octombrie 2012
Festivalul de film de animaţie anim'est 2012
Pentru cine nu ştie, Jiri Trnka a fost (şi este, alături de Jan Svankmajer) cel mai celebru animator ceh. Ce spun eu "animator"? Maestru păpuşar, scenarist, regizor, ilustrator de cărţi pentru copii, scenograf de teatru... Unde putea fi omagiat mai bine şi mai onorant cu ocazia centenarului lui, decât în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, 2012? Şi nu lansez această întrebare retorică doar ca să fac cu ochiul potenţialilor cititori neiniţiaţi într-ale festivalului, ci mi se pare minunat cum, pe lângă tot felul de născociri ale imaginaţiei care folosesc noile tehnologii la maximum, avem ocazia să mai vedem şi animaţii "în dulcele stil clasic". Adică, marionete sculptate şi desenate minuţios, până la ultimul detaliu pentru a reda chipuri, expresii, gesturi, purtate cu grijă de o mână invizibilă şi poveşti frumoase, inspirate din vechile legende ceheşti, operele lui Shakespeare sau Cehov, aşa, ca pentru copii... O adevărată călătorie în timp, care nu rămâne la nivelul nostagicului, provocând o senzaţie caldă - de cearşaf alb, moale, de casă. Asta am simţit! Mai presus de toate, m-am simţit copil.
 
Nu ştiu exact ce ar crede un copil din zilele noastre despre filmele animate ale lui Jiri Trnka, dar cred că măiestria lui are un anumit efect şi astăzi, sinonim cu "A fost odată ca niciodată...". Muzica animaţiilor lui e o simfonie care susţine firul acţiunii şi care ţine loc de cuvinte (vedeţi Povestea unui contrabas), atunci când cuvintele apar sunt rostite de vocea din off a unui narator pe care ni-l putem lesne închipui ca pe bunicul nostru ceh, iar mirajul cu care Trnka realizează mişcarea marionetelor e absolut fermecător (cum să animezi scene de dans tradiţional? - vedeţi Vechi legende ceheşti). Una peste alta, Anim'est ne aduce pe marele ecran o parte din opera unui mare artist pe care merită să o vedeţi, măcar de dragul vremurilor când ţineaţi o păpuşă în braţe şi vă imaginaţi cum ar fi fost dacă ea ar fi prins viaţă. Proiecţii ale filmelor lui Jan Trnka mai puteţi vedea: duminică, 14 octombrie 2012, la Cinema Patria, iar în foaierul de la Cinema Studio puteţi vedea pe toată durata festivalului o expoziţie închinată lui.

Cu apetitul deschis pentru animaţii, recomand Festivalul Internaţional Anim'est.

Descarcă programul anim'est, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus