iunie 2012
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2012
Prima ediţie Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din România, se desfăşoară în perioada 15-21 iunie 2012 la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Duminică, 17 iunie 2012, de la ora 16:00, la Cinema Studio, cinefilii vor putea urmări filmul Geert Wilders - cel mai periculos om din Europa? / Geert Wilders: Europe's Most Dangerous Man? al olandezilor Joost van der Valk & Mags Gavan, un documentar despre cel care a comparat Coranul cu Mein Kamf, cerând să fie interzis, şi care a propus să se introducă taxa pe purtarea de hijab. Programul va continua, de la ora 18:00, cu un film de excepţie, lansat în competiţia de la Veneţia 2011: Post Mortem, în regia lui Pablo Larraín, peliculă ce abordează ultimele zile ale regimului Allende prin prisma unei atipice poveşti de dragoste a unui funcţionar din morga capitalei Santiago de Chile. În fine, programul competiţional de duminică se va încheia cu proiecţia de la ora 20:00, când se va difuza filmul sârbesc Skinning / Šišanje, în regia lui Stevan Filipović, povestea unui tânăr sedus de lumea skinhead, o lume dominată de violenţă, huliganism şi rasism. După proiecţie, regizorul şi producătorul filmului vor răspunde la întrebările publicului bucureştean. Programul competiţional de azi a fost realizat cu ajutorul Ambasadei Regatului Olandei, a Ambasadei Chile şi a Ambasadei Serbiei.

Luni, pasionaţii de cinema vor avea de ales între programul competiţional (sprijinit de Centrul Cultural al Republicii Ungare şi de Instituto Cervantes), alcătuit din filmul maghiar Crimă fără pedeapsă / Bűn és büntetlenség, regizat de Tamás Novák şi Fruzsina Skrabski, difuzat de la ora 18:00 şi care documentează viaţa lui Béla Biszku, fostul Ministru de Interne comunist ce a contribuit la înăbuşirea în sânge a Revoluţiei Ungare din 1956, şi din coproducţia Premiul / El Premio a Paulei Markovitch, o dramă intensă despre viaţa oamenilor simpli în timpul represiunii militare din Argentina, laureată cu Ursul de Argint la Berlin 2011, pe de o parte, şi Programul special Želimir Žilnik, pe de altă parte.

Membru al juriului Cinepolitica 2012 şi, totodată, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului (graţie colaborării cu Ambasada Serbiei), Želimir Žilnik a scris şi a regizat numeroase filme de ficţiune şi documentare multipremiate la festivalurile interne şi internaţionale, fiind cunoscut drept iniţiatorul genului "docudramă". Filmele care vor fi difuzate în cadrul Programului special Želimir Žilnik sunt Opere timpurii, din 1969, laureat cu Ursul de Aur la Berlin, un lungmetraj de debut inspirat de demonstraţiile studenţeşti din 1968 şi de dezastrul provocat de ocuparea Cehoslovaciei, şi Vechea şcoală a capitalismului, din 2009, inspirat de primul val de revolte muncitoreşti ce au lovit Serbia după instaurarea capitalismului. Cele două producţii vor putea fi văzute în data de luni, 18 iunie, de la orele 18:00, respectiv 20:30, la Cinema Elvira Popescu, în prezenţa regizorului.

Singura noastră politică este cea a cinematografului! Vă aşteptăm la un film bun şi o bere rece!

Festival organizat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC), Universităţii Naţionale de Arte (UNArte), Universităţii Bucureşti, Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Uniunii Cineaştilor din România.
Parteneri media: TVR, Cinemagia, 24 Fun, Radio Guerilla, Evenimentul Zilei, RTV-Net, Kamikaze, Port.ro, Liternet, CinemaRx, Cinefan, Filmreporter, MyMagicStar, Romania Pozitiva, Urban Things, Cultcubeu.

Descarcă programul Cinepolitica, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus