septembrie 2012
Festivalul de film de animaţie anim'est 2012
După zile pline de delicii pentru ochi, festivalul Anim'est îşi va închide oficial cea de-a şaptea ediţie cu un festin audio-vizual, combinând animaţia cu muzica: în 2010 au fost animaţiile britanicului Phil Mulloy pe muzica lui Alexander Bălănescu, iar anul trecut, în 2011, filmele mute ale pionierului rus al animaţiei Ladislas Starewich au fost acompaniate de cvartetul sloven Vlasov's Best Friends. Anul acesta e rândul Sonja & Band, un proiect extrem de interesant în care animaţia live şi muzica vă vor lăsa un aftertaste fin după cea de-a şaptea ediţie a festivalului.

Olandeza Sonja van Hamel cântă, scrie versuri şi lucrează ca ilustrator şi designer - toate faţetele ei vor conspira pe 13 octombrie 2012 pe scena cinematografului Patria pentru un spectacol de neuitat după gala de decernare a premiilor Anim'est.

După ce a absolvit Academia de arte Gerrit Rietveld din Amsterdam, Sonja a format duetul Bauer împreună cu Berend Dubbe, iar în 2011 a lansat albumul Transcendental Man, produs de Ken Stringfellow (The Posies, R.E.M). Pentru că artistul vizual din ea nu se putea lăsa mai prejos, şi-a creat un gen foarte personal de show, însufleţindu-şi muzica cu ceea ce Sonja numeşte "draw clips" - clipuri filmate şi proiectate în timpul concertelor.

Fie că vorbim de pop-up books, de personaje conturate în decoruri care se schimbă odată cu suportul ca în Parallel Lives, de construcţii din carton pe care le construieşte cu mâna ei şi le manevrează live în timpul spectacolului, cum a făcut în The Roman Empire, sau de desene ample care circulă prin faţa camerei (Why Do People Talk?), creaţiile Sonjei se mulează pe melodii când melancolice, când jucăuşe, cu ajutorul instalaţiilor create de fotograful Eddo Hartmann. Un concept de succes, dacă e să ne luăm după festivalurile de animaţie şi literatură din Olanda, Spania, Germania şi chiar China care i-au avut ca invitaţi pe olandezi.

Evenimentul de închidere este organizat cu sprijinul Ambasadei Olandei.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est se va desfăşura la Bucureşti între 5-14 octombrie 2012, la Cinema Patria, Studio şi Club Control.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.

Parteneri instituţionali: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Centrul American, Centrul Ceh, Goethe-Institut Bukarest, Ambasada Olandei
Sponsor principal: Tazovski
Parteneri: Sony, F64, Noumax, Senior Interactive, SmartPoint
Maşina oficială: Opel