ParaNorman, unul dintre cele mai aşteptate lungmetraje de animaţie ale anului, va deschide, pe 5 octombrie 2012, festivalul. De o prezentare specială va avea parte, cu acest prilej, şi renumitul studio american specializat în animaţie stop-motion, Laika, în cadrul secţiunii Studio Invitat.
ParaNorman va fi proiectat în premieră în România, pentru spectatorii Anim'est, la câteva săptămâni de la lansarea din Statele Unite, programată pe 17 august 2012. Regizată de Sam Fell (The Tale of Despereaux, Flushed Away) şi Chris Butler, după o poveste scrisă de acesta din urmă, animaţia creată în stop-motion 3D este al doilea proiect de anvergură lansat pe ecrane de studioul Laika, după succesul Coraline (r. Henry Selick, 2009), nominalizat la Oscar şi la Globul de Aur la categoria Cea mai bună animaţie. După proiecţia de la Anim'est, ParaNorman va fi lansat pe marile ecrane din România de către distribuitorul RoImage.
ParaNorman este un thriller-comedie al cărui protagonist, un băieţel de 11 ani cu puteri speciale, Norman Babcock, are de-a face cu zombies, fantome, vrăjitoare şi - cel mai rău - cu adulţi, în încercarea de a-şi salva orăşelul de revolta care se pregăteşte în adâncuri, sub morminte. Cei care şi-au împrumutat vocile personajelor din ParaNorman sunt Kodi Smit-McPhee, Casey Affleck, Anna Kendrick, John Goodman, Leslie Mann, Jeff Garlin, Christopher Mintz-Plasse, Elaine Strich, Tempestt Bledsoe, Bernard Hill şi Alex Borstein.
Un lungmetraj de animaţie stop-motion, cu păpuşi şi obiecte, filmate cu camere stereoscopice, presupune un efort imens din partea unei echipe numeroase de animatori, designeri şi tehnicieni. De la desenarea şi apoi manufacturarea tuturor obiectelor, până la animarea acestora în 3D, procesul e lung şi costisitor - numai în proiectul Coraline au fost implicaţi 450 de oameni.
Despre culisele unei astfel de animaţii va vorbi la Anim'est Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing al studioului american Laika. Acesta va prezenta un making-of despre sutele de obiecte realizate manual pentru ParaNorman, va da detalii, însoţite de imagini, din laboratorul filmului şi va aduce la Bucureşti câteva dintre păpuşile animate. Shapiro va explica, totodată, ce dificultăţi şi riscuri implică o astfel de producţie şi motivele pentru care studioul a ales să se specializeze în animaţie stop-motion.
Mark Shapiro manageriază brandul Laika din 2007 şi are o experienţă îndelungată în comunicare, publicitate, relaţii publice şi producţie de film, lucrând de-a lungul timpului pentru companii ca Nike, Town & Country Magazine sau Upper Deck.
Studioul Laika din Portland, Oregon, este unul dintre cele mai importante studiouri dedicate filmului de animaţie stop-motion. Are două divizii: Laika Entertainment, care produce lungmetraje, şi Laika / house, pentru videoclipuri şi reclame. Proprietarul companiei este Phil Knight, co-fondatorul Nike. În 2002, acesta a cumpărat Studiourile Will Vinton, aflate în pragul falimentului, pentru a investi în producţia de lungmetraje. Un an mai târziu, regizorul Henry Selick (The Nightmare Before Christmas) intra în echipă ca supervisor de creaţie, iar în 2005, studiourile se reinventau sub denumirea LAIKA.
Primul film lansat a fost şi primul mare succes - Coraline (2009), care va fi proiectat la Anim'est ca parte a retrospectivei dedicate Laika în cadrul secţiunii Studio Invitat. În acest moment, animatorii Laika pregătesc un lungmetraj al cărui titlu nu a fost încă anunţat şi care va fi gata în 2014. Compania a cumpărat şi drepturile pentru adaptarea a două romane fantasy: Wildwood, de Colin Meloy, şi Goblins, de Philip Reeve.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.
Parteneri instituţionali: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Goethe-Institut Bukarest
Parteneri: Sony, F64, Noumax, Senior Interactive, SmartPoint Consulting
Maşina oficială: Opel
Descarcă programul anim'est, 2012 aici..