureşti, în perioada 15 - 21 iunie 2012, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu. 

Descarcă programul Cinepolitica, 2012 aici.. Toate articolele despre Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2012


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Festivalul Cinepolitica, 2012: diversitatea unui gen ignorat , Sebastian M. Ceolca
 Palmaresul primei ediţii Cinepolitica, 2012, Comunicat de presă
 Inside Job închide prima ediţie a festivalului Cinepolitica, 2012, Comunicat de presă
 Noi titluri de marcă şi invitaţi de excepţie la Cinepolitica, 2012, Comunicat de presă
 Competiţia Cinepolitica 2012 continuă!, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2012


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer