Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Le Havre

Poate o utopie - Le Havre


BeWhere!, iulie 2012
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Nu ştiu dacă lui Oscar Wilde i-ar fi plăcut filmele lui Aki Kaurismäki, dar Le Havre poate fi rezumat într-o frază ce-i aparţine scriitorului irlandez: "The smallest act of kindness is worth more than the grandest intention."
 
În Normandia, în oraşul-port Le Havre, Marcel Marx (André Wilms), un fost boem, care acum lustruieşte pantofi pentru a fi mai aproape de oameni, se trezeşte pus în faţa a două misiuni. Pe de-o parte, ia decizia de a ascunde şi de a proteja un copil senegalez căutat de poliţie, şi, pe de altă parte, îşi îngrijeşte soţia bolnavă în stare terminală.

Mai toate filmele lui Kaurismäki plutesc în decoruri ale anilor '50-'60, aici şi cu nostalgii de scenografie şi muzici ale anilor '30 (şi numele soţiei lui Marcel, Arletty, este omagiu actriţei şi cântăreţei franceze cu acelaşi nume), dar care nu pun beţe în roate acestui basm în care regizorul finlandez ne sugerează cum ar trebui să arate lumea şi oamenii ei, fără să fie didactic sau moralizator.

Cu o tradiţie care porneşte de la duiosul Chaplin, trece prin umanismul lui Jean Renoir şi se odihneşte în candoarea tihnită a lui Jacques Tati, Le Havre este poate o utopie, poate semnalul că nu e totul pierdut. Solidaritatea şi complicitatea oamenilor care-l ajută pe Marx îi încurajează inclusiv pe poliţiştii dispuşi în cele din urmă să producă mici miracole, care pregătesc cumva marele miracol din final.

Kaurismäki are talentul, din nou, de a potrivi cu măsură accentele grave, cu momente de gag, melodramă şi absurd, fără să cadă în excese gratuite sau inadecvări kitsch.
 Toate articolele despre Le Havre


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Ileana Bîrsan


Alte articole

 Existenţe mici şi exemplare - Le Havre, Iulia Blaga
 Un tablou cu o fereastră deschisă - Le Havre, Cristina Zaharia
 Aki Kaurismäki şi un film ataşant în ziua a treia la Festivalul Filmului European, 2012, Oana Hristea
 Regizorul care a boicotat premiile Oscar, Aki Kaurismäki aduce Le Havre în cinematografele din România, Comunicat de presă
 Marx lives! - Le Havre, Andrei Gorzo
 Toate articolele despre Le Havre


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer