România Liberă / februarie 2005
Excepţionala carieră muzicală a lui Ray Charles este evocată într-un film dens, bine construit în jurul celui care a oferit lumii întregi coloratura şi nuanţele unor genuri diferite, dar slujite cu aceeaşi forţă a inspiraţiei: gospel, country, jazz, blues etc.

Marele cîntăreţ orb (şi povestea orbirii sale care constituie cîteva dintre cele mai dramatice secvenţe ale acestui film realizat de Taylor Hackford) este evocat cu căldura şi afecţiunea datorate unui autentic geniu al muzicii, cu momentele de cădere, cu eşecurile umane şi cu neîmplinirile artistice (aşa cum este schiţată aplecarea lui din tinereţe pentru imitarea unor genuri şi solişti en vogue), schiţă care rămîne de pe acum pentru istoria filmului şi un important moment de referinţă pentru genul biografic muzical.

De la adolescenţă pînă la apogeul carierei, cînd statul Georgia îi recunoaşte meritele şi adoptă unul dintre marile sale cîntece drept imn, "Georgia on my Mind", viaţa şi creaţia lui Ray Charles se îngemănează într-un poem biografic bine stăpînit, în care profilul eroului apare complet, o fantastică documentaţie stînd la baza scenariului (care l-a costat cam 15 ani pe autor).

Rezultatul se vede cu uşurinţă pe ecrane: un film rotund, care punctează convingător meandrele vieţii lui Ray Charles, succesele şi neîmplinirile, lupta cu drogurile, dar şi cu amintirile obsesive ale unei copilării marcate de moartea fratelui mai mic. Fără a exagera pe plan psihanalitic, filmul se impune prin sobrietatea evocării, prin excelenţa opţiunilor pentru lucrările muzicale care i-au construit prestigiosul statut de muzician, obstacolele care au trasat contururile unei cariere de excepţie.

Un excelent actor, Jamie Foxx, îl interpretează cu inspiraţie pe Ray Charles de la începuturile carierei sale pînă la apogeul ei, încheiată cu recunoştinţa publică adusă cîntăreţului care a spart clasicele hotare dintre genurile country şi gospel, jazz, rhytm and blues. Ales chiar de Ray Charles în timpul vieţii lui, Jamie Foxx s-a identificat pînă la perfecţiune cu chipul şi ticurile lui Ray Charles atît pe scenă, cît şi în viaţa de toate zilele.
Nu este deloc întîmplător faptul că actorul Jamie Foxx a cîştigat deja Globul de Aur pentru cea mai bună interpretare masculină, iar filmul candidează la mai multe categorii pentru premiile Oscar. Ray rămîne un model de biografie cinematografică, dar filmul lui Taylor Hackford reprezintă şi un potrivit omagiu adus unuia dintre cei mai mari cîntăreţi americani ai secolului trecut.
Regia: Taylor Hackford Cu: Jamie Foxx, Kerry Washington, Clifton Powell, Aunjanue Ellis, Harry Lennix, Terrence Dashon Howard, Larenz Tate

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus