august 2012
Atelierul de scenaristică Secvenţe, 2012
Toţi cei interesaţi să-şi înscrie scenariul de lungmetraj ficţiune la Atelierul Secvenţe sunt invitaţi să-şi trimită aplicaţia până pe 20 august 2012. Atelierul se bazează pe consultări individuale cu tutorii Răzvan Rădulescu şi Alex Baciu şi cursuri intensive susţinute de Frantz Rodenkirchen, Gino Ventriglia şi Marion Hänsel. La sfârşitul atelierului se va organiza o şedinţă de pitching unde participanţii vor avea ocazia să-şi prezente proiectele producătorilor autohtoni de film, iar scenariul declarat câştigător va fi cumpărat de către Saga Film cu 5.000 de euro.

La ediţia 2012, organizatorii: Asociaţia culturală Secvenţe şi Saga Film, colaborează cu TorinoFilmLab - workshopul AdaptLab. TorinoFilmLab este unul dintre cele mai prestigioase ateliere internaţionale care susţine cineaşti prin activităţi de instruire şi finanţare. Datorită acestui parteneriat, participanţii selectaţi la ediţia 2012-2013 a atelierului Secvenţe vor avea acces la seminarii şi studii de caz susţinute de unii dintre cei mai apreciaţi profesionişti europeni din domeniul scenaristicii.

Ediţia a II-a a Atelierului Secvenţe se va întinde pe o perioadă de şase luni (septembrie 2012 - martie 2013) şi va fi împărţită în trei sesiuni de lucru a câte patru zile, între care se vor desfăşura consultări online.

Atelierul se adresează tuturor celor care au idei originale, capabili să le transpună într-un scenariu de lungmetraj. Calitatea scenariilor, potenţialul autorilor şi diversitatea genurilor vor fi criteriile care vor sta la baza selecţionării participanţilor. Astfel, sunt încurajaţi să se înscrie atât scenariştii cu experienţă, cât şi cei care se află la începutul carierei.

Vor fi selectaţi 8 participanţi care, sub îndrumarea tutorilor Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu, vor lucra la analizarea, rescrierea şi finalizarea acestor scenarii. Răzvan Rădulescu este un scenarist consacrat, sub a cărui semnătură se află filme regizate de Cristi Puiu, precum Marfa şi banii şi succesul internaţional Moartea domnului Lăzărescu. A fost consultant de scenariu pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile al lui Cristian Mungiu şi Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, de Andrei Ujică. În 2009 a regizat primul său lungmetraj, Felicia, înainte de toate (scris şi regizat împreună cu Melissa de Raaf). Din 2005 predă la Hochschule fur Gestaltung în Germania şi la ESAV Marrakech, iar din 2012 este tutor la TorinoFilmLab. Împreună cu Alexandru Baciu a scris Hârtia va fi albastră, Boogie şi Marţi, după Crăciun ale lui Radu Muntean şi filmul regizat de Constantin Popescu Jr., Principii de viaţă. Alexandru Baciu a regizat în 2011, împreună cu Radu Muntean, documentarul Vorbitor.

Pe lângă consultările individuale cu tutorii, vor fi organizate cursuri intensive şi studii de caz susţinute de profesionişti consacraţi din industria cinematografică internaţională, printre care Frantz Rodenkirchen şi Gino Ventriglia.

Franz Rodenkirchen lucrează pe poziţia de consultant pe scenarii şi este selecţioner principal la TorinoFilmLab. Frantz colaborează şi cu Binger Filmlab, unde predă A la carte - workshop "Script Editing - Six days of practice" şi este tutor la TorinoFilmLab - Script&Pitch; CineLink, piaţa de co-producţie de la Sarajevo Film Festival şi la Berlinale Talent Campus, Berlin.

Gino Ventriglia lucrează ca story editor şi tutor la TorinoFilmLab - Script&Pitch şi FrameWork; cât şi pentru alte programe internaţionale ca şi: Interchange, POWR la Baltic Event şi Jerusalem Film Lab. Gino predă scenaristică la Centro Sperimentale di Cinematografia, Universitatea Italiană Naţională de Cinematografie.

Înscrierile pentru Atelier Secvenţe - Ediţia a II-a au loc între 09 iulie şi 20 august 2012, urmând ca până la data de 10 septembrie 2012 să fie anunţate numele cei opt participanţi. Mai multe detalii despre înscriere, program şi regulamentul complet pot fi găsite pe site-ul www.ateliersecvente.ro.

La prima ediţie a atelierului Secvenţe, care s-a desfăşurat între septembrie 2011 şi martie 2012, s-au înscris 141 de persoane dintre care au fost selectate 8, iar scenariul ales ca şi câştigător de către Saga Film a fost Viscolul, scris de Mihnea Dinu, un thriller cu elemente de fantastic a cărui acţiune se petrece în haosul retragerii din 1916, în pădurile din zona Predeal-Sinaia. Puteţi citi patru dintre scenariile rezultate în urma atelierului aici.

Atelierul este organizat de Asociaţia culturală Secvenţe, în parteneriat cu SAGA FILM şi TorinoFilmLab, cu susţinerea Centrului Naţional al Cinematografiei şi a Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Parteneri media: Feeder.ro, Liternet, Cinemagia, Cinefan, Filmreporter, Cinemarx şi Brands & Bears.

Persoană contact: Oana Kelemen - coordonator proiect
Asociaţia Secvenţe
Adresa: strada Dimitrie Racoviţă, nr. 8, sector 2, Bucureşti, România
Tel: 021 317 33 60 / 61-63, Fax: 021 317 33 64, Mobil: 0740301855
Email: [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus