iunie 2012
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2012
Prima ediţie Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din România, este precedată de o avanpremieră de patru zile (11 - 14 iunie 2012) la Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MŢR).

Astfel, aseară, 13 iunie 2012, începând cu ora 17:00, a avut loc evenimentul Remember: 13-15 iunie 1990, în cadrul căruia s-a difuzat filmul-document Piaţa Universităţii - România, în regia lui Sorin Ilieşiu, Vivi Drăgan Vasile şi Stere Gulea. Evenimentul a avut loc în prezenţa realizatorilor Sorin Ilieşiu şi Vivi Drăgan Vasile. Proiecţia a continuat cu filmele de instructaj din Programul special Poliţia secretă şi, de la ora 21:30, lungmetrajul laureat cu Oscar Das Leben der Anderen / Vieţile altora (2006).

Avanpremiera Cinepolitica se va încheia astăzi, joi, 14 iunie 2012, cu Programul special In memoriam Václav Havel. Astfel, de la ora 18:00, se va difuza în premieră românească documentarul Cetăţeanul Václav Havel pleacă în vacanţă, o reconstituire cu mult umor şi simţ ironic a unui episod din viaţa de dizident a lui Havel. Proiecţia va fi urmată de Václav Havel la Cetatea din Praga (2009), un documentar care trece în revistă primele şase luni de preşedinţie ale lui Havel. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului filmului, Petr Jančárek, documentaristul personal al lui Václav Havel, care va prezenta, în premieră absolută, un teaser dintr-un documentar despre ultimii ani din viaţa lui Václav Havel. De la ora 21:30, proiecţia va continua cu lungmetrajul Plecare (Leaving, 2011), unicul film regizat de Václav Havel, o comedie dulce-amară lansată în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova 2011.


Începând de mâine 15 iunie 2012, cinefilii sunt invitaţi la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu unde se va desfăşura prima ediţie a Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic, care va debuta cu o premieră românească difuzată în proiecţie unică - The Lady, cel mai recent film regizat de Luc Besson.


The Lady spune, în paralel, povestea mişcării pro-democraţie din Myanmar şi povestea de dragoste dintre Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) şi soţul ei, Michael Aris (David Thewlis), dragoste care a supravieţuit, în pofida distanţei mari, a separărilor de lungă durată şi a regimului periculos de ostil: în timpul alegerilor generale din Burma, în anul de graţie 1990, Suu Kyi era secretarul general al Ligii Naţionale pentru Democraţie, partid care a obţinut 59% din voturi şi, prin extensie, 81% din locurile în parlament - în ciuda victoriei, Suu Kyi a fost reţinută sub arest la domiciliu, situaţie în care a rămas vreme de aproape 21 de ani, fiind eliberată de abia în 2010.

Descarcă programul Cinepolitica, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus